Privarea de somn influențează negativ creierul, potrivit ultimelor studii medicale

Privarea de somn este o problemă răspândită în societatea modernă. Fie că e acută și implică doar câteva nopți nedormite, sau una cronică, afectând complet viața unei persoane – aceasta aduce cu sine un șir de probleme medicale.

Te-ai obișnuit deja cu acest ritm, considerând că te descurci bine la serviciu, dar în același timp aștepți weekend-ul pentru a organiza un „maraton al somnului” ? Află că îți pui în pericol sănătatea.

Potrivit unui studiu recent, realizat de cercetătorii Laboratorului de Somn și Învățare de la Universitatea de Stat din Michigan, impactul negativ al privării de somn asupra creierului este cu mult mai mare decât se considera anterior.

Cercetătorii au demonstrat cele enunțate anterior pe un lot de 77 persoane care nu au dormit toată noaptea și altele 61, care au dormit acasă. Abilitatea acestora de a realiza două tipuri de acțiuni mentale a fost analizată seara și a doua zi dimineața. Prima acțiune analizată a constituit viteza de reacționare la un stimul extern, iar a doua – capacitatea de a realiza, în etape, o serie de sarcini fără a comite greșeli. Pentru ambele loturi, rezultatele de seară au fost asemănătoare – ele includeau 15% erori. Dimineața însă, procentul erorilor a crescut până la 30% pentru lotul celor nedormiți. Persoanele ce și-au luat orele de somn au rămas la rezultate asemănătoare cu cele înregistrate seara.

„Studiul nostru contrazice teoria că atenția este singura funcție cognitivă afectată de privarea de somn. Unele persoane afectate de oboseala cronică sunt capabile să realizeze un șir de acțiuni – asemeni doctorului care menține funcțiile vitale ale pacientului, dar studiul nostru demonstrează că realizarea unor acțiuni în ordine consecutivă în condițiile privării de somn, ca în cazul medicului ce trebuie să realizeze o procedură medicală, este mai riscant decât în condițiile unui somn deplin” – a declarat Kimberly Fenn, autoarea studiului.

Aceasta a subliniat și faptul că există un șir de sarcini, pe care oamenii le pot executa chiar și în cazul insuficienței de somn, însă privarea de somn afectează negativ toate aspectele vieții. Studiul a fost publicat în data de 20 noiembrie, online, în Revista Psihologie Experimentale, în secțiunea General.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
www.dreams.co.uk
La Inceput