Spasmul hohotului de plâns apare atunci cand bebelușii noștri plâng atât de intens încât nu mai respiră pentru câteva secunde.
Spasmul hohotului de plâns sau apneea de plâns marchează acel moment de panică în care vedem cum copiii noștri plâng atât de intens încât chiar încetează să mai respire. Alteori aceștia capătă o nuanță palidă sau albăstruie a pielii.
Deși afectează doar 10% dintre copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 3 ani, impactul pe care îl provoacă asupra noastră atunci când îl vedem este unul pe care nu îl putem uita niciodată. Multe mame au senzația că bebelușii lor se sufocă. Buzele lor sunt albastre și pare că, pentru câteva secunde nu mai pot respira. De fapt, chiar așa este. Spasmele de plâns sunt un tip de apnee infantilă legată de o încărcătură emoțională mare. De cele mai multe ori, bebelușii își revin în 10 secunde cu o normalitate totală, dar după această experiență, este obișnuit să-i vezi ceva mai obosiți și chiar somnoroși.
Este important să clarificăm mai întâi că acest lucru este normal. Este înainte de toate un episod fiziologic care de obicei nu durează mai mult de trei ani și pe care, ca mame sau ca tați, este important să îl cunoaștem.
Formele "albastră" și "palidă" de spasm al hohotului de plâns
Forma albastră apare în 60% din cazuri. Este o formă de asfixie care poate fi însoțită de pierderea cunoștinței.
Forma palidă se caracterizează prin absența unui plâns. Copilul devine palid și își pierde cunoștința.
Spasmul hohotului de plans- o sperietură greu de uitat
Un bebeluș sau un copil de 2 ani nu va face niciodată acest lucru intenționat pentru a atrage atenția. Acesta este un lucru care trebuie clarificat mai întâi. Nu are nicio legătură cu faptul că acel copil este sau nu supraprotejat sau primește o atenție excesivă. Până în ziua de azi, încă mai există persoane care chiar cred că copiii pot provoca spasmul de hohote de plâns doar pentru a atrage atenția părinților lor. Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr.
De fapt, un lucru interesant care merită reținut este că bebelușii care suferă de spasmul hohotului de plâns moștenesc de obicei această trăsătură de la unul dintre părinți. Este un comportament genetic care nu poate fi controlat și care are de-a face mai ales cu o "explozie" emoțională necontrolată.
Cu siguranță emoțiile sunt cele care te domină complet pentru a te face să râzi în hohote sau să plângi din toată inima. Unii copii o fac cu o asemenea intensitate încât, atunci când suferă vreo "criză de furie", fac apnee. Pe scurt, ei nu mai respiră.
De cele mai multe ori, acestea sunt situațiile în care apare spasmul hohotului de plâns:
- Când copilul este obosit.
- Atunci când îi schimbați scutecul și el nu vrea, când îi hrăniți sau în timpul băii.
- La sfârșitul zilei sau înainte de a merge la culcare.
Acest tip de tulburări are un mare impact asupra părinților deoarece sunt recurente și incontrolabile în același timp. Nu contează dacă încerci să fii mai atentă pentru ca micuțul tău să nu se supere, este încă prea mic și frustrarea îl va face să plângă fără suflare pentru câteva secunde.
Se întâmplă frecvent săca bebelușii să capete o nuanță albastră și să le vedem gurile deschise într-un spasm aproape agonizant. După câteva secunde, copilul are convulsii și cade aproape adormit, ca și cum ar fi leșinat.
Impactul este de așa natură încât mulți părinți au tendința de a merge la urgențe, având în vedere momentul îngrozitor pe care l-au trăit. Medicii pediatri ne sfătuiesc și, mai ales, ne avertizează asupra unui lucru pe care trebuie să ni-l asumăm: Cel mai probabil, se va întâmpla din nou.
Ce trebuie să faci atunci când copilul tău suferă de spasmul hohotului de plâns?
- Rămâneți calmi, amintiți-vă întotdeauna că bebelușul dumneavoastră se va recupera.
- Nu-i intensificați starea emoțională, nu-l scuturați niciodată pe bebeluș, nu țipați și cu atât mai puțin nu-i introduceți nimic în gură gândindu-vă la înec.
- Lasă-l să stea câteva secunde fără să facă nimic - chiar dacă pare veșnic - altfel, ai putea agrava situația. așa cum am mai indicat, nu este ceva ce poți preveni. Pe măsură ce copilul se maturizează, îl puteți învăța să își gestioneze mai bine emoțiile.
Este un eveniment specific care nu se întâmplă de obicei după vârsta de 3 ani.
Pentru a vă păstra calmul, amintiți-vă întotdeauna că secvența de apnee a plânsului urmează aceste faze:
- Plâns-apnee-înțepenire
- schimbare de tonalitate facială-plâns după 10 sau 15 secunde
- somnolență.
Cum puteți opri spasmul hohotului de plans
- Așezați copilul în poziție orizontală, pe spate, cu picioarele ușor ridicate pe o pernuță.
- Puneți o compresă cu apă(la temperatura camerei spre rece) pe frunte
- Spuneți-i copilului păe nume în timp ce îl mângâiați pe spate.
- Nu sunt necesare manevre de resuscitare.
- Puteți merge la un neurolog pentru un consult și o examinare EEG (electroencefalograma) pentru a exclude vreun diagnostic mai grav, cum ar fi epilepsia.
Trebuie să mergeți la pediatru în cazul în care copilul dumneavoastră suferă de spasme de plâns când are mai puțin de 6 luni. De asemenea, nu este normal ca această apnee emoțională să dureze aproape un minut. Dacă acest tip de episoade sunt foarte recurente și durează mult timp, consultați un specialist.
În concluzie, medicii ne recomandă să tratăm aceste cazuri în mod normal. Îngrijorarea excesivă nu este niciodată bună, așa că cel mai bine este să interacționați cu copilul dumneavoastră ca de obicei, să-l lăsați să crească, să se maturizeze și, încetul cu încetul, să-l ajutați să gestioneze aceste situații, desigur cu multă răbdare și afecțiune.