Cele mai frecvente întrebări despre dezvoltarea bebelușului în primele luni de viață. Răspunde pediatrul-neonatolog, Tatiana Carauș

Primele zile din viața unui bebeluș sunt  încărcate cu emoții pozitive, dar pe lângă acestea părinții sunt stresați și au o grămadă de întrebări la care nu găsesc răspuns. Ce trebuie să știm despre îngrijirea nou născutului în primele săptămâni de viață, ne spune medicul pediatru-neonatolog, Tatiana Carauș.

Înfășăm sau nu bebelușul?

„Înfășatul strâns al copilului nu este o practică recomandată. Chiar aș spune e o practică dăunătoare. Copilul se recomandă să fie îmbrăcat lejer, potrivit vârstei și temperaturii din jur.”

Ce facem ca să potolim sughițul bebelușului?

„Sughițul la bebeluși poate fi o stare tranzitorie de adaptare a organismului la viața extrauterină. De obicei, la copiii prematuri sau cei cu o greutate mai mică la naștere, această stare poate fi mai frecvent întâlnită și se recomandă ca micuțul să fie luat în brațe de către mamă, încălzit și atașat la sân.”

Dacă bebelușul doarme toată noaptea, îl trezim să îi oferim lapte?

„Depinde de bebeluș. Dacă avem un nou născut sănătos, care se dezvoltă bine, adaugă la fel de bine, de regulă nu se recomandă să-l trezim intenționat. El singur se va trezi ca să fie alăptat. Când avem un nou născut prematur sau un copil cu o greutate mică la naștere se recomandă ca cel puțin o dată la 4 ore să fie trezit și alimentat.”

Ce semnificație are scorul APGAR atribuit copilului la naștere?

„Scorul Apgar are o semnificație atât pentru copil, cât și pentru lucrătorii medicali. Este o evaluare a stării nou-născutului imediat după naștere. Se apreciază la primul și la al 5- lea minut și are 5 valori: frecvența cardiacă, frecvența respiratorie, tonusul muscular, reflexele și culoarea tegumentelor. Dacă avem un scor între 8-10 puncte, atunci copilul este înmânat mamei, iar atunci când avem un scor mai mic de 7 puncte, acest copil necesită evaluat resuscitat. De obicei, copiii au un scor bun la naștere și doar până la 5 % dintre toți nou născuții pot avea un scor jos și necesită resuscitarea neonatală.”

Cât trebuie să doarmă un bebeluș în primele luni de viață?

„În prima luna de viață, nou născutul trebuie să doarmă  18 - 20 ore din 24. Cu cât copilul crește, această durată se micșorează sub 16-17 ore, cum ar fi, de exemplu, la 4-5 luni de viață.”

Când și cum trebuie să aibă loc prima plimbare a bebelușului?

„Se recomandă ca bebelușul să fie scos la plimbare după prima săptămână de viață. De obicei, plimbările trebuie făcute treptat, câte 5- 10 minute. Durata plimbărilor trebuie să crească treptat, în așa fel ca la o lună de viață plimbarea să dureze o oră. Un moment foarte important este temperatura de-afară, pentru că un nou născut poate avea dereglări de termoreglare. Dacă avem o temperatură mai mică de  -10 grade C nu este recomandată plimbarea, și atunci când avem arșiță se recomandă să scoatem copilul la plimbare până la ora 11:00 și după ora 19:00. Copilul trebuie îmbrăcat lejer, în haine corespunzătoare timpului de afară. Nu se recomandă plimbarea bebelușului în zonele aglomerate.”

Doamna doctor, vă mulțumim pentru sfaturi.

La Inceput