VIDEO: Statul la birou dăunează sănătății ochilor: cum să ne protejăm și de câte ori să mergem la un oftalmolog

Dr. Lilia Dumbrăveanu

Doctor în medicină, oftalmolog

Tehnologiile moderne au intrat în viața noastră și acum, practic, nu ne putem imagina o activitate fără a folosi calculatorul, tableta, smartphone-ul, telefonul, televizorul. Astfel, a crescut numărul celor care se adresează la medic cu probleme oculare. Sunt oamenii care utilizează calculatorul pe parcursul a mai multor ore, să zicem 6, 8 ore, zilnic, ceea ce poate duce la apariția anumitor probleme, cum ar fi: ochii roși, oboseală oculară, așa numita astenopie sau senzație de usturime, ochi uscat, uscăciune oculară și, desigur, un randament scăzut al activității.

Dacă vorbim despre copii, ar fi și dereglarea ciclului circadian. Poate apărea insomnia, nervozitatea. Mai mult decât atât ecranele calculatoarelor, oricât ar fi ele de performante, radiază lumina albastră. Aceasta poate afecta văzul, ducând la degenerescența legată de vârstă, care se poate solda cu o vedere slabă, iar uneori cu orbire. Tot aici, trebuie să subliniez faptul că au întinerit așa boli cum este cataracta, adică o opaciere a cristalinului, datorită utilizării în exces a tehnologiilor moderne.

De asemenea, foarte multe persoane care utilizează calculatorul, telefoanele, smartphoanele pot avea și ochi uscat, din cauza evaporării sporite a lacrimii și a folosirii timp îndelungat a acestei tehnici.

Reguli la birou:

Ar fi mai multe. Prima ar fi poziționarea corectă raportat distanță ochi –calculator.

Între monitor și ochi trebuie să fie o distanță de cel puțin 60-70 de cm. Privirea ar trebui să fie țintită cu 10-15 cm mai sus de centrul monitorului, astfel ca să privim ecranul de sus în jos. Aceasta preîntâmpină și uscăciunea oculară și evaporarea sporită a lacrimii. Nemijlocit va crește și randamentul lucrului. Doi - ar fi luminozitatea în încăperea în care lucrăm. Monitorul trebuie să fie iluminat uniform. Trebuie să excludem lumina artificială, astfel ca lumina de zi sau cea care este în încăpere să cadă oblic sau dintr-o parte pe monitor să nu cauzeze reflexie suplimentară și strălucirea ecranului.

Trei - ar fi clipitul. Nu trebuie să uităm să clipim atunci când lucrăm la calculator, la telefon. Lucrând la calculator noi clipim rar, iar aceasta contribuie la uscăciunea sporită a ochiului. Astfel, de dorit este să ne oprim din lucru și să clipim de câteva ori pentru a umecta suprafața oculară și pentru a ameliora randamentul lucrului.

Următorul aspect ar fi intervalele de lucru și pauzele între ele. Dacă lucrăm mai mult timp la calculator avem nevoie la fiecare 20 de minute de lucru, să facem o pauză, de cel puțin 20 de secunde în care să ne schimbăm privirea de la ecran în depărtare și să privim undeva la 5-6 metri înainte.

De asemenea, mărimea cifrelor sau semnelor de pe ecran. Atunci când ne par semnele mărunte, indescifrabile, trebuie să mărim textul astfel ca să putem ușor parcurge și lucra în acest sens. Desigur, dacă avem problemele pe care le-am numit eu, uscăciune oculară, senzație de ochi roșu sau chiar lăcrimare excesivă este necesar de consultat un specialist. Este bine să mergeți la oftalmolog sau optometrist. Dacă sunteți specialist în domeniul IT, care lucrează permanent la calculator. Frecvența vizitelor se estimează o dată la șase luni. Dacă lucrați la calculator 3-4 ore pe zi, atunci cel puțin o dată la 6 luni trebuie să vizitați un specialist în sănătate oculară.

Cât ar trebui să stea în fața calculatoarelor copiii?

Cu cât mai fragedă este vârsta când copilul începe să utilizeze tehnologiile moderne, cu atât apar mai devreme problemele. Implicit poate fi și o nervozitate, dereglarea ciclului circadian, apare insomnia la copii, o reușită mai slabă la școală. Din aceste motive un copil, dacă stă o oră în fața unui calculator, atunci trebuie să facă o pauză și durata utilizării calculatorului să nu depășească 2-3 ore pe zi. La copii trebuie să fim atenți, pentru că utilizarea calculatorului, folosirea telefoanelor, care îi bucură foarte mult pe părinți că copilul este liniștit, poate duce la apariția viciilor de refracție, cum ar fi: miopia, astigmatismul și oboseala cronică. De aceea, și copilul trebuie să meargă la un specialist pentru a face anumite testări, cum ar fi: acuitatea vizuală, examen biomicroscopic și aici se poate vedea dacă este un viciu de refracție, copilului i se prescriu ochelari de corecție sau lentile de contact.

Cine riscă să aibă oboseală oculară?

Ar fi în primul rând persoanele după 40 de ani, care deja au miopie sau o vedere slabă de aproape și au nevoie de o corecție. Ori sunt persoanele care au anumite boli oculare, conjunctivită, sindromul ochiului uscat, blefarite, miopii, astigmatism, hipermetropie, și desigur, cei care utilizează un timp îndelungat calculatorul.

Cum prevenim oboseala oculară?

Pentru a preveni oboseala oculară, pe lângă faptul că trebuie să facem pauze în care să privim de la calculator în depărtare, ar fi întreruperea lucrului și o plimbare de scurtă durată pentru a schimba anturajul, pentru a ameliora sau a relaxa vederea. Dacă ați consultat un medic specialist, care v-a depistat oboseală oculară sau sindrom de ochi uscat este necesar să folosiți picături oftalmice, așa zisele lacrimi artificiale, care vă vor aduce un confort ocular. O să scadă roșeața oculară, se va diminua senzația de usturime, oboseala oculară, și, desigur durerile de cap.

Sfatul medicului: Un regim echilibrat sau gândit la calculator, cu pauze. Poziționarea corectă și relaxată în fața calculatorului. Purtarea ochelarilor potriviți, dacă este vorba despre ochelari de protecție pentru lumina albastră pe care o emite lumina calculatorului, atunci ochelari de protecție. Nu uităm de o dietă echilibrată în vitamine, citrice, care o să amelioreze vederea și menținerea unei calități a vederii pe parcursul întregii vieți.

 

 

 

La Inceput