Cercetătorii, tot mai aproape să dezvolte un vaccin împotriva unei infecții, care a afectat milioane de oameni

Deși în acest moment nu există un remediu care ar preveni sau ar trata o dată și pentru totdeauna infecția HIV, iar persoanele infectate sunt nevoite să administreze medicamente antiretrovirale toată viața, savanții lucrează intensiv la crearea unui vaccin care ar proteja populația de infecția cu acest virus. Mai mult decât atât, prima fază a studiilor clinice (realizate pe un grup de oameni) a fost parcursă cu succes, iar rezultatele demonstrează că acest vaccin ar putea fi eficient.

Virusul HIV, care slăbește progresiv imunitatea, dacă persoana infectată nu administrează tratamentul cuvenit, a infectat în jur de 38 de milioane de oameni din întreaga lume. Deși medicamentele antiretrovirale sunt eficiente pentru a stopa înmulțirea virusului, efectele de lungă durată ale acestuia asupra organismului rămân, deocamdată, o provocare pentru omenire. În plus, accesul la serviciile de prevenire și tratament ale infecției HIV rămân limitate în unele părți ale lumii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că în anul 2019 în jur de 1,7 milioane de infectări noi au avut loc, iar 690 mii de persoane au decedat în urma complicațiilor provocate de infecția HIV.

Deși savanții lucrează de mai multe decenii la elaborarea unui vaccin, deocamdată, nicio încercare nu a fost cu succes. Se întâmplă, pentru că suprafața virusului este acoperită de glucide, fapt care împiedică sistemul imun să reacționeze corespunzător. În plus, părțile virusului care sunt expuse sistemului imun sunt extrem de variabile.

La fel ca virusul SARS-CoV-2 care provoacă COVID-19, virusul HIV utilizează proteinele „spike” de pe învelișul său extern pentru a intra în celulele-gazdă.

„Proteinele spike de pe virusul HIV sunt mult mai viclene”, a explicat William Schief, doctor în științe medicale, profesor și imunolog în cadrul Institutului de Cercetare Scripps din Los Angeles, SUA, director executiv al Inițiativei Internaționale pentru Vaccinul împotriva infecției HIV (IAVI).

Din cauza mutațiilor rapide ale genelor virusului care determină sinteza proteinelor spike, virusul HIV are milioane de tulpini. Din acest motiv anticorpii sintetizați împotriva unei tulpini nu pot neutraliza infecția cu o altă tulpină.

„Astfel, HIV nu este un singur virus, ci în jur de 50 de milioane de virusuri diferite pe tot Globul în acest moment”, a declarat Prof. Schief.

Anticorpi cu o capacitate largă de neutralizare.

Cu toate acestea, cercetătorii cunosc, de la un timp încoace, că există părți mai greu accesibile ale proteinelor spike care nu se schimbă prea mult. Anticorpii care se unesc de aceste părți ale virusului sunt denumiți „anticorpi cu o capacitate largă de neutralizare”, deoarece, teoretic vorbind, aceștia se pot asocia cu mai multe tulpini ale virusului HIV, neutralizându-le. În cazuri foarte rare persoanele infectate pot forma acești anticorpi în mod natural.

Această capacitate naturală de a sintetiza anticorpii oferă savanților oportunitatea de a studia mai amănunțit partea virusului în care se asociază anticorpii și crea, drept urmare, vaccinuri „imunogene”.

Problema este că doar un singur tip de celule, limfocitele B imature se pot maturiza și produce anticorpii cu o capacitate largă de neutralizare, menționați anterior. În plus, potrivit Profesorului Schief, doar o celulă imatură dintr-un milion are o asemenea capacitate.

Pentru a corecta acest fapt, Schief împreună cu colegii săi au utilizat o tehnică, denumită „direcționarea către linia germinativă” pentru a crea un vaccin care activează aceste celule rare.

În prima fază a studiului clinic vaccinul și-a demonstrat inofensivitatea și are un efect dorit pentru aproape toți voluntarii care l-au administrat.

Cercetătorii de la Universitatea George Washington din Washington, SUA, și de la Centrul de Cercetare al Cancerului Fred Hutchinson din Seattle, SUA au recrutat 48 de adulți sănătoși pentru prima fază a studiului clinic.

În urma studiului, savanții au declarat că vaccinul a activat limfocitele B imature a 97% dintre participanții implicați în studiu.

„Un ideal al vaccinului HIV spre care tindem este obținerea anticorpilor cu o capacitate largă de neutralizare în urma vaccinării”, a declarat Prof. Schief în cadrul unei prezentări la conferința virtuală a Societății Internaționale HIV pe subiectul cercetării și prevenirii infecției HIV pe 3 februarie 2021.

Pe lângă faptul că rezultatele obținute urmează să fie publicate în reviste științifice, sunt necesare alte câteva trialuri clinice pentru a confirma aceste rezultate.

O serie de injectări

Vaccinul va fi doar unul dintr-o serie de injecții, care vor fi administrate pentru a obține o imunitate de durată împotriva virusului.

Prima injecție doar „va trezi” limfocitele B imature, iar celelalte injectări vor antrena „descendenții” acestor celule pentru a produce anticorpii cu o capacitate largă de neutralizare pentru a elimina virusul HIV din organism.

Credem că această abordare va fi cheia realizării unui vaccin împotriva virusului HIV și, de asemenea, soluția pentru crearea vaccinurilor împotriva altor agenți patogeni”, a declarat Prof. Schief într-o conferință de presă.

Cercetătorul consideră că aceeași tehnologie poate fi utilizată pentru conceperea vaccinului împotriva altor agenți patogeni provocatori, precum gripa, febra dengue, Zika, hepatita virală C și malaria.

Echipa și-a unit acum forțele cu compania de biotehnologii Moderna pentru a crea un vaccin pe baza ARN mesager care țintește aceleași celule.

La fel ca în cazul vaccinurilor împotriva COVID-19, tehnologia ARN mesager ar trebui să accelereze conceperea vaccinurilor împotriva virusului HIV.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
fredhutch.org
Sursa: 

medicalnewstoday.com

La Inceput