Introducerea untului de arahide fin în alimentația bebelușilor ar putea preveni alergia la arahide

Cercetătorii susțin că administrarea de unt de arahide neted bebelușilor și pe tot parcursul copilăriei timpurii ar putea oferi protecție pe toată durata vieții împotriva alergiei la arahide, scrie BBC. 

Adolescenții care au consumat unt de arahide până la vârsta de cinci ani au avut cu 71% mai puține șanse de a dezvolta o alergie decât cei care au evitat acest aliment.

Echipa de la King's College din Londra sfătuiește părinții să ofere unt de arahide în timpul înțărcării, apoi în mod regulat și în cantități mari până la vârsta de cinci ani.  Cei sub cinci ani nu ar trebui să mănânce alune întregi sau tăiate, din cauza riscului de sufocare.

Potrivit BBC, ideea de a oferi unt de arahide bebelușilor și copiilor mici va îngrozi o generație de părinți cărora li s-a spus să evite acest aliment de teama alergiilor. La un moment dat, sfatul era de a evita complet alunele până la vârsta de trei ani.

Alergiile la arahide sunt din ce în ce mai frecvente, afectând în medie unul din 50 de copii, iar ingredientul este acum interzis în multe școli.

Cercetarea Kings College a arătat că sfatul inițial era greșit. În schimb, primii ani de viață sunt o perioadă critică pentru ca sistemul imunitar să învețe să recunoască prietenii de dușmani.

Alergiile alimentare sunt rezultatul faptului că sistemul nostru imunitar confundă ceva inofensiv cu o amenințare gravă. Acesta este motivul pentru care o cantitate ndi de arahide poate provoca o reacție copleșitoare și amenințătoare de viață la o persoană alergică.

În urmă cu aproximativ 15 ani, 640 de copii cu risc ridicat de alergie la arahide au început să ia parte la un studiu clinic. Jumătate dintre ei au evitat alunele, iar jumătate le-au avut ca parte a dietei între patru luni și cinci ani.

Rezultatele inițiale au arătat că consumul de unt de arahide a dus la o reducere dramatică a alergiilor până în momentul în care copiii au împlinit cinci ani.

Dar ar dura această protecție sau ar trebui ca acei copii să ia în mod constant unt de arahide pentru a rămâne protejați?

Constatările, publicate acum în NEJM Evidence, au arătat că protecția durează indiferent dacă copiii au continuat să mănânce arahide sau le-au eliminat din alimentație.

În anii adolescenței lor:

  •  Aproximativ 15 din 100 de copii cu risc ridicat care au evitat arahidele în copilărie au dezvoltat o alergie.
  • Doar patru din fiecare 100 de copii cu risc ridicat care au mâncat în mod regulat alune în copilărie au dezvoltat o alergie
  • Aceasta a marcat o reducere a alergiilor de 71%.

Nu a contat dacă copiii au continuat sau nu să mănânce alune după cinci ani.

„Sunt încântat să văd că această protecție continuă și în adolescență”, a declarat pentru BBC profesorul Gideon Lack, de la King's College London.

El a adăugat: „Avem motive întemeiate să credem că [va dura] toată viața individului, este extrem de neobișnuit să vedem noi apariții ale alergiei la arahide în anii adolescenței”.

„Această intervenție simplă va face o diferență remarcabilă pentru generațiile viitoare și va vedea cum alergiile la arahide vor scădea vertiginos”.

Echipa sfătuiește să includă o pastă moale de unt de arahide sau pufuleți de arahide în alimentația bebelușului odată ce acesta este pregătit pentru solide. Aceasta este atunci când:

  • Poate sta în poziție șezândă, ținându-și capul drept
  • Își coordonează ochii, mâinile și gura, astfel încât să poată privi mâncarea, să o ia și să o pună în gură
  •  înghite mâncarea, în loc să o scuipe înapoi.

După acest moment, untul de arahide poate fi consumat de trei-patru ori pe săptămână, ajungând la aproximativ o lingură și jumătate sau două linguri de unt de arahide pe săptămână.

Aceasta înseamnă că prima experiență a organismului cu arahidele este în burtă, unde este mai probabil să fie recunoscută ca aliment, decât pe piele, unde este mai probabil să fie tratată ca o amenințare.

Echipa sugerează să se înceapă la patru luni, dacă este posibil, deoarece aceasta este perioada de dinainte de apariția alergiilor alimentare.

Cu toate acestea, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) spune că părinții pot da unt de arahide neted copiilor începând cu vârsta de șase luni, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pledează pentru alăptarea exclusivă la sân în primele șase luni.

Rămâne neclar dacă copiii trebuie să consume arahide pe toată durata celor cinci ani pentru a reduce riscul de alergie sau dacă doar impactul se limitează la perioada timpurie a dezvoltării lor.

Profesorul Lack spune că cel mai „sigur și mai înțelept” ar fi să fie vorba de toți cei cinci ani, deoarece „vorbim de alimente nutritive normale, nu de medicamente”.

Echipa estimează că 100.000 de cazuri de alergie la arahide ar putea fi prevenite în fiecare an la nivel mondial. Studiul Kings College a fost finanțat de Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din SUA.

Directorul organizației, Dr. Jeanne Marrazzo, a declarant pentru BBC: „Descoperirile de astăzi ar trebui să întărească încrederea părinților și a îngrijitorilor că hrănirea copiilor lor mici cu produse din arahide începând din copilărie, în conformitate cu orientările stabilite, poate oferi o protecție de durată împotriva alergiei la arahide.”

Notă: Este foarte important să consultați medicul pediatru înainte de a introduce untul de arahide în dieta copilului. Specialistul vă va oferi recomandările corecte și sigure pentru sănătatea bebelușului dumneavoastră.

 

 

Sursa foto: 
pinterest.com
Sursa: 

bbc.com

La Inceput