Diferența dintre rujeolă, rubeolă și varicelă. Cum se manifestă fiecare

Rujeola, rubeola și varicela sunt cele mai populare boli infecțioase ale copilăriei. Este important să știți însă diferențele dintre ele pentru a le putea acorda micuților asistența medicală specializată la timp. Rujeola, rubeola și varicela sunt și extrem de contagioase și se răspândesc foarte ușor în colectivitățile de copii. Toate trei se transmit pe cale aeriană, salivă, secreții nazale și sunt provocate de viruși.

Dintre aceste trei infecții, varicela provoacă cele mai puține complicații, se tratează de la sine dacă sunt respectate normele generale de igienă personală și sunt prelucrate atent veziculele. Copiii o suportă mai ușor și obțin imunitate pentru toată viața. Persoanele care au fost bolnave de varicelă sunt purtători ai virusului varicelo-zoosterian, care riscă să se declanșeze într-un anumit moment al vieții, când imunitatea e scăzută.

Varicela este suportată mai greu de către adulți. Ea se manifestă prin febrilitate, intoxicație generală, cefalee și dureri musculare. La femeile gravide există riscul să apară complicații la făt. Vaccinarea împotriva varicelei se efectuează opțional, la dorință și nevoie, de comun acord cu medicul.

Rujeola, este în prezent este una din cele mai grave boli infecțioase care poate duce la decesul copiilor. Acum este răspândită mai ales în țările sărace și în curs de dezvoltare, în zonele de conflict unde accesul la imunizare este limitat. Această boală infecțioasă periculoasă poate fi prevenită eficient prin vaccinare. În Planul național de imunizări al Moldovei, vaccinarea împotriva rujeolei se efectuează în trei etape: la 1 an, la 6-7 ani și la 15-16 ani.

Rubeola este și ea o boală infecțioasă car poate fi prevenită ușor prin vaccinare. Imunizarea se face la aceeași vârstă, concomitent cu imunizarea împotriva rujeolei și oreionului. Această boală este extrem de periculoasă, în special pentru gravide, în primul trimestru de sarcină. Poate provoca chiar și avort spontan.     

Tabelul de mai jos reprezintă simptomele infecțiilor diferențele dintre acestea.

 

Rujeola

Rubeola

Varicela

Agentul cauzal

Virusul Morbillivirus morbillorum

Virusul rubeolic rubivirus

Virusul varicelo-zoosterian

Perioada de incubație

8-17 zile (în medie 9-10 zile) de la infectare

7-24 de zile (în medie 16-18 zile)

10-21 de zile de la infectare

Simptome inițiale

Începe ca o răceală comună cu afectarea căilor respiratorii superioare, după 2-4 zile apare conjunctivita, semne generale de intoxicație (greață, vomă, slăbiciune) ce durează 5-7 zile

Cresc în volum nodulii limfatici occipitali, semne vagi asemănătoare unei răceli obișnuite, semne de intoxicație generală ușoară sau absentă.

Debut brusc, cu febră, cefalee, dureri musculare, semne specifice unei răceli, semne generale de intoxicație.

Fenomenul cataral

Preponderent se menține în primele 5-6 zile de boală

De scurtă durată, până la 2 zile cu semne ușoare

Eliminări apoase din nas

Erupțiile

Pete de culoare roșie aprinsă, apar la a 4-a a 5-a zi de boală, pe etape: În prima zi apar pe față și în gură, ulterior pe trunchi și în a treia zi pe mâini și picioare. Dispar cam în aceeași ordine în care au apărut lăsând pielea ușor descuamată

Papule mici de culoare roz-pală, apar din prima zi, mai rar a doua. Pot fi localizate pe tot corpul, preponderent pe membre, în regiunile imobile.

Dispar în 3-4 zile

Mai întâi sunt pete roșii localizate pe scalp, față, în gură, care în 10-12 ore se transformă în vezicule umplute cu lichid extrem de pruriginoase. Ulterior aceste vezicule se sparg și formează o crustă, se răspândesc ușor pe tot corpul

Mucoasa cavității bucale

Hiperemiată (roșie), iritată, enantem, pete specifice 

Curată, uneori elemente singulare de enantem

Vezicule pe întreaga mucoasă sau leziuni în urma spargerii acestora

Alte simptome

Complicații din partea sistemului respirator, digestiv, nervos, urinar, ochi, urechi și piele

Dureri în regiunea occipitală și posterioară a gâtului

Femeile însărcinate, care nu au fost bolnave în copilărie și se infectează pe parcursul sarcinii riscă complicații grave

Fiți atenți la asemănările cu simptomele de viroză sau răceală. În niciun caz nu administrați antibiotice, fără să consultați doctorul. 

Sursa foto: 
cuantoduran.net
Sursa: 

intranet.tdmu.edu.ua, benthamopen.com, cdc.gov

La Inceput