Miopia de carantină afectează mai ales preșcolarii. Sfaturile specialiștilor din Asia

Primele cercetări din China arată că restricțiile impuse de autorități pe durata pandemiei au avut un efect negativ asupra sănătății ochilor mai ales la copii. Cercetătorii s-au referit la acest efect drept „miopie de carantină” sau miopie indusă de izolare, scrie BBC.

Un studiu care a comparat ratele miopiei în rândul preșcolarilor de până la introducerea carantinei și după cinci luni de restricții arată că numărul copiilor cu miopie a crescut de aproape patru ori. Screening-urile anuale arătau că până la COVID-19 rata miopiei în rândurile copiilor de șase ani era de 5,7 la sută. După cinci luni de izolare la domiciliu, cercetătorii au descoperit că rata a ajuns la 21,5 la sută.

„Suntem îngrijorați că, din cauza Covid-19, copiii petrec și mai mult timp în casă și asta ar fi o explicație pentru creșterea ratei miopiei”, spune Audrey Chia, profesor la Singapore National Eye Center (SNEC) care se arată îngrijorată mai ales de situația copiilor cu vârstele între patru și șase ani.

Sfaturile specialiștilor pentru părinți

Cea mai eficientă strategie de prevenire a miopiei bazată pe dovezi nu costă nimic și nu ține de dezvoltarea tehnologiilor. Surprinzător este faptul că mai mult timp petrecut în aer liber îmbunătățește sănătatea ochilor. Cercetătorii încă investighează de ce lumina naturală ajută la prevenirea miopiei, dar concluzia lor prealabilă este că aceasta chiar o face.

Multe țări din Asia au mărit perioada de aflare a copiilor în aer liber, iar asta a ajuns parte a strategiei naționale de combatere a miopiei în Singapore. Țară care a abandonat examenele pentru cei mai mici elevi pentru a reduce timpul petrecut cu temele. Acum se lucrează și pentru creșterea timpului de aflarea la lumina zilei și pentru elevii mai mari.

O alternativă la aflarea copiilor în aer liber sunt sălile de clasă cu ferestre mari. Copiii și profesorii dintr-un studiu efectuat în China în anul 2017 au preferat încăperile care seamănă cu o seră, în comparație cu o sală de clasă tradițională. Această alternativă este de două ori mai costisitoare din cauza cheltuielilor care sunt necesare fie pentru încălzire pe timp de iarnă, fie pentru răcire în timpul verii.

Cercetătorii din Singapore nu au găsit dovezi care să sugereze că tratamentele precum suplimentele orale, exercițiile pentru ochi, aparatele de relaxare a ochilor, presopunctura sau terapia magnetică sunt eficiente. Picăturile simple pentru ochi, totuși, pot ajuta, dar e nevoie de implicarea unui specialist oftalmolog.

„Deși rămân multe incertitudini cu privire la miopie, un lucru este clar, spune profesorul Audrey Chia. În urmă cu trei ani, nu știam cât de importantă este lumina soarelui”.

Sursa foto: 
Photo by Yustinus Tjiuwanda on Unsplash
Sursa: 
La Inceput