Progesteronul, numit „horomonul sarcinii”, cât de important este pentru conceperea unui copil

Cristina Ipati, ginecolog obstetrician în cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”

Progesteronul este un hormon steroid care stimulează și reglează diferite funcții în organism. Este produs la femei de ovare, de placentă ,când femeia este însărcinată, și de către glandele suprarenale la ambele sexe. Progesteronul ajută organismul să se pregătească de concepție și sarcină, reglează ciclul menstrual și influențează libidoul.

„La fel mai este supranumit „hormonul sarcinii”, dar nu are doar funcții legate de sarcină. Mai mult, hormonul e important și pentru bărbați și pentru copii”, explică pentru SanoTeca, Cristina Ipati, ginecolog obstetrician în cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”. Iată cum variază nivelul de progesteron la femei în funcție de vârstă, în caz de sarcină și cum înțelegem că hormonul este în deficit.

Rolul și funcțiile progesteronului în organism

Progesteronul este hormonul care pregătește endometrul sau stratul din interiorul uterului ce se descuamează în timpul menstruației, pentru o potențială sarcină, după ce a avut loc ovulația. Hormonul face ca acest strat să se îngroșe așa încât să fie acceptat viitorul ovul fecundat pentru a fi posibilă implantarea.

„În același timp, progesteronul relaxează contracțiile musculare ale uterului care pot apărea din cauză că, uneori, uterul percepe embrionul drept corp străin, deoarece jumătate din el este compus din material genetic străin. Prin urmare, hormonul previne aceste contracții astfel încât uterul să nu respingă ovulul. De aici se explică administrarea progesteronului pentru a preveni avortul precoce sau tardiv, dar și pentru a preveni nașterea prematură”, explică medicul Cristina Ipati.

Specialista precizează că, în cazul în care femeia rămâne însărcinată, corpul galben (locul unde a fost ovulul), care se află în ovare, devine la fel o sursă de formare a progesteronului. Corpul galben preia funcția de a secreta progesteron și de a proteja sarcina la acest termen până când se formează placenta.

„Dacă s-a produs concepția, progesteronul continuă să stimuleze organismul să asigure crearea vaselor de sânge în endometru care vor hrăni embrionul și ulterior fătul, pentru ca acesta să se dezvolte corespunzător în uter. Odată ce placenta se dezvoltă și ea începe să secrete de sine stătător progesteron, susținând până la un moment dat corpul galben, acest lucru face ca valorile acestui hormon să rămână ridicate pe toată durata sarcinii. Aceasta determină organismul să nu mai producă ovule până sarcina nu se încheie și uneori și pe perioada lactației”, explică specialista.

De altă parte, în cazul în care femeia nu rămâne însărcinată, corpul galben se distruge și astfel scade nivelul de progesteron în organism așa cum corpul galben nu-l mai produce. Anume din acest motiv are loc și declanșarea menstruației.

O altă funcție a progesteronului este de pregătire a glandelor mamare, astfel încât acestea să producă la momentul potrivit lapte pentru bebeluș. Acest hormon mai are funcția de a întări mușchii pelvisului pentru a pregăti femeia pentru viitorul travaliu și naștere. Altă funcție interesantă a progesteronului este funcția sedativă asupra sistemului nervos central. La fel, hormonul este responsabil de decalajul termic care se manifestă după ovulație.

„În prezent există teste de ovulație, însă înainte se practica măsurarea temperaturii rectale în timpul ciclului menstrual. Și când în mijlocul ciclului menstrual crește temperatura brusc la 37C și mai mult, acesta este un semn că a avut loc ovulația. Cu alte cuvinte, observăm funcția progesteronului care presupune decalajul termic”, explică medicul ginecolog obstetrician.

Nivelul de progesteron în organism

Specialista Cristina Ipati menționează că nivelul hormonului în organism variază de-a lungul ciclului menstrual. Valorile lui cresc în fiecare lună în a doua jumătate a ciclului menstrual, după ziua a 12-a sau a 14-a, în funcție de când are loc ovulația. Dar mai intens crește cu 7 zile înainte de menstruație sau în a 21 zi a ciclului menstrual. De aceea, de regulă nivelul lui se verifică în această zi.

„Nivelul normal de progesteron depinde de vârstă și de genul persoanei. Indicii sunt diferiți în timpul ciclului menstrual și în timpul sarcinii. Valorile hormonului se măsoară în nanograme/ml sânge. În primul trimestru de sarcină valoarea progesteronului este de 11-44, în al doilea trimestru este de 25-83 și în al treilea trimestru este de 58 -215. Vedem că valorile se dublează sau chiar se triplează”, susține medicul.

La bărbați, la femeile în postmenopauză și la femeile aflate la începutul ciclului menstrual valoarea progesteronului este scăzută.

Când scade nivelul de progesteron

La gravide nivelul de progesteron scade atunci când femeia are disgravidii ca toxicoză sau preeclampsie. Toxicoza este o disgravidie la termeni mici de sarcină, iar preeclampsia este o complicație a tensiunii arteriale crescute în sarcină. În ambele cazuri producția de progesteron scade esențial. La gravide hormonul scade în sarcină ectopică (sarcină extrauterină), în eminența de pierdere a sarcinii la orice termen.

