Hemoragiile interne: când pot fi fatale și cum ne protejăm

Dr. Gheorghe Anghelici

Hepatochirurg

Hemoragiile interne reprezintă o problemă medico-socială extrem de importantă, care pune în pericol major viața pacientului. Aceasta afectează, în marea majoritate, persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 55 de ani, apte de muncă. Cel mai frecvent hemoragiile interne se declanșează în rezultatul unor afecțiuni acute sau cronice ale tractului digestiv, cele mai periculoase surse de hemoragie fiind situate în partea superioară: esofag, stomac sau duoden.

Principalele surse de hemoragii digestive superioare sunt venele esofagiene varicos dilatate (numite varice) la pacienții cu boli cronice de ficat (hepatite și ciroze) și ulcerele gastro-duodenale acute sau cronice la pacienții cu boală ulceroasă.

Hemoragiile variceale esofagiene

Dintre hemoragiile tractului digestiv cele mai periculoase sunt hemoragiile variceale esofagiene care pot apărea în cazul progresării bolilor cronice de ficat, cum ar fi hepatita cronică și ciroza hepatică. Aceste maladii sunt însoțite de sindromul hipertensiunii portale, care este o reacție de acomodare a organismului pentru a asigura circulația optimală a sângelui prin ficatul afectat de procesul cirotic, care este posibilă doar la o presiune de perfuzie ridicată. Ficatul trebuie însă să lucreze normal, să purifice sângele în deplină măsură. Astfel, presiunea sângelui care este pompat în ficat din organele interne tot timpul se mărește. În condițiile în care presiunea portală este mare și rezistența la circulația intrahepatică tot crește, sângele caută căi de ocolire în jurul ficatului, formând varicele esofago-gastrice.

Varicele se formează din niște vene mici din stratul submucos al esofagului, prin care, în mod normal, sângele circulă spre ficat. Hipertensiunea portală inversează fluxul sanguin prin aceste vene și le dilată varicos până la diametru de un centimetru.

Varicele esofagiene se extind deseori în stomac, sunt destul de fragile și sângerează spontan și masiv. Cauza principală a hemoragiei variceale este criza portal-hipertensivă este o ascensiune bruscă a presiunii venoase în rezultatul unui efort fizic sau după o masă abundentă. 

În hemoragiile variceale într-un timp foarte scurt se pot pierde litri de sânge. Pericolul este foarte mare. Uneori se întâmplă să reușim să oprim hemoragia, dar pierderile de sânge fiind atât de mari determină ficatul să nu mai reziste.

Simptome: Sunt destul de simple și bine definite. Este voma cu sânge. Este un semn când hemoragia deja a început. Este evident, dar nu e bine.

Varicele se formează pe parcursul mai multor luni și chiar ani. Oamenii știu prea puțin despre acest lucru, de aceea nu merg să facă controale medicale. Diagnosticul precoce, monitorizarea stării esofagului și stomacului are o însemnătate foarte mare.

Pacienții cu boli de ficat, chiar și în forme ușoare, dar mai ales cu ciroză formată, trebuie obligatoriu să facă examenul endoscopic.la examenul endoscopic de două ori pe an. Nu există niciun simptom care ar prevesti hemoragia.

Majoritatea bolnavilor cu ciroză hepatică vor dezvolta în timp hemoragii variceale. Varicele format în esofag sau stomac, inevitabil va da hemoragii peste o săptămână, lună, chiar și un an. Nu trebuie să ne facem iluzii, oricum se va întâmpla.

De obicei, decesul prematur în cazul pacienților cu boli hepatice se întâmplă din cauza complicațiilor, iar hemoragia este prima și cea mai severă dintre ele.

O pătrime dintre pacienții care vin la noi nici nu știu că au boală cronică de ficat, nu numai că au hepatită, dar deja ciroză, pentru că nu există simptome bine definite. Nu există dureri. Nu există manifestări evidente. Abia când pacientul devine icteric sau se mărește abdomenul în volum, formându-se ascită, abia atunci sesizează că are o problemă.

