Top 10 filme despre sănătatea mintală a adolescenților

Să fii adolescent este dificil, mai ales atunci când trebuie să echilibrezi dificultățile vieții și să te acomodezi cu cine ești. Astfel, ca urmare, adolescenții se confruntă frecvent cu o varietate de probleme de sănătate mintală, de la minore până la severe. Cu toate acestea, unii părinți sau alte persoane dragi pot confunda adesea aceste probleme de sănătate mintală cu o stare rebelă.

Filme și emisiuni TV care prezintă cu acuratețe sănătatea mintală

Așadar, multe emisiuni TV abordează din ce în ce mai mult nu numai bolile mintale ale adulților, ci și pe cele ale adolescenților, care adesea nu sunt raportate, pentru a promova conștientizarea și pentru a-i ajuta pe adolescenți să se simtă auziți, văzuți și validați. Aceste programe, care variază de la cele din anii 1970 până la cele mai recente, le oferă copiilor un sentiment de apartenență.

1 „Degrassi” (1979)

„Degrassi” este o franciză de televiziune canadiană creată în 1979 de Kit Hood și Linda Schuyler. Franciza se concentrează pe un grup de copii care frecventează școala fictivă Degrassi Community School și care se confruntă cu o serie de obstacole, printre care se numără sarcina în adolescență, hărțuirea, violul, abuzul de droguri, imaginea corporală și așa mai departe.

O mare parte din personajele din Degrassi se confruntă cu o varietate de probleme interne și externe acasă și la școală, aducând un sentiment de autenticitate serialului. În plus, cele mai bune episoade din Degrassi  au prezentat în mod constant problemele de sănătate mintală, iar acest lucru ajută oamenii prin conștientizare să aibă o gândire mai profundă și să genereze conversații.

2 „Ginny & Georgia” (2021)

Ginny & Georgia se focusează pe Ginny Miller (Antonia Gentry), în vârstă de 15 ani, care se mută împreună cu mama ei în vârstă de 30 de ani, Georgia (Brianne Howey), și cu fratele ei vitreg, Austin (Diesel La Torraca, în orașul imaginar Wellsbury, Massachusetts. Dar trecutul lor nu pare să-i fi părăsit.

Reprezentarea luptelor cu automutilarea, depresia și anxietatea în acest film este atât realistă, cât și onestă, ceea ce i-a adus numeroase aprecieri. De asemenea, programul sporește înțelegerea de către părinți a dificultăților de sănătate mintală ale adolescenților și recunoaște problemele de sănătate mintală ale părinților în loc să le ignore.

3 „Euphoria” (2019)

Bazat pe mini-serialul israelian cu același nume, Euphoria este o dramă pentru adolescenți creată de Sam Levinson pentru HBO.

 Rue Bennett (Zendaya), o fostă tânără dependentă de droguri care se străduiește să își găsească locul în lume, asigură narațiunea serialului. Programul se concentrează, de asemenea, pe alți elevi de la școala lui Rue, care se confruntă cu probleme precum sexualitatea, imaginea corporală și stima de sine.

Printre cele mai bune emisiuni din generația Z difuzate în prezent, Euphoria oferă o reprezentare autentică, realistă și provocatoare a vieții copiilor din ziua de azi prin problemele lor, în ciuda faptului că este considerată prea intensă, explicită și deranjantă pentru un public tânăr. Programul abordează cu abilitate problema sănătății mintale, inclusiv legătura dintre dependență și sănătatea mintală, precum și impactul social media asupra vieții adolescenților.

4 „Never Have I Ever” (2020)

Bazat în mare parte pe copilăria creatoarei acestui serial, Mindy Kaling, „Never Have I Ever” se concentrează pe Devi Vishwakumar (Maitreyi Ramakrishnan), o fată de 15 ani din Sherman Oaks, de origine indiană, care se confruntă cu moartea bruscă a tatălui ei. Ea trebuie să pornească într-o călătorie de recuperare psihică pentru a-și înțelege pierderea și durerea.

„Never Have I Ever” este apreciat pentru că prezintă cu acuratețe experiența adolescenților într-o varietate de moduri. În film se discută cu umor și se prezintă în mod normal dificultățile de sănătate mintală ale lui Devi. În același timp, observă, de asemenea, în mod corespunzător, că ea a trecut printr-o experiență teribilă și devastatoare, așa că este logic ca ea să nu fie bine. Alte personaje sunt, de asemenea, incluse cu mare acuratețe în această reprezentare a sănătății mintale.

5 „The Queen's Gambit” (2020)

Bazat pe romanul cu același nume din 1983 al lui Walter Tevis, „The Queen's Gambit”, filmul se concentrează pe Beth Harmon (Anya Taylor-Joy), o jucatoare fictivă de șah, care trăiește cu dependența de droguri și alcool în timp ce reușește să ajungă în prim-planul jocului. Titlul serialului este o referință la o mutare de deschidere a șahului cu același nume.