La femeile negravide, nivelul de progesteronul scade când funcția ovariană este scăzută, de exemplu când femeia este la vârstă reproductivă precoce.

„La fel, cu cât femeia înaintează în vârstă, cu atât nivelul de progesteron scade. Mai ales când intră în menopauză și când se află în această perioadă, progesteronul este la limita minimă. Un semn că progesteronul este scăzut este amenoreea, atunci când femeia nu are menstruație”, precizează Cristina Ipati.

Simptomele progesteronului scăzut la femeile însărcinate

Potrivit ginecologului obstetrician, primul semn al scăderii nivelului acestui hormon sunt scurgerile vaginale sangvinolente. Se pot manifesta prin pete maronii până la eliminări sangvinolente și inclusiv pierderea sarcinii.

Un alt semn pot fi durerile suprapubiene sau în regiunea inferioară abdominală care pot fi asociate sau nu cu eliminări sangvinolente. Un alt simptom sunt stările frecvente de hipoglicemie, când gravida simte nevoia să mănânce ceva dulce, are amețeli și chiar lipotimie (pierderea cunoștinței).

Despre nivelul scăzut de progesteron în organismul femeii indică și sânii mai dureroși decât în normă. Dacă această perioadă trece de 8-12 săptămâni când sânii în normă sunt dureroși, atunci putem vorbi că ar fi un semn al progesteronului scăzut. Uneori, sânii devin într-atât de dureroși că femeia evită mersul.

Alte semne ar fi oboseala excesivă, deși acesta este un semn normal al sarcinii. La fel, uscăciunea vaginală care este un semn valabil și în cazul gravidelor și în cazul femeilor care nu poartă o sarcină.

Deficitul de progesteron la femeile neînsărcinate

În cazul femeilor care nu poartă o sarcină, deficitul de progesteron se manifestă, la fel, destul de problematic. Vorbim despre libidoul scăzut.

„Mai des acest deficit îl vedem la femeile în premenopauză sau în menopauză care se confruntă cu așa numitele bufeuri de căldură, migrene sau cefalee, depresie, tulburări de dispoziție. Toate sunt semne ale deficitului de progesteron. Însă pe primul plan drept semn este infertilitatea”, precizează Cristina Ipati.

Medicul recomandă ca în cazul în care apar scurgeri vaginale sangvinolente, gravidele să se adreseze neîntârziat la doctor. „Dacă acestea sunt asociate cu dureri abdominale, este un semn cert că este o insuficiență de progesteron”, spune ginecologul obstetrician.

„Dacă anterior femeia s-a tratat de infertilitate, dacă are în anamneză sarcini pierdute, stagnate sau avorturi spontane, sarcini premature sau cu riscuri, atunci pentru ea din start, fără ca să existe anumite semne, majoritatea medicilor o să le indice administrarea de progesteron în scop de prevenție”, precizează medicul.

Riscurile nivelului scăzut de progesteron în cazul femeii gravide include avortul spontan sau nașterea prematură.

Nivelul ridicat de progesteron

Se întâmplă și invers, ca în organismul femeii să fie secretat mai mult progesteron decât prevede norma. Aceasta mai cu seamă în cazurile când sunt chisturi ovariene, în sarcini stagnate, în forme mai rare de cancer ovarian „Având în vedere că și glandele suprarenale produc progesteron, uneori putem depista accidental cancerul glandelor suprarenale. Sau când există hiperplazia congenitală a glandelor suprarenale, la fel poate însemna că organismul produce excesiv progesteron”, mai adaugă medicul.

De obicei, spune specialista, nu există simptome care să indice hipersecreția de progesteron. Aceasta se determină accidental și există alte simptome care aduc femeia la medic.

Metoda de diagnostic

Testarea nivelului de progesteron se face printr-o simplă analiză de sânge. La femeia neînsărcinată testul se face în a 21-a zi a ciclului menstrual. Dacă testul se face în altă zi, se ia în considerație faza ciclului menstrual.

Tratamentul deficitului de progesteron

Progesteronul se secretă doar de propriul organism. Cât despre alternativă, aceasta se găsește în hormoni steroideni sintetici cu proprietăți asemănătoare progesteronului natural. De fapt, este numit progestine și este administrat sub formă de capsule, gel, în dispozitive intrauterine pentru femeile în premenopauză sau în menopauză. Inclusiv, pentru negravide hormonul sintetic se administrează în inele vaginale și sub formă injectabilă.

„Din remedii naturale se recomandă ca femeia să se alimenteze cu alimente ce conțin zinc. Cel mai mult acesta se conține în fructele de mare. Dar aceasta este o recomandare suplimentară unui tratament de bază și nicidecum nu-l înlocuiește”, subliniază medicul Cristina Ipati.

În plus, așa cum progesteronul este un hormon steroid, se recomandă ca nivelul de stres să fie minim. Când femeia este foarte stresată se produce hormonul cortizon care scade nivelul de progesteron. De aceea femeile trebuie să fie calme, iar uneori, pe lângă preparatele cu progesteron se recomandă și preparate sedative. Este valabil și în cazul femeii gravide, dar și în cazul celor care sunt în menopauză.

La Inceput