Febra la copii: Cum tratăm simptomul fără medicamente

În general, febra nu trebuie tratată cu medicamente, cu excepția cazului în care copilul se simte foarte rău sau are antecedente de convulsii febrile. Febra poate fi importantă, ajutând organismul să lupte cu infecția. Chiar și febra înaltă nu este neapărat periculoasă pentru copil, aceasta cu excepția cazului în care copilul a avut anterior convulsii sau suferă de o boală cronică.

Trebuie să știți că și în cazul în care copilul a avut convulsii legate de febră și tratați febra cu medicamente, probabilitatea ca să prezinte aceste simptome rămâne. Deci e mai important să supravegheați și să urmăriți cum se comportă copilul dumneavoastră. Dacă mănâncă și doarme bine, dacă e activ și se joacă, posibil că nu are nevoie de niciun tratament.

De asemenea, ar trebui să discutați cu medicul pediatru despre când trebuie să interveniți cu tratament pentru febră.

Sugestii de tratament pentru febră

  • Aveți grijă ca în camera copilului și în toată casa să fie confortabil, cu temperaturi răcoroase. Iar copilul trebuie să fie îmbrăcat lejer, mai subțire.
  • Îndemnați copilul să consume cât mai multe lichide. De exemplu, poate bea apă, apă, sucuri diluate de fructe, soluții de electroliți orali și alte băuturi.
  • Dacă în cameră este cald sau năduf, conectați un ventilator care va asigura mișcarea aerului rece din încăpere.
  • Copilul nu trebuie izolat în cameră sau să stea în pat atunci când are febră. El poate să se miște prin casă, se poate plimba, dar trebuie să evite să alerge sau să depună mare efort.

Dacă febra este un simptom al unei boli extrem de contagioase, precum varicela sau gripa, țineți copilul departe de alți copii, de persoanele în vârstă sau de persoanele vulnerabile și sensibile la infecții, cum ar fi persoanele ce suferă de boli oncologice.

Buretele și apa călduță

În majoritatea cazurilor, cea mai simplă și comodă metodă ca copilul să se simtă mai bine este administrarea perorală a medicamentelor, așa ca Ibuprofenul, spre exemplu. Totuși, uneori, această metodă poate fi combinată cu spălări reci cu buretele sau folosind doar prosopul umed.

E mai bine să folosiți metoda băii dacă se cunoaște că copilul manifestă reacții alergice la preparate atipiretice (n.r. medicamente care scad temperatura înaltă) sau, mai rar, nu le suportă.

Iar metoda combinată cu comprese umede, umeziri cu buretele și Ibuprofen e mai indicată în cazurile în care:

  •  Copilul simte disconfort, stare de rău, din cauza temperaturii înalte
  • Are vomă și medicamentul nu se reține în organism

Așadar, ca să ștergeți copilul cu buretele, așezați-l într-o cadă obișnuită, dar turnați foarte puțină apă, de câteva degete. Temperatura apei trebuie să fie de circa 32,2 C. Dacă nu aveți un termometru pentru apă, încercați temperatura cu partea internă a palmei sau cu încheietura (articulația) mânii. Apa trebuie să fie ușor călduță. Evitați să folosiți apă rece. Acest lucru poate provoca tremur, ceea ce mărește temperatura corpului. Dacă copilul începe să tremure, aceasta înseamnă că apa este prea rece și micuțul trebuie scos din cadă.

În timpul procedurii copilul trebuie să stea așezat. Aceasta este o poziție mult mai comodă decât culcat. Apoi, folosiți un prosop curat sau un burete. Îmbibați în apă și umeziți corpul și membrele copilului. Apa se va evapora și va răci corpul. În acest timp, în cameră trebuie să fie temperatura constantă de 23,5- 24 C. Continuați procedura până observați că febra începe să scadă.

Atenție! Nu adăugați în apă alcool. Acesta se poate îmbiba în piele sau poate fi inhalat, ceea ce poate duce la probleme serioase, până la comă.

De obicei, procedurile cu apă scad febra cu 1-2C timp de 30-40 de minute. Totuși, dacă copilul refuză și îi este neplăcut, opriți-vă și lăsați-l pur și simplu să se joace în apă. Dacă și faptul că stă în apă îl nemulțumește, totuși e mai bine să fie scos din cadă chiar dacă încă nu este un rezultat.

Sănătate Să Aveți!

Sursa foto: 
www.goodmedia.ro
La Inceput