Cum să îți încurajezi copilul să vorbească: sfaturi și precauții

Din momentul nașterii, copilul tău va emite o mulțime de sunete: gângureala, sunete separate sau plânsul. Apoi, adesea înainte de finalul primului an de viață, acesta își va rosti primul său cuvânt. Indiferent de cuvântul pronunțat, odată ce copilul tău va crește, îi vei observa minuțios evoluția vorbirii, ba chiar vei avea tentația să îi compari limbajul cu semenii din jur. Deși fiecare copil își are propriul ritm, află în continuare unele legități de dezvoltare a limbajului copilului tău, ce măsuri să întreprinzi și ce să eviți pentru a-l ajuta în acest proces.

Dezvoltarea limbajului

0 - 6 luni

La această vârstă copilul tău va emite sunete de gâfâială și gâlgâit. De asemenea, el va fi capabil să înțeleagă că tu vorbești și va întoarce capul în direcția sunetelor.

Odată ce vor înțelege limbajul și comunicarea, ei vor urma mai ușor direcția necesară, vor răspunde când vor fi chemați, iar apoi vor rosti primul său cuvânt.

7 – 12 luni

Acum copilul poate înțelege cu ușurință cuvintele simple, precum „nu”. De asemenea, la această etapă pot fi utilizate și gesturile simple pentru a comunica, iar vocabularul este constituit din 1-3 cuvinte, deși acesta își poate rosti primul cuvânt după ce trece de vârsta de 1 an.

13-18 luni

Vocabularul copilului cuprinde 10-20 și mai multe cuvinte. Acum acesta poate începe să repete cuvintele, iată de ce este important să îi monitorizezi vorbirea. De asemenea, copilul poate executa rugăminți simple, dar și verbaliza unele dorințe de ale sale.

19-36 luni

Către vârsta de 19-24 luni vocabularul copilului se extinde la 50-100 cuvinte, iar acesta poate denumi părțile corpului sau reține numele celor mai apropiați. Gândurile pot fi formulate deja în propoziții simple.

Spre vârsta de 2-3 ani copilul are deja un vocabular de 250 de cuvinte sau chiar mai mult. Acesta poate adresa întrebări, solicita obiecte și urma direcții cu mult mai detaliate.

Cum să îți ajuți copilul să vorbească?

Bineînțeles, perioadele enumerate mai sus sunt doar orientative, iar unii copii pot începe să vorbească un pic mai târziu, însă acest fapt nu semnifică neapărat o problemă. Deși copilul tău va însuși abilitățile de vorbire la un moment dat, îi poți încuraja mereu vorbirea și dezvoltarea vocabularului. Iată ce poți face:

Citiți împreună

Citește-i copilului tău în fiecare zi: cât de mult posibil. Acesta este primul lucru pe care îl poți face pentru a-i dezvolta limbajul. Un studiu realizat în 2016 a concluzionat că micuții ascultă un limbaj mai bogat prin citirea cărților ilustrate decât prin simpla ascultare a adulților.

De fapt, potrivit unui alt studiu din 2019, cititul zilnic al cărților înainte de somn  expune copilul unui volum de 1,4 milioane de cuvinte comparativ cu cei cărora nu li se citește până la grădiniță.

Utilizează limbajul semnelor

Nu este neapărat să fii fluent în limbajul semnelor pentru a-ți învăța copilul câteva semne de bază.

Unele mămici își învață copilul cum să arate cuvinte simple, spre exemplu: „mai mult”, „lapte” sau „gata!”. Copiii mici prind un alt limbaj cu mult mai ușor decât adulții, ceea ce îi ajută să se exprime mai eficient la o vârstă mult mai fragedă.

Pentru a învăța copilul, arată-i semnul și rostește-l în același timp. Fă acest lucru de câteva ori, astfel încât copilul să reușească să îl învețe.

Atunci când îi oferi copilului posibilitatea să se exprime prin intermediul limbajului semnelor, acesta se va simți mult mai încrezător în abilitățile sale de comunicare.

Ajută-l să se izbăvească de frustrări și creează-i un mediu favorabil pentru învățare.

Folosește limbajul ori de câte ori este posibil

Doar pentru că cel mic încă nu poate vorbi nu înseamnă că trebuie să stați în liniște toată ziua. Cu cât mai mult vei vorbi și te vei exprima, cu atât mai ușor îi va fi copilului tău să învețe limbajul la o vârstă mai fragedă.

