Cerințe de calitate pentru producătorii autohtoni și importatorii de pește și produse din pește, conform rigorilor Uniunii Europene

 

Guvernul a adoptat noi reguli stricte pentru ambalarea și etichetarea peștelui și produselor din pește, cu scopul de a asigura transparența și calitatea alimentelor pentru consumatori. Aceste măsuri, aprobate pe 21 august, includ detalii precise despre denumirea produselor, metodele de producție, originea și alte caracteristici esențiale care trebuie să fie incluse pe etichetele produselor alimentare, în concordanță cu regulamentele legislative ale Uniunii Europene, având în vedere și producția locală.

Pentru a asigura informarea corectă a consumatorilor cu privire la produsele alimentare, produsele pescărești și cele de acvacultură, indiferent de sursa lor sau modalitatea de comercializare, trebuie respectate următoarele detalii la etichetare:

  • Numele comercial și științific al speciei
  • Metoda de producție, cu accent pe termenii: „capturat”, „capturat în ape dulci”sau „de crescătorie”
  • Zona de origine a produsului, unde a fost capturat sau crescut, exprimată într-un mod clar pentru consumatori sau reprezentată grafic prin hartă sau pictogramă
  • Metoda pentru fiecare lot (pentru produsele mixte) pentru a evidenția diferențele în metodele de producție, indicând că produsele provin din diverse zone de captură sau crescătorii
  • Mențiunea „peștele a fost decongelat” în cazul în care produsul a trecut prin acest proces. Excepții sunt valabile în cazul anumitor situații, cum ar fi prezența în ingrediente, necesitatea anumitor procese tehnologice, aspectele legate de siguranța sanitară sau etape specifice de preparare
  • În cazul produselor pescărești și de acvacultură nepreambalate, informațiile menționate mai sus pot fi furnizate pentru vânzare cu amănuntul prin mijloace comerciale precum panouri sau postere

La etichetarea produselor din pește procesate, eticheta trebuie să cuprindă:

  • Denumirea produsului
  • Specia sau amestecul de specii
  • Procentul și cantitatea de pește conținute
  • Indicația dacă produsul conține carne de pește tocată, fileuri de pește sau o combinație a acestora
  • Informații despre procesul de congelare, precum "congelat rapid" sau "congelat", dacă este cazul
  • Dacă produsul este afumat, aromatizat cu fum, sărat sau uscat sărat, eticheta trebuie să includă aceste detalii
  • Pentru peștele ambalat în vid, eticheta trebuie să precizeze acest lucru și să specifice originea peștelui, fie că este din mediul sălbatic sau de la ferme de acvacultură

Toate aceste informații și termeni descriptivi trebuie să fie prezente pe etichetă, pentru a evita orice inducere în eroare sau confuzie a consumatorilor.

În completarea informațiilor obligatorii, este permisă furnizarea de informații voluntare, cu condiția ca acestea să nu ocupe spațiul destinat informațiilor obligatorii

Astfel, pot fi incluse următoarele detalii:

  • Data capturii sau recoltării produselor pescărești sau de acvacultură.
  • Pentru produsele pescărești capturate pe mare, detalii despre statul de pavilion al navei, data debarcării sau portul de debarcare.
  • Informații despre mediul în care au fost capturate sau crescute produsele.
  • Detalii despre tehnicile și practicile de producție.
  • Informații despre conținutul nutrițional al produsului.
  • Nu se vor include informații care nu pot fi verificate

Potrivit deciziei guvernului, procesul de ambalare și păstrare a peștelui și produselor din pește se va adapta tehnologiei de producție, utilizând ambalaje adecvate, cum ar fi pungi din material polimer, recipiente metalice, recipiente din sticlă, cutii din carton sau ambalaje de transport, toate conform normelor pentru contactul cu produsele alimentare. Aceste ambalaje trebuie să asigure calitatea și siguranța produselor pe durata transportului către unitățile de comerț.

Peștele și batoanele din pește congelate vor fi introduse în cutii de carton și sigilate cu bandă adezivă, apoi depozitate în camere frigorifice la o temperatură sub -18℃ și cu o umiditate relativă a aerului de 85-95%.

Pentru peștele afumat, uscat sau afumat și zvântat, să se utilizeze cutii de lemn, caserole din polimer sau cutii de carton tapetate cu hârtie de pergament sau pungi din polimer pentru a preveni contaminarea și restabilirea conținutului de umiditate. Depozitarea acestor produse se face în încăperi uscate și bine ventilate, în funcție de tipul de prelucrare și temperatură.

Conservele din pește trebuie ambalate în cutii metalice, din sticlă sau polimerice, cu marcaje corespunzătoare. Pentru caviar, ambalarea se realizează în cutii metalice acoperite interior cu lac alimentar sau email stabil, borcane de sticlă sau alte materiale corespunzătoare. Caviarul este păstrat la temperaturi corespunzătoare pentru a menține calitatea și siguranța alimentară.

Peștele viu trebuie să fie transportat în autocisterne cu apă oxigenată, iar temperatura apei este ajustată pentru a preveni șocurile termice în timpul transportului.

Toate etichetele trebuie să furnizeze informații precise și corecte, fără a induce în eroare consumatorii. Astfel, informațiile despre denumirea produsului, termenul de valabilitate, originile și alte caracteristici esențiale trebuie să fie clare și ușor de înțeles pentru consumatori.

Acest articol este publicat în cadrul proiectului Republica Moldova în Uniunea Europeană: platformă de monitorizare și dezbatere pentru susținerea procesului de aderare cu sprijinul programului Black Sea Trust for Regional Cooperation al German Marshall Fund și este implementat de Asociaţia Obştească Centrul de Cercetare și Advocacy în Afaceri Europene (https://www.crpe.ro/ro/category/republica-moldova/). 

 

Sursa foto: 
fishtodoor.ro
Sursa: 

Gov.md

La Inceput