Câte kilograme ar trebui să acumulezi în sarcină pentru a evita obezitatea, inclusiv la copil

În timp ce multe mămici își doresc să scape cât mai rapid de kilogramele acumulate în timpul sarcinii, este bine să știi că acumularea exagerată a acestora îți dăunează nu doar ție și siluetei tale, ci și copilului. Totodată, în cazul bebelușului, nu este vorba doar de o greutate mai mare la naștere, dar și de o predispoziție la obezitate mai târziu, pe parcursul vieții. Potrivit cercetărilor, femeile care au un exces de kilograme în timpul conceperii riscă de trei ori mai mult să nască un copil care va suferi de obezitate mai târziu în viață. Află în continuare câte kilograme ar fi bine să adaugi în sarcină pentru a preveni complicațiile de lungă durată pentru copilul tău și cum să previi acest fenomen.

De ce adaugi kilograme în sarcină?

Majoritatea greutății pe care o acumulezi în sarcină nu este grăsime, ci kilogramele asociate cu dezvoltarea intrauterină a copilului. Iată cum se distribuie kilogramele:

- Copilul: 3,5 kg;

- Placenta: 1-1,5 kg;

- Lichidul amniotic: 1-1,5 kg;

- Țesuturile sânilor: 1-1,5 kg;

- Mărirea volumului de sânge circulant: 2 kg;

- Rezerve de grăsime: 2,5-4 kg;

- Mărirea uterului în volum: 1-2,5 kg.

Câte kilograme ar fi bine să adaugi în sarcină?

Majoritatea femeilor ar trebui să acumuleze în sarcină între 11,5 și 16 kg. Acumularea acestora va avea loc în modul următor:

- În primul trimestru: 1-2 kg;

- Trimestrul 2 și3: câte 0,5 kg pe săptămână.

Cu toate acestea, ar trebui să ții cont de greutatea, pe care ai avut-o în timpul conceperii, și anume Indicele Masei Corporale și să adaugi kilograme potrivit recomandărilor.

Notă: Indicele Masei Corporale (IMC) reprezintă cel mai frecvent utilizat indicator pentru a aprecia dacă o persoană are o greutate sănătoasă pentru înălțimea sa. Acesta reprezintă raportul dintre greutate (kg) și înălțimea la pătrat (m):

 

Rezultatele acestuia se interpretează în modul următor:

Valori normale : 18,5-24,9 kg/m²;

Subnutriţie < 18,5 kg/m²  

- uşoară 17–18,4 kg/m² 

- moderată 16–16,9 kg/m² 

- severă <16 kg/m²

Supraponderal : 25-29,9 kg/m²

Obezitate >30 kg/m²

- gradul I - 30-34,9 kg/m²

- gradul II - 35-39,9 kg/m²

- gradul III - >40 kg/m²

Astfel, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, greutatea sănătoasă a unei femei în timpul sarcinii cu un singur copil va depinde de IMC-ul din timpul conceperii și va constitui următoarele valori:

- Subnutriție  (femei cu IMC sub 18,5):  adaos în sarcină de 12-18 kg;

- Valori normale (IMC 18,5-24,9): adaos în sarcină de 11,5 – 16 kg;

- Supraponderală (IMC 25-29,9): adaos în sarcină de 7 – 11,5 kg;

- Obezitate (IMC peste 30): 5-9 kg.

Pentru mamele de gemeni, potrivit CDC, adaosul de kilograme se distribuie astfel:

- Subnutriție  (femei cu IMC sub 18,5):  adaos în sarcină de 23-28 kg;

- Valori normale (IMC 18,5-24,9): adaos în sarcină de 17-24,5 kg;

- Supraponderală (IMC 25-29,9): adaos în sarcină de 14-23 kg;

- Obezitate (IMC peste 30): 11,5-19 kg.

Ce se poate întâmpla dacă nu te încadrezi în limitele recomandate de acumulare a greutății?

Dacă acumulezi prea puține kilograme, există riscul să naști un copil cu o greutate prea mică la naștere. Drept urmare, copilului îi poate fi dificil să se alimenteze la sân, să aibă un risc mai mare pentru un șir de boli și să experimenteze un retard în dezvoltare.

Dacă acumulezi prea multe kilograme în sarcină, există riscul să naști un copil prea mare, ceea ce poate provoca dificultăți în timpul nașterii, necesitatea intervenției cezariene, dar și obezitatea în copilărie și la vârsta de adult. De asemenea, dacă acumulezi prea multe kilograme în sarcină, riscul ca acestea să se rețină este mare, astfel încât ai putea ajunge obeză după ce naști.

Ce poți face pentru a nu adăuga prea multe kilograme în sarcină?

CDC recomandă să procedezi în modul următor:

- Lucrează în tandem cu medicul tău și respectă-i recomandările de acumulare a kilogramelor în sarcină;

- Cântărește-te în mod regulat pe parcursul sarcinii și urmărește adaosul de kilograme, comparându-l cu limita recomandată;

- Consumă o dietă echilibrată, care să conțină fructe și legume, cereale integrale, lactate cu un procent mic de grăsime și carne slabă. Totodată, este bine să cunoști ce alimente sunt interzise în sarcină și să respecți siguranța alimentelor;

- Limitează zahărul adăugat și grăsimile solide, pe care le găsești în băuturile dulci, deserturi, alimente prăjite, lactate integrale și carne grasă;

- Cunoaște-ți necesitățile: În general, în primul trimestru de sarcină nu este necesar un adaos suplimentar de calorii. Ulterior, într-al doilea trimestru este necesar un adaos de 350 de calorii, iar în cel de al treilea – aproximativ 450 de calorii suplimentare;

- Fă mișcare de intensitate moderată timp de cel puțin 150 de minute (2 ore și jumătate) pe săptămână. Mersul pe jos, inclusiv într-un tempo rapid, se încadrează în acest normativ. În general, antrenamentele fizice sunt sigure pentru femeile însărcinate. Dacă ai dubii și riscuri asociate, discută cu medicul tău.

Sportul în timpul sarcinii - ce poți face și ce nu în funcție de termen. 

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
pregnancy-baby.com
Sursa: 

medlineplus.gov, cdc.gov

La Inceput