Discută cu cel mic în timp ce îi schimbi scutecul și explică-i ce anume faci. Povestește-i cum ți-a trecut ziua sau vorbește despre orice îți vine în gând. Utilizează cuvinte și fraze cât mai simple.

Pe parcursul zilei și a activităților pe care le realizați nu ezita să discuți cu cel mic. Puteți citi rețeta în timp ce gătiți împreună sau denumirea străzilor atunci când vă plimbați și vă apropiați de ele.

Nu uita să-i cânți copilului tău, preferabil un cântec pe care îl iubește, sau, dacă nu există o asemenea melodie, fredonează ceva ce îți place ție.

Abține-te din utilizarea limbajului copilăresc

Deși este adorabilă utilizarea stâlcită și incorectă a cuvintelor de către copilul tău, lasă-le doar pentru el. Nu este obligatoriu să insiști pe corectitudine din partea lui, este suficient să-i răspunzi tu într-un mod corect.

Numește obiectele

Atunci când va cere ceva, copilul tău va arăta cu degetul spre obiect. Tu însă poți fi în rol de traducător pentru el, ajutându-l să înțeleagă mai bine lumea din jur.

De exemplu, dacă cel mic arată la paharul cu suc, întreabă-l: „Suc? Vrei un pahar cu suc?”. Scopul tău este să-l încurajezi să rostească cuvântul „suc”, iar data viitoare atunci când îi va fi sete, ajută-l să rostească anume acest cuvânt, nu să arate cu degetul.

Desfășoară răspunsul

Odată ce copilul tău află cuvinte noi, alătură-le pe acestea la altele noi. De exemplu, dacă vă plimbați pe stradă și copilul vede un câine și îl denumește, însoțește cuvântul de un șir de explicații: „Da, este un câine mare și roșcat”.

Poți utiliza și adaosul de cuvinte atunci când copilul încearcă să formuleze propozițiile. De exemplu, formulând din combinația „câine mare” propoziția „Acest câine este mare”.

Oferă-i alegere copilului tău

Poți încuraja vorbirea copilului prin oferirea alegerii. De exemplu, ai acasă mai multe tipuri de sucuri, astfel încât poți întreba copilul: „Vrei suc din portocale sau suc din mere?”

În cazul în care micuțul folosește semnele sau limbajul non-verbal pentru a-și marca alegerea, încurajează-l să rostească neapărat cuvântul.

Limitează timpul petrecut în fața ecranelor dispozitivelor electronice

Un studiu din 2018 a concluzionat că timpul prelungit în fața ecranelor dispozitivelor electronice a fost asociată cu o întârziere a vorbirii până la 18 luni de viață. Experții au concluzionat că interacțiunea cu cei din jur, nu urmărirea unui ecran, este cel mai bun element pentru dezvoltarea limbajului.

Academia Americană de Pediatrie încurajează petrecerea a mai puțin de 1 oră în fața ecranelor de către copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani și mai puțin timp pentru copiii mai mici.

Află ce recomandă medicul logoped la acest capitol.

Ce poți face dacă cel mic nu vorbește?

Chiar dacă ai depus toate eforturile pentru a ajuta copilul să vorbească, se poate întâmpla ca acesta să aibă întârzieri în vorbire. Simptomele întârzierii vorbirii sunt:

- La vârsta de 2 ani copilul nu vorbește;

- Există dificultăți să urmeze direcția necesară;

- Întâmpină dificultăți în a formula o propoziție;

- Vocabularul lui este prea limitat pentru vârsta pe care o are.

Află când este cazul să îți faci griji. 

Dacă întâmpinați aceste dificultăți, discută cu pediatrul tău și cere-i un sfat. Unele dintre motivele întârzierii vorbirii pot fi dizabilitățile intelectuale, afecțiuni ale auzului, dar și un semn al autismului.

Pentru a înțelege exact motivele întârzierii vorbirii, copilul tău va avea nevoie de o evaluare complexă: de către un specialist în patologia vorbirii, psiholog pentru copii și posibil un audiolog. Acești profesioniști îl vor ajuta pe copilul tău în depistarea cauzei și soluționarea eficientă a acesteia.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
opti-baby.co.za
Sursa: 

healthline.com

La Inceput