Agorafobia este o tulburare de anxietate care provoacă o teamă intensă de a fi sufocat sau de a nu putea scăpa sau primi ajutor. Agorafobia este o afecțiune mentală care provoacă o teamă excesivă față de anumite situații. Unele persoane pot evita chiar să iasă din casă.
Agorafobia poate fi gestionată cu ajutorul tratamentului, care include medicamente, terapie cognitiv-comportamentală și modificări ale stilului de viață. Cu cât mai devreme primiți diagnosticul și tratamentul, cu atât este mai probabilă vindecarea.
Din cauza fricii și a anxietății, persoanele cu agorafobie evită adesea locurile noi și situațiile necunoscute, cum ar fi:
- Zonele mari, deschise sau spațiile închise.
- Mulțimile.
- Locuri din afara casei lor.
- Mijloacele de transport în comun.
Cât de frecventă este agorafobia?
Cercetătorii nu cunosc cauza exactă a agorafobiei. Cu toate acestea, este adesea asociată cu o tulburare de panică existentă. Tulburarea de panică provoacă atacuri scurte și intense de frică fără un motiv anume. Aproximativ o treime dintre persoanele care au tulburare de panică dezvoltă agorafobie. Dar agorafobia poate apărea și singură.
Simptome și cauze
Care sunt simptomele agorafobiei?
Toată lumea se confruntă uneori cu anxietate. Dar o tulburare de anxietate provoacă o îngrijorare excesivă care afectează activitățile zilnice. Agorafobia vă poate face să simțiți o frică și un stres extreme, ceea ce vă poate determina să evitați situațiile. Semnele agorafobiei sunt similare cu cele ale unui atac de panică. Este posibil să aveți următoarele simptome atunci când vă aflați în situații sau spații care vă provoacă teamă:
- Dureri în piept sau ritm cardiac rapid.
- Frică sau o senzație de tremur.
- Hiperventilație sau probleme de respirație.
- Amețeală sau vertij.
- Frisoane sau înroșire bruscă (față roșie, fierbinte).
- Transpirație excesivă (hiperhidroză).
- Stomac deranjat.
Care sunt cauzele agorafobiei?
Cercetătorii nu cunosc cauza exactă a agorafobiei. Cu toate acestea, este adesea asociată cu o tulburare de panică existentă. Tulburarea de panică provoacă atacuri scurte și intense de frică fără un motiv anume. Aproximativ o treime dintre persoanele care au tulburare de panică dezvoltă agorafobie. Dar agorafobia poate apărea și singură.
Care sunt factorii de risc pentru agorafobie?
Factorii de risc pentru dezvoltarea agorafobiei includ:
- Să aveți atacuri de panică.
- Răspunsul la atacurile de panică cu frică și teamă în exces.
- Prezența altor fobii.
- Experimentarea unor evenimente de viață stresante, cum ar fi moartea unei persoane dragi, agresiune sau abuz, în special în copilărie.
- Sensibilitatea la anxietate sau alte tulburări de anxietate.
- Rude cu agorafobie.
Cum se poate diagnostica agorafobia?
Dacă credeți că suferiți de agorafobie, iar anxietatea interferează cu viața de zi cu zi, ar trebui să vorbiți cu medicul de familie sau cu un specialist în sănătatea mintală, cum ar fi un psihiatru sau un psiholog. Dacă vă este teamă să vizitați un cabinet, este posibil să puteți programa o întâlnire online.
Întrebări pe care vi le poate adresa medicul:
- Sunteți stresat de faptul că ieșiți din casă?
- Există locuri sau situații pe care le evitați pentru că vă este frică? De ce vă provoacă teamă?
- Vă bazați pe alții pentru a vă face cumpărăturile și plățile?
Un medic poate diagnostica agorafobia pe baza simptomelor dumneavoastră, a frecvenței cu care acestea apar și a gradului de severitate a acestora. Este important să fiți deschis și sincer cu medicul.
Pentru a avea un diagnostic de agorafobie, o persoană trebuie să simtă frică extremă sau panică în cel puțin două dintre următoarele situații:
- Utilizați transportului public.
- Sunteți într-un spațiu deschis.
- Sunteți într-un spațiu închis, cum ar fi un cinematograf, o sală de ședințe sau un magazin mic.
- Stați la coadă sau vă aflați într-o mulțime.
- Când ieșiți singur din casă.
Cum se tratează agorafobia?
Tratamentul agorafobiei implică, de obicei, o combinație de metode de tratament:
- Psihoterapie (terapie prin vorbire).
- Medicamente.
- Modificări ale stilului de viață.
- Psihoterapie
Un terapeut vă poate ajuta să vă depășiți temerile. Folosind terapia cognitiv-comportamentală (CBT), un medic de sănătate mintală vă poate ajuta să recunoașteți gândurile care vă provoacă anxietate. Apoi, veți învăța modalități de a reacționa mai productiv.
Folosind tehnici de relaxare și desensibilizare,medicul dumneavoastră vă poate pune să vă imaginați o situație înfricoșătoare și să gestionați sentimentele. În cele din urmă, veți putea participa la activități care produc anxietate și veți ști cum să vă gestionați emoțiile. În timp, terapia vă poate antrena creierul să gândească și să răspundă diferit.
Medicamente
Medicul vă poate sugera, de asemenea, medicamente numite inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI) sau inhibitori ai recaptării serotoninei-norepinefrinei (SNRI). Aceste medicamente pot trata depresia și tulburările de anxietate.
Modificări ale stilului de viață
Următoarele modificări ale stilului de viață vă pot ajuta, de asemenea, să gestionați agorafobia:
- Evitați alcoolul, cofeina și alte substanțe.
- Țineți o dietă sănătoasă și echilibrată.
- Faceți exerciții fizice în mod regulat.
- Practicați exerciții de respirație.
Cum pot să învăț să fac față agorafobiei?
Aveți grijă de dumneavoastră, luați medicamentele așa cum v-au fost prescrise și puneți în practică tehnicile pe care le învățați de la terapeutul dumneavoastră. Combinația vă poate ajuta să faceți lucrurile care vă plac cu mai puțină teamă.
my.clevelandclinic.org