Ce este tulburarea bipolară: de ce apare, factorii de risc, cum poate fi diagnosticată și tratată

Tulburarea bipolară, cunoscută și drept depresie maniacală, reprezintă o patologie a sănătății mintale, care provoacă schimbări bruște și radicale ale dispoziției: de la manie sau episoade hipomaniacale la depresie. Simptomele acestor două extreme sunt total diferite: de la euforie și iritabilitate la pierderea interesului față de toate activitățile realizate. Aceste schimbări radicale pot afecta somnul, energia, regimul activităților, judecata, comportamentul și claritatea gândirii. Episoadele extreme se pot întâmpla de câteva ori pe an, însă totul este individual. Deși tulburarea bipolară este un diagnostic pe viață, poți învăța să recunoști simptomele și să le înlături eficient.

Depresia - tot mai frecventă. Cum o recunoaștem și scăpăm de ea.

Care sunt simptomele tulburării bipolare?

Există câteva tipuri de tulburări bipolare și, respectiv, mai multe simptome experimentate. Simptomele pot cauza schimbări neprevăzute ale dispoziției și ale comportamentului, ceea ce rezultă în dificultăți majore în viața de zi cu zi.

- Tulburarea bipolară de tip I. Poți experimenta cel puțin un episod maniacal care poate fi precedat sau urmat de unul hipomaniacal sau depresiv. În unele cazuri mania poate determina o ruptură de realitate: psihoză.

- Tulburare bipolară de tip II. Experimentezi cel puțin un episod depresiv major și cel puțin unul hipomaniacal, însă nu ai niciodată episoade maniacale.

- Tulburare ciclotimică. Ai experimentat, timp de doi ani la vârsta de adult sau unul în adolescență/copilărie, perioade cu simptome de hipomanie și depresie (deși mai puțin severe decât depresia majoră).

- Alte tipuri. Aici sunt incluse patologiile bipolare și de alt tip generate de unele medicamente, alcool sau unele patologii, precum sindromul Cushing, scleroza multiplă sau accidentul vascular cerebral.

Tulburarea bipolară de tip II nu este o formă mai ușoară a tulburării bipolare de tip  I, dar o diagnoză separată. În timp ce episoadele maniacale din cadrul tulburării bipolare de tip I pot fi severe și periculoase, pacienții care suferă de tulburare bipolară de tip II se pot afla pentru o perioadă mai îndelungată în stări depresive.

Deși tulburarea bipolară poate fi diagnosticată la orice vârstă, în mod tipic acest lucru se întâmplă în adolescență sau în jurul vârstei de 20 de ani. Simptomele pot varia atât pe parcursul timpului, cât și de la o persoană la alta.

Mania și episodul hipomaniacal

Mania și episoadele hipomaniacale reprezintă perioade diferite în cadrul tulburării bipolare, deși simptomele acestora sunt asemănătoare. Mania este mai severă decât episodul hipomaniacal și poate crea probleme mari la serviciu, școală, în viața socială și într-o relație amoroasă. De asemenea, mania poate genera ruptura de la realitate (psihoza), în unele cazuri fiind necesară spitalizarea.

Mania și episodul hipomaniacal pot include trei sau mai multe dintre următoarele simptome:

- Optimism anormal, comportament straniu;

- Activitate, energie și agitație sporită;

- Euforie, sentiment exagerat de bine;

- Necesar micșorat de somn;

- Dorința neobișnuită de a vorbi mult;

- Gânduri pe fugă;

- Incapacitatea de concentrare;

- Luarea deciziilor proaste – investiții stranii, comportament sexual de risc, cumpărături care nu sunt necesare.

Episoade majore de depresie

Aceste episoade sunt atât de severe, încât perturbează activitățile de zi cu zi ale bolnavului. Un asemenea episod include cinci sau mai multe simptome:

- Depresia  asociată cu tristețea, pustietatea, lipsa speranței sau plânsul (în cazul copiilor și adolescenților este vorba de iritabilitate);

- Lipsa majoră de interes și plăcere în orice activitate întreprinsă;

- Pierdere sau acumulare neargumentată a kilogramelor;

- Insomnia sau dormitul îndelungat;

- Lipsa odihnei sau comportamentul lent;

- Oboseala și lipsa de energie;

- Sentimentul de inutilitate sau de vinovăție;

- Incapacitatea de gândire și concentrare sau comportamentul indecis;

- Gândirea, planificarea sau tentativa de suicid.

