10 de sfaturi despre căsătorie de la cupluri care sunt împreună de peste 25 de ani

Sfaturile referitoare la căsătorie sunt oarecum ignorate până când ai nevoie de ele. Cine nu și-a dat ochii peste cap la astfel de aforisme banale precum: „Îmi pare rău, chiar dacă nu vrei să spui” sau „Nu te culca supărat”. Aceste fraze cel mai des sunt spuse de oameni în preajma nunților și aniversărilor, dar nu sunt de ajutor.

10 cupluri vorbesc despre ce face ca relația lor să funcționeze

Răspunsurile lor reflectă un adevăr simplu: relațiile pe termen lung sunt și ușoare și grele, dar pot fi îmbunătățite prin onestitate, distracție și un sentiment comun de unitate.

Ei au cerut comunicare și claritate. Ei au subliniat importanța meselor împreună și condimentarea lucrurilor cu glume. Ei au subliniat aprecierea și atenția la detalii. Iată ce au spus ei și de ce i-a ajutat să rămână împreună pe termen lung.

1. Acceptați și permiteți

„Aceasta este o mantră, pe care am luat-o la începutul căsniciei noastre și este una după care am ajuns să trăim cu soțul meu. Am uitat unde l-am auzit, dar este, practic, un mod frumos de a spune: „Știai cine este partenerul tău când te-ai căsătorit și nu-l poți schimba”. Au fost multe lucruri, pe care mi-aș fi dorit să le pot schimba la soțul meu, chiar dacă eram căsătoriți de puțin timp. Dar mi-am dat seama că îl iubesc și a fost o pierdere de timp să mă opresc asupra lor. Trebuia să-l accept așa cum era și să-i permit să fie el însuși. Asta nu înseamnă că nu putem să ne supărăm sau să ne exprimăm îngrijorările. Înseamnă doar că ne angajăm necondiționat față de persoana cu care ne-am căsătorit, chiar și atunci când ne înnebunește” – Lynne, 62 de ani, Florida (căsătorită 31 de ani).

2. Imaginează-ți viața fără partenerul tău

„Eu și soția mea vorbim despre asta tot timpul. Ne imaginăm cum ar fi cele mai grele zile ale noastre unul fără celălalt. Sincer, suntem întotdeauna de acord că vom reuși. În mod realist, fiecare dintre noi suntem independenți și suficient de puternici încât să ne descurcăm. Dar, ar fi groaznic. Aceasta este concluzia: viața ar fi posibilă fără celălalt, dar nu ar fi nici pe departe la fel de distractivă, specială sau plină de momente grozave. Nu este neobișnuit să ne întrebăm unul pe celălalt: „Îți poți imagina dacă nu aș fi aici?” Răspunsul este, de obicei, o variantă de „Da. Ar fi nasol. Mă bucur că ești.” – Jerry, 56 de ani, Maryland (căsătorit 30 de ani).

3. Faceți glume

„Ne-am căsătorit când aveam amândoi aproape 40 de ani, iar simțul umorului a întinerit cu fiecare an. Râdem de zgomote grosolane. Ne dăm ochii peste cap la glumele teribile ale celuilalt. Ne plac filmele năstrușnice. Este doar acel simț al umorului uman, nevinovat, pe care îl avem amândoi. Atât de multe cupluri par să piardă acest aspect, cu cât mai mult timp sunt căsătoriți. Există această presiune ciudată de a deveni mai civilizat sau mai serios pe măsură ce îmbătrânești. Am rămas îndrăgostiți atât de mult pentru că suntem prea ocupați să râdem decât să ne certăm.” – David, 68 de ani, Michigan (căsătorit 30 de ani).

4. Nu fi atât de încăpățânat

„Nu insista să ai mereu ultimul cuvânt. Nu merită niciodată. Ceea ce crezi că este un principiu fundamental, de bază, ar putea fi, de fapt, doar o preferință personală, pentru care nu merită să ții ranchiună. Fii deschis la această posibilitate. Și dacă sunteți de acord cu ceva, respectați decizia reciprocă. Am învățat să fim responsabili și să ne asumăm deciziile și acțiunile și încercăm întotdeauna să evităm să criticăm sau să dăm vina unul pe altul. Nu ajută niciodată. În schimb, încercăm să avem conversații constructive despre anumite comportamente care ar putea fi îngrijorătoare și suntem dispuși să ne ascultăm reciproc preocupările – chiar dacă par banale”. – Claude, 68 de ani (căsătorit 33 de ani).

