Deși multor părinți le este greu să accepte acest lucru, criza personalității la adolescenți există și, din păcate, este destul de frecventă. Furia, opunerea și comportamentul agresiv sunt doar niște semnale a unei crize adolescentine. Trebuie să știți însă că această criză nu afectează orice adolescent, unii tineri în devenire reușesc să treacă peste „perioada de maturizare” fără stres și certuri.
Nu toți adolescenții trec printr-o perioadă de criză!
Pentru început este bine să știți că criza personalității din adolescență nu este un fenomen inevitabil. Fiindcă toți adolescenții sunt diferiți, această perioadă de schimbări și transformări nu înseamnă neapărat o criză ce se asociază cu un comportament abuziv și furie. De altfel, deseori aceste crize sunt moderate, însă sunt și cazuri de manifestări violente.
Criza personalității din adolescență, o adevărată explozie hormonală
Criza din adolescență este provocată de o explozie hormonală ce are loc în perioada pubertății. Corpul suferă anumite transformări datorită hormonilor produși de organism în această perioadă a vieții, întărind caracteristicile tipice feminine sau masculine.
Agresivitatea, furia, lacrimile...
Pe lângă faptul că acești hormoni stau la originea transformărilor corporale, ei afectează simțul umorului, stările sufletești și comportamentul. Iată de ce adolescenții pot deveni agresivi, supraexcitați, mult mai violenți, iritabili sau hipersensibili, ceea ce-i face să plângă fără motiv. Fiind stingherit, adolescentul caută să se afirme, el mereu contrazice tot ce spun adulții și se opune autorității părinților. Refuzul, furia și ușile trântite devin un subiect de discuție cu părinții, care nu înțeleg cauza unor astfel de explozii emoționale.
Creierul adolescentului încă nu este matur și poate să-i joace feste
Este important să știți că creierul unui adolescent este încă în formare. El suferă anumite transformări - elimină anumiți neuroni și îi lasă doar pe cei mai efectivi, cu scopul de a accelera viteza lor de conexiune. Aceasta, la fel ca și exploziile hormonale, poate influența comportamentul adolescentului.
Inconștiența și comportamentul periculos
Un astfel de creier imatur poate fi cauza asumării unor riscuri nechibzuite. Ca rezultat, tinerii nu întotdeauna sunt coștienți de primejdiile ce îi înconjoară, ceea ce poate să-i determine să adapteze un comportament inadecvat și periculos – consumul de alcool, cheful de a încerca canabisul, drogurile, viteza mare, relații vicioase etc.
Sfaturi pentru adolescenți
Nu doar părinții, dar și adolescenții trebuie să știe că acestă criză nu este ceva excepțional, că ea afectează, într-o oarecare măsură, o mulțime de adolescenți, că aceasta este doar o perioadă în cadrul procesului de maturizare și că ea va lua sfârșit (de cele mai deseori până la 18 ani). Cu alte cuvinte, el trebuie să accepte că rebelitatea care îl macină și dificultățile cu care se confruntă nu vor dura mult timp.
Sfaturi pentru părinți
Trebuie să conștientizați faptul că această perioadă nu va dura. Răbdarea, diplomația și discuțiile sunt cele mai bune instrumente în lupta cu această problemă.
În concluzie, este bine de menționat că trebuie imediat să consultați un specialist dacă ați observat o scădere a reușitei școlare, dezinteres față de școală sau chiar fobie de școală. Terapeutul va analiza dacă adolescentul consumă unele substanțe psihoactive (alcool, canabis, alte droguri), este expus maltratării în școală sau în afara școlii sau are tulburări mintale la o etapă începătoare, precum fobiile, nervozitatea, depresiile, etc.