Episoadele bipolare pot apare și odată cu schimbarea timpului, în sarcină sau după naștere.

De ce apare tulburarea bipolară?

Cauzele exacte ale apariției acestei afecțiuni nu sunt cunoscute, însă pot fi implicați câțiva factori.

- Diferențele biologice. Persoanele care suferă de această afecțiune au schimbări în creier. Semnificația acestor schimbări nu este cunoscută exact, însă ea poate ajuta, în cele din urmă, la identificarea cauzelor.

- Genetica. Afecțiunea este mai probabilă în cazul persoanelor a căror rude de gradul I (părinți sau frați, surori) suferă sau au suferit de aceeași patologie. Cercetătorii încearcă să găsească genele, mutațiile cărora provoacă apariția acestei afecțiuni.

Care sunt factorii de risc?

Factorii de risc implicați în apariția tulburării bipolare sau a declanșării primului episod sunt următorii:

- Rude de gradul I care au suferit/suferă de tulburare bipolară;

- Perioade de stres psiho-emoțional intens, asemeni decesului unei persoane iubite sau un eveniment traumatic;

- Abuzul de droguri sau de alcool.

Ce complicații poate genera tulburarea bipolară?

În cazul în care nu este tratată în mod corespunzător, afecțiunea poate genera complicații, precum:

- Probleme generate de abuzul de droguri și de alcool;

- Suicid sau tentativa de suicid;

- Probleme financiare sau legale;

- Distrugerea relațiilor;

- Performanța joasă la școală sau la serviciu.

Cum poate fi prevenită tulburarea bipolară?

În acest moment nu există o modalitate exactă de a preveni apariția tulburării bipolare. Însă intervenția oportună, odată cu apariția primelor semne ale unei tulburări mintale, pot ajuta la prevenirea apariției tulburării bipolare sau a înrăutățirii ulterioare a situației.

În cazul în care ai fost diagnosticat cu tulburare bipolară, unele strategii te pot ajuta să previi transformarea unor semne minore în episoade întregi de manie sau depresie.

- Fii atent la semnele alarmante. Soluționarea primelor simptome poate preveni înrăutățirea situației. Posibil, ai detectat unele șabloane ale apariției episoadelor bipolare sau unii factori care le pot determina apariția. Vorbește cu medicul tău, dacă crezi că ești într-un episod de depresie sau manie. Roagă-i pe cei apropiați să te atenționeze despre apariția semnelor alarmante.

- Evită utilizarea drogurilor și a alcoolului. Utilizarea acestor substanțe îți pot înrăutăți simptomele și mări probabilitatea reapariției lor.

- Administrează medicamentele în modul exact prescris de medic. Ai putea fi tentat să închei tratamentul, însă nu este o idee bună. Încetarea tratamentului sau micșorarea dozelor poate înrăutăți simptomele sau le poate reîntoarce.

Cum este tratată tulburarea bipolară?

Tratamentul tulburării bipolare este indicat de medicul specialist – psihiatru. De asemenea, pot fi implicați un psiholog, asistenta medicală a psihiatrului și asistentul social.

Acesta poate include:

- Tratamentul medicamentos. Uneori acesta este indicat odată cu apariția primelor simptome pentru a echilibra dispoziția. Medicamentele includ psiholiticele,  antidepresivele și anxioliticele.

- Tratamentul continuu. Tulburarea bipolară necesită tratament pe viață, chiar și în perioada de ameliorare a simptomelor. Bolnavii care omit tratamentul de menținere au o probabilitate mai mare de revenire a simptomelor și schimbări a dispoziției care se pot transforma în manie și depresie.

- Programele de tratament la zi. Aceste programe au drept scop consilierea psihologică în timpul menținerii simptomelor sub control. Consilierea poate include terapia interpersonală, terapia cognitiv-comportamentală, psiho-educația și  terapia familială.

- Tratamentul abuzului de substanțe. În cazul în care există abuz de alcool și droguri va fi nevoie de tratat aceste situații, întrucât astfel va fi foarte dificil să ții boala sub control.

- Spitalizarea. Medicul va recomanda internarea în spital în cazul în care comportamentul pacientului este unul periculos pentru cei din jur, este unul suicidal sau detașat de realitate (psihotic). Tratamentul psihiatric din spital poate ajuta la calmarea bolnavului și stabilizarea dispoziției, indiferent dacă acesta se află în faza depresivă sau cea maniacală.

Sănătate Să Aveți!

Sursa foto: 
apa.org
Sursa: 

mayoclinic.org

La Inceput