Cum afectează hipertensiunea arterială sănătatea mamei şi a copilului

Medicii spun că acest lucru depinde de stadiul sarcinei atunci când sunteți diagnosticată cu hipertensiune arterială. De asemenea, valorile tensiunii arteriale influențează și ele foarte mult apariția unor probleme de sănătate.

Cu cât hipertensiunea în timpul sarcinii este mai ridicată şi cu cât de devreme se instalează, atunci cu atât mai mult va crește riscul unor probleme de sănătate, atât în rândul mamei cât și a copilului, explică medicii.

 Astfel, hipertensiunea arterială din timpul sarcinii poate creşte riscul apariţiei unor complicaţii, printre care întârziere de creştere intrauterină a fătului, o naştere prematură, separarea prematură a placentei de uter sau naşterea unui copil decedat. De asemenea, preeclampsia (hipertensiune ce apare după săptămâna a 20-a de sarcină şi până la 6 săptămâni după naştere) poate avea un impact serios asupra organelor mamei. De exemplu, poate afecta rinichii, ceea ce influențează creşterea cantităţii de proteine în urină. În cazul eclampsiei (sindrom ce apare la sfârșitul sarcinii sau imediat după expulzia fătului, care se manifestă prin pierderea cunoștinței, crampe, convulsii, comă), în timpul convulsiilor pot fii afectate inima, ficatul, creierul şi ochii, precizează medicii.

Ce ar trebui sa faceți în cazul în care suferiți de hipertensiunea arterială în timpul sarcinii.  

  • Doctorii recomandă să faceți controale medicale regulate. Este importantă monitorizarea valorilor tensiunii arteriale, deoarece o creştere a tensiunii peste limita de siguranţă poate să fie asimptomatică. Valorile tensiunii arteriale pot fi urmărite şi la domiciliu. Pacienta trebuie să ţină un jurnal zilnic în care să-şi noteze toate aceste date pe zile şi ore. Acest jurnal trebuie prezentat la fiecare control medical doctorului.
  • Monitorizarea mişcărilor fetale. Doctorii recomandă să apelaţi asistenţa medicală de urgenţă în cazul creşterii tensiunii arteriale peste 140/90 mm Hg şi apariţiei simptomelor de preeclampsie: cefalee, vedere înceţoşată, apariţia petelor în câmpul vizual, dureri în regiunea epigastrică, greață și vomă, micșorarea cantității de urină etc.
Sursa foto: 
Shutterstock.com
La Inceput