Cu o reprezentare atât de precisă a dependenței și a tristeții, The Queen's Gambit estompează granița dintre creativitate și afecțiunile de sănătate mintală. Programul se concentrează pe jucătorii săi și pe cât de mult efort este necesar pentru a câștiga titlul de geniu. În plus, interpretarea remarcabilă a lui Taylor-Joy i-a forțat pe telespectatori să fie atenți la problema sănătății mintale.

6 „Andi Mack” (2017 - 2019)

Serialul „Andi Mack” se concentrează pe personajul titular, interpretat de Peyton Elizabeth Lee, care încearcă să își găsească locul în lume. Când sora ei mai mare și plină de viață (Lilan Bowden) o vizitează, aceasta face o dezvăluire șocantă care o pune pe Andi pe o cale neexplorată de autodescoperire.

În ciuda faptului că este un program Disney Channel, Andi Mack a discutat în mod deschis o varietate de subiecte pe parcursul sezonului, inclusiv sănătatea mintală, deficiențele cognitive și exprimarea de sine. De asemenea, atunci când vine vorba de educarea publicului tânăr, poveștile despre sănătatea mintală pot fi cu ușurință făcute prost, dar emisiunea a tratat acest subiect cu responsabilitate și onestitate.

7 „Atypical” (2017)

„Atypical” îl prezintă pe Sam Gardner, un tânăr de 18 ani cu autism, interpretat de Keir Gilchrist, care decide că este timpul să-și găsească o prietenă, fapt care o trimite pe mama lui Sam (Jennifer Jason Leigh) într-o călătorie care îi schimbă viața, în timp ce fiul ei se străduiește să obțină mai multă libertate.

„Atypical” menține o perspectivă pozitivă asupra problemelor legate de terapie și de ajutorul psihologic. În plus, pentru că prezintă mai bine diversitatea și experiențele persoanelor cu TSA, serialul ajunge la mai mulți telespectatori și crește gradul de conștientizare a dificultăților cu care se confruntă persoanele care cresc cu autism, precum și apropiații acestora.

8 „Shameless” (2011 - 2021)

Adaptat după serialul britanic cu același nume al lui Paul Abbott, Shameless se concentrează pe familia disfuncțională și săracă a unui tată singur și nepăsător cu șase copii, Frank Gallagher (William H. Macy), care își petrece zilele fie pierdut, fie drogat, fie în căutare de aventuri, în timp ce copiii săi învață să aibă grijă de ei înșiși.

Shameless comentează modul în care sănătatea mintală este frecvent recunoscută doar atunci când se manifestă sub forma unui comportament grav sau a unei crize, menționând în mod deosebit afecțiunile mintale ale personajelor sale. În plus, serialul se concentrează asupra unei varietăți de factori care contribuie la problemele fiecărui personaj, stimulând conștientizarea preocupărilor atât ale pacienților, cât și ale persoanelor care îi tutelează.

9 „Steven Universe” (2013 - 2019)

Steven Universe este ilustrat în locația inventată Beach City, unde Pietrele de Cristal, războinici extratereștrii atemporali care păzesc lumea împotriva răului, trăiesc într-un templu vechi de pe plajă. Serialul prezintă personajul titular, dublat de Zach Callison, în timp ce acesta încearcă să își descopere puterea.

Chiar și un copil mic poate înțelege realitatea condițiilor de sănătate mintală datorită Steven Universe, iar tinerii abia acum învață cum să se descurce cu aceasta. Mai mult, acest program ridică semnificativ standardele de înțelegere a sănătății mintale și a bunăstării de sine, oferind copiilor și adolescenților o abordare nouă a subiectului.

10 „Looking for Alaska" (2019)

Bazat pe romanul cu același nume din 2005 al lui John Green, Looking for Alaska spune povestea lui Miles Halter (Charlie Plummer), un adolescent obsedat de ultimele cuvinte celebre și aflat în căutarea „Marelui poate”, un concept derivat din ultimele rânduri ale lui Francois Rabelais. Cu intenția de a găsi ceva mai puțin plictisitor și sigur decât viața pe care a avut-o dintotdeauna și de a înțelege mai bine viața, această dorință îl determină să se înscrie la Academia Culver Creek din Alabama.

Prezentarea sănătății mintale în Looking for Alaska sfidează simplitatea multor reprezentări de la televizor și din filme. Serialul oferă speranța că imaginea sănătății mintale în mass-media, în special în emisiunile destinate tinerilor, se îmbunătățește. În plus, prezintă o imagine sinceră și emoționantă a adevăratelor efecte pe care le poate avea o moarte prematură.

Sursa foto: 
https://collider.com
Sursa: 

collider.com

La Inceput