Odată ce smartphone-urile și tehnologia rețelelor de socializare au luat cu asalt lumea, cercetătorii psihologi au început să discute despre consecințele asupra sănătății mintale a dependenței față de propriul smartphone. Autorii studiului – Peng Sha și Xiaoyu Dong afirmă că utilizarea frecventă a smartphone-urilor pot, de fapt, să afecteze memoria și să o facă de scurtă durată.
Sha și Dong s-au întrebat dacă acest deficit al memoriei are legătură cu depresia și anxietatea înregistrată printre utilizatorii de social-media. Îndeosebi, o mare parte din studiu a arătat că depresia și anxietatea pot afecta capacitatea de memorare.
Cercetătorii și-au focusat studiul asupra utilizării TikTok-ului, o rețea de socializare inventată în China, care are 1,5 de miliarde de utilizatori în întreaga lume. TikTok-ul permite utilizatorilor să distribuie și să vizioneze videoclipuri scurte, iar majoritatea dintre aceștia sunt adolescenți.
Un chestionar distribuit către 3.036 de liceeni din China, arată că aceștia folosesc frecvent TikTok. Elevii au completat o versiune adaptată a chestionarului „Nivelul de dependență de smartphone – Versiune scurtă”, în care cuvântul „smartphone” a fost înlocuit cu „TikTok”. Chestionarul a fost folosit ca o evaluare a tulburării legate de utilizarea TikTok-ului și a analizat factori, precum interacțiunea zilnică și izolarea de restul lumii. Elevii, de asemenea, au făcut teste care au vizat depresia, anxietatea și stresul.
Ulterior, elevii au fost testați la memorie, scopul exercițiului fiind determinarea capacității lor de memorare. Aceste teste au evaluat abilitatea elevilor de a-și reaminti șirurile numerice, prezentate pe un ecran, și repetarea acestora în ordine crescătoare sau descrescătoare.
În urma studiului, s-a constatat că elevii dependenți de Tik-Tok au înregistrat rezultate mai proaste în ceea ce privește capacitatea de memorare. Tot acești elevii au fost și cei care au înregistrat și un risc mai mare de depresie, anxietate și stres.
Cercetătorii au presupus că depresia, anxietatea și stresul par să explice parțial de ce utilizarea aplicației e strâns legată de deficitul memoriei de scurtă durată. Depresia și anxietatea au influențat parțial rezultatul efectului dintre tulburarea legată de dependența de TikTok și capacitatea memoriei de a reține numere în ordinea crescătoare, iar stresul a influențat parțial rezultatul efectului dintre tulburarea legată de dependență și capacitatea memoriei de a reține numere în ordinea descrescătoare.
Diferențe de gen au survenit atunci când cercetătorii au analizat separat rezultatele băieților și fetelor. Printre băieți, stresul nu a fost strâns legat de rezultatele testului pentru memoria de scurtă durată. Chiar dacă fetele au obținut rezultate mai ridicate la tulburarea legată de dependența de TikTok, băieții au avut punctaje mai ridicate la categoriile legate de depresie, anxietate și stres și au prezentat o capacitate mai scăzută a memoriei de scurtă durată. Autorii studiului susțin că nu este clar dacă această capacitate redusă de a memora e cauzată de nivelurile ridicate de epuizare psihică.
De asemenea, cercetătorii menționează că studiul lor nu a fost reprezentativ pentru toți adolescenții din China. Va fi nevoie și de alte studii pentru a putea generaliza descoperirile. Cercetarea îndelungată ar lămuri, în timp, relația dintre sănătatea mintală, tulburarea legată de dependența de TikTok și pierderea memoriei.
Tradus de Andreea Gabura, stagiară Sănătate INFO, studentă Facultatea de Limbi Străine, USM.