Helicobacter pylori, bacteria care distruge stomacul fără să știți

Dr. Ion Mihu, medic gastroenterolog-pediatru 

Ce este Helicobacter pylori și cum se manifestă?

Helicobacter pylori (H. pylori) este o bacterie care provoacă o inflamație cronică la nivelul stomacului și duodenului, generând ulcer și numeroase boli ale stomacului. Aceste bacterii sunt uneori numite „bacterii ulcer.“

Helicobacter pylori cauzează inflamația cronică (gastrită) prin invadarea mucoasei stomacului, producând o citotoxină denumită vacuolare cytotoxin A (Vac-A). Infectarea cu Helicobacter pylori duce la inflamație acută în proporție de 100% și/sau cronică, în proporție de până 64,5% a mucoasei gastrice, cu evoluție ulterioară spre ulcer gastric și/sau duodenal. Ca și complicații tardive pot apărea limfomul MALT în 1% cazuri și cancer gastric în 1-2% cazuri.

Infecția cu helicobacter pylori este în 90% de cazuri asimptomatică, adică nu există simptome care să dea bănuit că a avut loc infectarea. Manifestările clinice sunt polimorfe(are mai multe forme) și manifestări care pot caracteriza un număr extins de afecțiuni.

Manifestări digestive: durere abdominală, anorexie, pirozis(durere asemănătoare unei arsuri localizata în epigastru -partea superioară a abdomenului), grețuri, vome, flatulență, hemoragie digestivă superioară.

Manifestări extradigestive: alergie, urticărie (bășici roșii ce produc mâncărimi), edem angioneurotic- reacții alergice sub formă de erupție edematoasă subcutanată, stomatită, anemie feriprivă refractară la tratament, anemie B12 deficitară, anemie hemolitică- o afecțiune care presupune distrugerea celulelor roșii ale sângelui (eritrocitele), mai repede decât ar putea să le producă măduva osoasă, anemie autoimună-  o afecțiune în care sistemul imunitar atacă în mod eronat propriile sale celule roșii din sânge, cauzând dezintegrarea lor). Alte manifestări țin de sistemul respirator și pot fi: astmul, bronșita spastică sau tusea cronică nocturnă.

Maladii asociate: boala Crohn- aceasta este o afecțiune inflamatorie intestinală, boala celiacă- ce presupune intoleranța la gluten, colagenoze-boli însoțite de leziuni ale țesutului vasculo-conjuctiv și afectarea unor organe interne: rinichi, inimă, plămâni, splină, tiroidita Hashimoto-hipotiroidie.

Infectarea are loc odată cu pătrunderea în corp a bacteriei împreună cu alimentele. Aceasta nu poate fi distrusă de sucul gastric, deoarece are capacitatea de a produce o enzimă care blochează acțiunea acidului clorhidric din sucul digestiv.

Factori de risc:

Cel mai frecvent, infecția cu Helicobacter pylori se înregistrează la copii. Factorii de risc pentru infectarea cu Helicobacter pylori țin direct de condițiile de viață, precum:

- Mediile aglomerate. Riscul de infectare este mai mare în mediile aglomerate;
- Lipsa unei surse sigure de apă potabilă. Apa din surse nesigure poate constitui un focar de infecție
-Un părinte sau alt membru infectat. Dacă unul dintre părinți este infectat, atunci există riscul ca bacteria să fie transmisă și copiilor.

Tratament:

Terapia de eradicare a Helicobacter pylori este adaptată în funcție de vârstă și rezistența față de antibiotice pentru regiunea dată.

Care este rata îmbolnăvirii cu Helicobacter pylori în lume?

În Republica Moldova cercetări  privind rata înfectării cu Helicobacter pylori nu au fost efectuate, pe când la nivel global se presupune că sunt infectate aproximativ 1 miliard de persoane și mai mult de 10 la sută dintre copiii mai mici de 12 ani din statele aflate în curs de dezvoltare.

Recomandări:

Respectarea tuturor regulilor de igienă și alimentarea din surse sigure sunt primele măsuri care trebuie luate. Acum în China a fost testat un vaccin oral recombinant contra Helicobacter pylori la copii, care și-a demonstrat eficacitatea de 71,8%.

De asemenea, este necesar să vă alimentați corect, să luați zilnic cele trei mese principale și două gustări între ele. Evitați mâncărurile grase și prăjelile. Beți cel puțin 2 litri de apă pe zi. Odihniți-vă 8 ore și relaxați-vă. 

La Inceput