Alcoolul în timpul sarcinii, permis sau nu. Ce efecte poate avea asupra copilului

Este un lucru cunoscut că alcoolul consumat în timpul sarcinii are un efect nociv asupra dezvoltării fătului. Femeile însărcinate, care tind să consume alcool în perioada gravidității, trebuie să știe că imediat ce acesta ajunge în organismul mamei, trece de bariera materno-fetală. Aceasta este zona unde are loc schimbul de substanțe între mamă și făt și e situată la nivelul placentei. În acest mod alcoolul ajunge în sângele și celulele copilului. 

Odată ajuns în organismul copilului, alcoolul poate afecta, în cele mai dese cazuri, sistemul lui nervos. Semnele și simptomele secundare ale consumului de alcool pe parcursul sarcinii sunt complexe și pot fi ușoare, moderate sau severe:

- trăsături faciale anormale (fizionomie modificată), caracterizată prin extremitate cefalică de dimensiuni reduse - cap mic, față plată, ochi mici. Aceste trăsături se recunosc destul de greu, mai ales la vârste mici, devenind mai evidente după doi-trei ani.

- problemele de creștere sunt frecvente la copiii născuți din mame consumatoare de alcool, înălțimea acestora fiind mai mică decât a populației de aceiași vârstă.

- tulburări cognitive (de învățare) și comportamentale

- defecte congenitale (de la naștere) precum malformații ale globilor oculari, urechilor, inimii, tractului urinar și oaselor.

Consumul alcoolului în timpul sarcini poate, de asemenea, să provoace un avort spontan, o naștere prematură sau o sarcină peste termen (mai mare de 42 de săptămâni).

Ce cantitate de alcool este permisă în timpul sarcinii

Studiile medicale arată că un consum exagerat de alcool, mai mult de cinci băuturi la o singură ocazie, are efecte severe asupra fătului în dezvoltare. În Marea Britanie, de exemplu, o unitate de alcool constituie zece miligrame de alcool pur. Totuși, părerile sunt împărțite, deoarece este destul de dificil să afli ce cantitate de alcool consumat de mamă poate fi nocivă pentru făt. Asta, deoarece toate gravidele sunt diferite, iar ceea ce uneia i s-ar potrivi, alteia i-ar putea dăuna. Anume din acest motiv specialiștii recomandă abstinența de la alcool pe tot parcursul sarcinii.

Desigur, efectele pe care le are alcoolul asupra micuțului depind de mai mulți factori: vârsta gestațională a bebelușului, frecvența consumului de alcool, dar și cantitatea acestuia, etc. Medicii atenționează că alcoolul în asociere cu alte produse toxice, precum drogurile, medicamentele, fumul de țigară, cresc riscul unor afecțiuni fetale extrem de grave.

Deocamdată medicii nu știu ce riscuri există pentru femeile care consumă alcool înainte să afle că sunt însărcinate. Totuși, aceștia le sfătuiesc să consume cât mai puțin alcool de îndată ce au aflat că așteaptă un copil sau își planifică sarcina. Astfel, viitoarele mame vor evita, în timp util, consumul de produse toxice pentru bebeluș.

 

Sursa foto: 
proberemennost.com
La Inceput