5. Alege-ți propria aventură

„Căsătoria mea nu a fost niciodată ușoară, dar a fost întotdeauna o aventură. Cel mai bun sfat pe care pot să-l dau – a te căsători este ca și cum ai merge într-un parc tematic. Află cine ești și în ce cursă vrei să mergi. Dacă vrei să mergi pe carusel (stabilitate și seninătate) căsătorește-te cu un astfel de om. Dacă vrei să mergi pe roller coaster (risc și aventură), nu te căsători cu cineva căruia îi este frică de viteză și înălțime. Cheia este să vă cunoașteți pe voi înșivă și ce doriți înainte de a vă angaja într-un parteneriat. Identificați punctele forte și punctele slabe ale fiecărei persoane și delegați unul altuia responsabilități” – Kathleen, 57 de ani, Nebraska (căsătorită 31 de ani).

6. Faceți treaba

„Toată lumea a auzit expresia „opușii se atrag”, dar tu nu auzi cu adevărat expresia „opusurile țin oamenii uniți”. Totuși, pot, dacă învățați să mergeți împreună. Opușii pot crea multe conflicte în timp, dacă nu învață cum să le accepte. Căsătoriile bune nu se întâmplă de la sine, ele necesită multă muncă și intenție. Limba engleză are un singur cuvânt pentru dragoste. Nu există comparație. Deoarece termenul „te iubesc” este atât de confuz și vag, este logic să definești ce înseamnă asta pentru amândoi, chiar dacă sunteți total diferiți.” – Monte, 64 de ani, Florida (căsătorit 40 de ani).

7. Nu vei fi întotdeauna pe aceeași undă

„Și asta e în regulă. Răbdarea și comunicarea sunt cheia oricărei relații de succes, dar mai ales una pe termen lung. Este important să rețineți că nu veți fi întotdeauna de acord cu toate. Vor fi momente în care trebuie să ascultați mai mult decât să vorbiți și momente în care trebuie să comunicați deschis și sincer. Faceți-vă timp unul pentru celălalt, chiar și atunci când viața devine stresantă. Fie că este vorba de o plimbare după cină sau de un weekend împreună, faceți tot ce puteți pentru a menține legătura puternică.” – Steve, 49 de ani, Arizona (căsătorit 26 de ani).

8. Mușcă-ți limba

„Regula mea este: mușcă-ți limba cu cel puțin 24-48 de ore înainte de a vorbi când tensiunile sunt mari. Dacă sunteți prea emoționați și/sau supărați de ceva, acest lucru vă oferă timp să vă răcoriți și apoi să reflectați asupra situației cu mai mult spațiu, perspectivă, calm și claritate. Dacă tot doriți să vorbiți despre asta, programați un timp convenit de comun acord pentru a face acest lucru. Spuneți ceva de genul: „Sunt supărat pentru ceea ce tocmai ai spus/făcut, dar vreau să mă gândesc la asta înainte de a vorbi” – Romy, 52 de ani, California (căsătorită 26 de ani).

9. Învățați limbajul iubirii reciproc

„Orice act de dragoste făcut cu cele mai bune intenții este bun, dar a ști cum preferă partenerul tău să primească acele gesturi îl poate face mult mai special. Cele două limbaje ale iubirii soției mele sunt timpul de calitate și ajutorul în casă. De-a lungul căsniciei noastre, am învățat cât de fericită o face când o ajut prin casă. Lucrurile simple, cum ar fi descărcarea mașinii de spălat vase sau înșiratul rufelor, o fac atât de fericită. Și pentru că particip și lucrăm ca o echipă, putem petrece mai mult timp de calitate împreună. Puteți face teste sau alte lucruri pentru a vă da seama care este limbajul iubirii celuilalt. Asta e ușor. Partea mai distractivă este să afli cum poți încerca să vorbești cu partenerul tău folosindu-le în fiecare zi”. – Gene, 54 de ani, Massachusetts (căsătorit 28 de ani)

10. Cereți spațiu când aveți nevoie

„Cred că multor cupluri le este frică să spună: „Hei, am nevoie de ceva timp singură, departe de tine”. Își fac griji că partenerul o va lua personal, așa că evită complet conversația. La începutul curtării noastre am fost foarte clar unul cu celălalt cu privire la faptul că nu vom supraviețui căsătoriei dacă nu am putea fiecare să avem propriul spațiu. Deci, nu ne sfiim unul cu celălalt, atunci când avem nevoie de un respiro. Uneori sunt doar câteva ore cu o carte bună. Alteori, unul dintre noi vrea să ia o cafea sau să meargă afară cu prietenii. Cheia este să fiți respectuoși în ceea ce privește cererea, luând în considerare orice angajamente pe care le puteți avea și să folosiți acest timp pentru a vă reîncărca pentru a îmbunătăți relația”. – Curt, 64 de ani, Carolina de Sud (căsătorit de 36 de ani).

Sursa foto: 
TRM
Sursa: 
La Inceput