Râsul – un bun medicament pentru sănătatea fizică și emoțională. Cum funcționează

Să râzi cu poftă este destul de distractiv. Dar știați că râsul este benefic și pentru sănătate? Pe bună dreptate, râsul și umorul pot fi considerate medicamente puternice. Acesta are puterea de a uni oamenii și declanșează în organism procese fizice și emoționale sănătoase. Întâi de toate, râsul întărește sistemul imunitar. În plus, îmbunătățește starea de spirit, poate scădea din durere și protejează împotriva stresului.

Un râs bun poate să vă readucă în starea de echilibru fizic și mintal mai repede decât orice alte metode. În plus, umorul poate fi o cale spre legături mai strânse cu cei din jur. Acesta vă poate ajuta să duceți mai ușor provocările zilnice și să depășiți mai repede peste enervare și supărare. Cel mai important este că, acest medicament neprețuit este distractiv, gratuit și ușor de utilizat.

Râsul relaxează tot corpul. Cu alte cuvinte, când râdeți, tensiunea fizică și stresul scade, iar după aceasta, mușchii pot rămâne relaxați până la 45 de minute.

Râsul întărește sistemul imunitar. Se întâmplă datorită faptului că scade nivelul hormonilor de stres și crește nivelul de anticorpi ce luptă împotriva infecțiilor. Așa se îmbunătățește rezistența organismului la boli.

Râsul declanșează eliberarea de endorfine. Acestea sunt hormoni care creează un sentiment general de bine, iar unele cazuri pot ameliora temporar durerea.

Râsul protejează inima. Se întâmplă datorită faptului că se îmbunătățește starea vaselor sanguine și se îmbunătățește fluxul de sânge. Prin urmare, scade riscul de atac de cord și riscul altor probleme cardiovasculare.

Râsul arde calorii. Cu siguranță că sportul nu poate fi înlocuit cu râsul. Totuși, studiile demonstrează că 10-15 minute de râs poate arde circa 40 de calorii. Dacă ar fi să practicați asta zilnic, atunci, în decurs de un an ați pierde 3-4 kg, estimează specialiștii.

Râsul ușurează furia. Nu există nicio metodă mai eficientă decât râsul sau umorul pentru a dizolva cât mai rapid o situație de conflict sau o supărare. Privind problema dintr-un unghi amuzant, puteți depăși amărăciunea unei furii mult mai ușor.

Râsul prelungește viața. Un studiu realizat în Norvegia a constatat că oamenii cu simț al umorului puternic trăiesc mai mult decât cei care râd mai puțin. Acest lucru s-a observat și în cazul persoanelor care luptă cu cancerul.

Râsul unește oamenii și întărește relațiile. E demonstrat că râsul este oarecum contagios. Atunci când sunteți în preajma altor oameni care râd cu poftă, șansele că o să răbufniți în râs sunt mult mai mari. Iar mai mult umor înseamnă mai multă stare de fericire.

Oamenii de știință mai constată că, în mare parte râsul nu e declanșat de glume, ci din simplu fapt că vă aflați în compania familiei sau a prietenilor care vă fac să vă simțiți bine. Tocmai acest aspect social joacă un rol important în beneficiile râsului pentru sănătate. Nu vă puteți bucura de râs în compania altor oameni decât dacă vă faceți timp să vă implicați cu adevărat în dialog cu ei.

Prin urmare, această comunicare față în față, lejeră și relaxantă frânează răspunsul la stres care este luptă sau fugi. Când râdeți în compania altor persoane, vă veți simți mai fericiți, mai pozitivi, chiar dacă nu puteți modifica o situație stresantă.

La fel este demonstrat că umorul întărește relațiile declanșând sentimente pozitive și favorizând conexiune emoțională. Așa e mai ușor de depășit dezacordurile și dezamăgirile în relații cu alte persoane. 

Folosiți umorul ca să aplanați conflicte. Râsul este un instrument deosebit de puternic pentru gestionarea conflictelor și reducerea tensiunii atunci când emoțiile devin tot mai puternice. Fie că situațiile neplăcute se întâmplă în raport cu persoana iubită, cu prietenii sau familia, cu colegii de serviciu, întotdeauna poți folosi umorul ca să împaci spiritele. În plus, aceasta este o cale de comunicare ce poate să întărească relațiile mai mult decât să le distrugă.

