Când epuizarea devine un mod de viață? Trei semne că ai nevoie de schimbare

Dacă citești această postare, există șanse să te simți nemulțumit de viața ta. S-ar putea să te simți nefericit în relațiile tale, blocat în carieră sau să te simți bolnav și obosit din cauza luptei cu anxietatea sau depresia.

Cu toate acestea, în ciuda numeroaselor eforturi de a-ți îmbunătăți viața, zilnic continui să te simți neinspirat. Ce faci în acest caz?

Factori frecvenți ce declanșează o schimbare a stilului de viață

Cel mai adesea, schimbarea stilului de viață este determinat de trei evenimente externe stresante:

- Traume: o problemă de sănătate, un accident, o confruntare cu moartea.

- Pierderi: decesul unei persoane dragi sau încheierea tristă a unei relații.

- Dificultăți: o concediere, șomaj, datorii tot mai mari.

Aceste evenimente generează valuri de șoc în viața ta, te fac să îți pui la îndoială alegerile și să iei în considerare noi opțiuni. Cel mai frecvent, ele provoacă o criză existențială care te obligă să analizezi și să evaluezi toate aspectele vieții tale.

Semne că e necesar să-ți schimbi stilul de viață

În mod frecvent, semnele care indică necesitatea unei schimbări ale stilului de viață se găsesc chiar în fața ta. Viața este lipsită de bucurie sau de farmec. Zilele sunt deprimant de previzibile. Te simți captiv între aceleași obiceiuri plictisitoare, zilele se repetă ciclic, fiecare moment pare la fel și nimic nu te face să aștepți cu nerăbdare ceva anume.

Stresul cronic. Chiar și sarcinile simple devin o povară. Activități precum curățenia în casă, cumpărăturile sau vizita rudelor pot părea un marș lent spre capătul vieții.

Dezamăgirea constantă. Orice și oricine te dezamăgește în cele din urmă. Te simți dezamăgit chiar și atunci când faci tot posibilul să fii sociabil și optimist.

Puterea alegerii

Ai citit descrierile de mai sus și te-ai gândit: „Da, așa sunt eu.” Este timpul să analizezi ce schimbări vrei să faci. Iată vestea bună: nu trebuie să aștepți până un eveniment stresant îți va determina schimbarea stilului de viață. Ai întotdeauna puterea de a face noi alegeri.

Însă înainte de a da fuga și de a renunța la locul de muncă, ține cont de acest lucru: o schimbare nechibzuită, fără o planificare atentă, reprezintă întotdeauna un risc. Odată ce ai stabilit că este nevoie de schimbare, nu acționa imediat – programează-ți o întâlnire cu un terapeut, un antrenor sau un consilier pentru a explora noi alegeri și pentru a-ți expune ideile. Vorbește cu prietenii apropiați. Începe să scrii în jurnal despre opțiunile tale.

Investirea timpului în explorarea posibilităților nu te va dezamăgi niciodată. Cu cât ești implicat mai conștient în acest proces, cu atât mai evidentă va fi nevoia de schimbare. Stabilirea unor obiective personale, cum ar fi respectarea vocii tale autentice, ideea de a-ți urma pasiunile, de a călători, de a participa la cursuri sau conferințe, de asemenea, va defini mai clar noul stil de viață pe care ți-l dorești.

Nu uita că un nou loc de muncă sau schimbarea codului poștal nu garantează fericirea. Așa cum spun budiștii, „nu poți scăpa de karma ta”. Dacă nu lucrezi cu tine însuți, ai putea să-ți schimbi mediul, dar vei descoperi că suferi de aceleași probleme.

O întrebare simplă pentru a începe aventura

Înainte de a decide să-ți schimbi stilul de viață, iată o ultimă sugestie: imaginează-te departe în viitor și completează această propoziție – „Slavă Domnului că acum 20 de ani  am decis să _______.”

Răspunsul la această întrebare ar putea trezi o dorință ascunsă pentru un mod de viață cu totul nou.

Tradus de Laura Paladi, stagiară Sănătate INFO, studentă Facultatea de Limbi Străine, USM.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
https://ro.stockfresh.com
La Inceput