Hemoragiile ulceroase

Mai există și hemoragiile ulceroase, adică apariția unor ulcere (răni) la stomac sau în duoden care se asociază cu aciditatea sporită a sucului gastric. Acestea au un tablou clinic mai clar. Înainte să apară hemoragia ulceroasă se formează ulcerul care, netratat, duce la hemoragii.

Semne: Apare simptomele bolii ulceroase, dureri și pirozisul (arsura la stomac). Hemoragia ulceroasă poate fi lentă, adică atunci când din rana ulceroasă picură sânge și atunci pacientul nu vomită. Dacă sângele ce scurge circulă din stomac și se întâlnește cu bila apare un alt simptom - melena sau scaunul negru.

În cazul hemoragiilor ulceroase putem opri hemoragia prin metoda endoscopică.

În ultimul timp a apărut o formă de hemoragie gastrică puțin modificată, formată pe baza ulcerului acut. Se dezvoltă mai ales la persoanele în etate, cei care au multe boli concomitente, legate de patologia cardiovasculară, de exemplu pacienții care primesc medicamente de prevenire a infarctului miocardic acut. Cei care primesc preparate antiinflamatorii, care au efect și asupra mucoasei gastrice, duodenale și asupra ficatului, se încadrează în aceeași categorie. Chiar și paracetamolul folosit inadecvat poate duce la insuficiență hepatică acută. Un anumit procent din acești pacienți fac hemoragii gastrice. Astfel de hemoragii apar tot mai des. Ulcerele acute pot fi câte patru, cinci sau chiar zece în diferite zone.

Sunt și alte surse de hemoragii, în anumite procese tumorale, diferiți polipi, care pot să sângereze prin proces inflamator local.

Tratamentul: Sângerarea poate fi stopată prin endoscopie, adică cu același aparat cu care este depistată sursa hemoragiei și care reprezintă și metodă de tratament. Acest aparat dispune de diverse dispozitive, care permit stoparea hemoragiei în fiecare caz aparte. De asemenea, se poate realiza prin aplicarea unui inel.

Metoda aplicată de noi se practică de mulți ani. Cândva, mortalitatea prin hemoragii interne ajungea la o rată foarte mare. Ideea de bază este că noi „plombăm” vena pe interior, care se efectuează cu ajutorul a două materiale - fibrinogenul și trombina. În prezența lor, cu ionii de calciu, se formează cheagul de fibrină. Preparatele se injecteazăprin aparat în locul afectat. În următoarele zile are loc fenomenul de retracție a cheagului și rămâne doar un semn. Procesul de vindecare a rănii durează diferit, dar în mare parte pacientul este monitorizat timp de 7 zile.

În cazul hemoragiilor gastrice folosim alte metode. Avem clipse speciale, ca niște cleștișoare pe care le prindem pe pereții stomacului afectat de ulcer. Este o metodă mai rară, dar este utilizată. De asemenea, este metoda acțiunii cu laser. Prin fotocoagulare. Dacă aceste metode nu sunt eficiente, se recurge la metoda chirurgicală.

Sfatul medicului: Oamenii trebuie să-și schimbe atitudinea față de propria sănătate, să devină autocritici. Orice pacient cu boală ulceroasă, cu boli ale ficatului trebuie să-și monitorizeze permanent starea de sănătate, să respecte o anumită dietă, să excludă sarea, băuturile alcoolice și carbogazoase, prăjelile și bucatele grase. Odată ce hemoragia pornește, nu știm la ce să ne așteptăm. Este posibil ca ea să revină, iar următoarea hemoragie să fie fatală. Pacienții care au dureri de stomac, care durează de mai mult timp, să meargă la medic și să facă gastroscopia. Este indicat cu insistență în cazul pacienților cu boli cronice de ficat.

 

La Inceput