Cum atrageți mai mult râs în viața de zi cu zi

Bebelușii încep să zâmbească în primele săptămâni de viață și ajung să râdă în hohote în câteva luni de la naștere. Chiar dacă nu e o obișnuință pentru dvs, oricând puteți începe să râdeți mai mult. Totul începe la fel ca exercițiile fizice. Rezervați zilnic timp pentru acest lucru. Așa vă veți obișnui să râdeți mai des.

Zâmbetul -  este începutul râsului. Și el este contagios. Începeți să exersați cu această etapă. În loc să stați conectat doar în telefon, ridicați capul și încercați să zâmbiți mai mult celor din jur. Zâmbiți persoanei care vă servește o cafea de dimineață sau colegilor cu care împărțiți ascensorul Veți observa un efect pozitiv asupra celorlalți.

Enumerați părțile pozitive pe care le aveți. Simplul fapt că conștientizați aspectele bune ale vieții dvs,  vă va îndepărta de gândurile negative care blochează umorul și râsul. Or când sunteți în stare de tristețe, până la umor și râs e cale lungă.

Mergeți acolo unde auziți râsete. Uneori, glumele răsună în grupuri restrânse. Dar de cele mai multe ori, oamenii sunt foarte bucuroși să împărtășească ceva amuzant cu mai multă lume. Prin urmare, când auziți râsete, vedeți de unde răsună, căutați și întrebați „Ce e amuzant?”.

Petreceți timp cu oameni distractivi și nostimi. Aceștia sunt oamenii care râd ușor de ei înșiși, cât și de ceea ce se întâmplă în jurul lor. Sunt oamenii care găsesc aspectele amuzante în lucruri obișnuite de zi cu zi. Să știți că felul în care se amuză și râsul lor vor deveni contagioase și pentru dvs.

Aduceți umorul în conversații. Puteți face acest lucru întrebând cei din jur „Care este cel mai amuzant lucru care vi s-a întâmplat astăzi? Săptămâna aceasta? În viață?”.

Simțul umorului: Cum poate fi dezvoltat?

Cel mai important când vorbim de simțul umorului este capacitatea persoanei de a evita să se ia prea în serios. E important să știm să râdem de propriile greșeli și slăbiciuni. Chir dacă tindem să fim perfecți, toți călcăm strâmb uneori. Prin urmare, în loc să vă simțiți jenat sau să vă retrageți, acceptă-ți imperfecțiunile cu o doză de umor. Deci, alegeți să râdeți ori de câte ori puteți.

Încercați mai degrabă să râdeți de anumite situații, decât să vă plângeți de acestea. Descoperiți ironia și absurditatea vieții. Când se întâmplă ceva negativ, încercați să faceți din aceasta o anecdotă nostimă, care să-i facă pe alții să râdă.

Amintiți-vă lucrurile amuzante. Dacă vi se întâmplă ceva nostim sau auziți o glumă care vă place, spuneți-o și altcuiva.

Nu vă fixați pe situațiile negative. Încercați să evitați oamenii negativi și nu vă fixați pe știri, sau conversații care vă întristează. Multe lucruri nu pot fi ținute sub control și mai cu seamă, comportamentul altor oameni. Pe termen lung, toate aceste griji pot avea un efect nesănătos.

Nu lăsa să treacă nicio zi fără să râzi. Gândiți-vă la acest lucru ca la exerciții fizice sau ca la micul dejun și fă un efort conștient pentru a găsi în fiecare zi ceva care să te facă să râzi. Rezervați-vă 10 -15 minute și faceți ceva care vă distrează. 

Concluzie: Râsul și umorul nu doar vă face viața mai plăcută. Acesta e o bună metodă ca să depășiți mai ușor problemele din fiecare zi. Vă ajută să vă conectați cu cei din jur și să stabiliți relații mai trainice. În plus, oamenii care râd mai mult sunt și mai creativi. Încercați să vă înconjurați cu oameni cu simț al umorului și să glumiți mai des. Râsul vă ridică pe un loc mai înalt, unde puteți privi lumea dintr-o perspectivă mai relaxată, pozitivă și mai veselă. În plus, acesta este un bun medicament pentru corp și minte.

Sănătate Să Aveți!

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
www.the-challenger.ru
La Inceput