Sinuzita la adulți și copii

Diana Chirtoca, medic ORL

Sinuzita este o inflamație a mucoasei nazale și a sinusurilor paranazale. Poate fi proces acut, poate trece și în proces cronic. Apare atât la copiii, cât și la adulți. Afecțiunea se dezvoltă foarte ușor după o răceală, care netratată la timp poate da complicații, una dintre ele fiind sinuzita. Sunt oameni care fac sinuzită mai des și sunt oameni care nu o dezvoltă niciodată.

De ce apare sinuzita

Sinuzita este un proces bacterian. De obicei, o bacterie care nimerește în mucoasa nazală și poate provoca un proces inflamator, dar, de asemenea, în cavitatea nazală avem și factori favorizanți. Care sunt aceștia? În primul rând, există schimbări în anatomia nasului, de exemplu dacă avem o deviație de sept, adică a peretelui care desparte cele două fose nazale. Acesta ar trebui să fie drept, dar marea majoritate a pacienților îl au deviat într-una din părți. O altă anomalie este cea a cornetelor nazale, acele structuri vasculare, dispuse pe un schelet osos, atasate pe peretele lateral al fosei nazale, acoperite de mucoasa nazală populată cu o densitate extremă de receptori.

Aceștia sunt factorii care favorizează apariția sinuzitei. La copii sinuzita poate apărea destul de des, mai ales când sunt prezente vegetațiile adenoidiene hipertrofiate, adică polipii. Dacă aceștia nu sunt înlăturați, atunci afecțiunea poate trece într-un proces cronic și poate duce la infectarea sinusurilor paranazale.

Cum diagnosticăm sinuzita

Cele mai frecvente simptome sunt obstrucția nazală, adică eliminările din nas. Acestea pot fi transparente, purulente, gălbui în cazul unei sinuzite exudative(lichid bogat în albumină, fibrinos, hemoragic sau seros, ieșit din vasele sangvine, limfatice sau din țesuturi, în urma unui proces patologic, microbian, bacterian sau a intervenției unui factor chimic, fizic sau traumatic). De asemenea, apar dureri de cap, care se localizează în regiunea frontală și pot fi mai intensive, când pacientul apleacă capul. Poate apărea febra în cazul unei sinuzite acute.

La copii sinuzita se poate complica și cu reacția din partea ochilor. În așa caz trebuie să ne adresăm medicului, pentru a primi tratamentul cuvenit.

Dacă nu este tratată la timp, sinuzita poate provoca diverse complicații. Cel mai des pot apărea bronșitele cronice sau acute, pneumoniile. La copii, sinuzita poate da și complicații oftalmologice, cum ar fi inflamarea ochilor. Ea poate deveni purulentă sau se poate dezvolta în meningita rinosinusogenă.

Dacă nu este tratată la timp, sinuzita acută poate deveni cronică. Boala este destul de chinuitoare, pentru că duce la obstrucția nazală în continuu. Pacientul nu poate respira, respectiv nici creierul nu este suficient alimentat cu oxigen. Pacientul simte oboseală permanentă, are eliminări din nas, dezvoltă foarte des complicații bronho-pulmonare, chiar astm bronșic.

În mod obișnuit sinuzita nu provoacă vomă, numai dacă apar complicații endo-craniene.

Simptomele sinuzitei:

Febră

Obstrucția nazala

Eliminări din nas

Dureri în regiunea sinusurilor

Eliminările purulente din nas uneori se preling pe peretele posterior al faringelui, mai ales când dormim, stăm în poziție culcată. Ele pot afecta arborele bronșic, nimerind în plămâni, astfel provocând complicații.

Tratamentul sinuzitei

În primul rând diagnosticul de sinuzită se stabilește printr-un examen otorinolaringologic, endoscopic si radiologic sau tomografie computerizată, pentru a vedea unde este localizată infecția.

Există mai multe sinusuri paranazale: sinusurile maxilare, etmoidale, frontale, sfenoidale. În funcție locul infecției, se adminsitrează și schema de tratament. Cea mai frecventă și mai răspândită metodă - este tratamentul cu antibiotice. Antibioticoterapia în combinație cu preparate vazoconstructoare, picături în nas care curăță nasul, deschid și căile care unesc sinusurile paranazale cu cavitatea nazală.

În trecut erau practicate și puncțiile sinusului maxilar, ceea ce astăzi se face mai rar. Metoda este folosită când sinuzita este cauzată de infecții ale dinților. De asemenea, sinuzitele endomoidale sunt tratate cu antibiotice, vazoconstructoare, desensibilizante și lavaje nazale.

Dacă bolnavul a ajuns la etapa când există puroi în sinusul frontal, deja se poate vorbi despre o frontită. Sinusurile frontale sunt localizate în regiunea frunții, de aceea durerea de cap este primul simptom în cazul acestei sinuzite și este foarte violentă. Ca tratament pentru a înlătura puroiul din această zonă este dispus un tratament conservativ cu antibiotice, dar uneori se recurge și la tratament chirurgical. Procedura se numește - trepanopuncția. Este necesar să fie făcută pentru a drena focarul de puroi. Trepanopuncția presupune introducerea unei canule (un tub de sticlă sau ebonită întrebuințat pentru spălături interne) în peretele anterior al sinusului frontal. Intervențiile sunt efectuate în staționar atât în cazul copiilor, cât și adulților. Se realizează decompresia sinusurilor și aspirarea puroiului, se introduc soluții cu antibiotice.

De asemenea, foarte specifică este sinuzita sfenoidală- foarte rară. Primul simptom al acestei sinuzite este cefaleea, adică durerea de cap. La copii, practic, nu se întâlnește. Tratamentul presupune intervenția chirurgicală, prin chirurgie funcțională endoscopică. Aceasta este o metodă elaborată special pentru tratamentul sinuzitelor. Mai des este folosită în cazul sinuzitelor cronice sau atunci când sunt factori favorizanți: deviații de sept, anomalii de cornete, anomalii în regiunea orificiilor naturale ale sinusurilor paranazale. Astfel de anomalii pot fi depistate la tomografiile computerizate. Dacă ele sunt prezente și mai persistă și sinuzita, atunci recurgem la chirurgia funcțională endoscopică. Este o metodă dezvoltată în ultimele decenii, se practică în Moldova atât la copii, cât și la adulți. Ea nu afectează nasul și-i păstrează toate funcțiile.

Puncția sinusului maxilar este o metodă mai veche și acum este aplicată mai rar. Metoda presupune spargerea unui perete al sinusului cu un ac special. Cu ajutorul acestuia este introdus medicamentul și este extras puroiul. Antibiotico-terapia este o metodă conservativă, ceea ce înseamnă că pacientul primește antibioticul și nu mai are nevoie de vreo intervenție.

Dacă sunteți răciți timp de cinci sau șapte zile, aveți eliminări din nas și dureri de cap, sensibilitate în regiunea sinusurilor, uneori și febră, toate acestea trebuie să vă dea de bănuit. Ar putea fi o sinuzită și este bine să vă adresați medicului ORL-ist.

Sfatul Medicului: Toate virozele trebuie să fie tratate la timp. Evitați compresele calde în regiunea nasului sau gâtului, deoarece uneori puteți face mai rău. Administrați la indicația doctorului preparate vazoconstructoare, care curăță nasul și lărgesc orificiile sinusurilor paranazale. Aplicați soluții cu sare de mare pentru curățarea căilor nazale. Mâncați cât mai multe fructe și legume pentru întărirea imunității și odihniți-vă.

La Inceput