Ureaplasma, infecția cu transmitere sexuală care poate trece fără simptome, lăsând un șir de consecințe neplăcute

Ureaplasma este o bacterie care poate fi găsită în tractul urinar sau genital al celor infectați. Aceasta este parazitară, ceea ce înseamnă că pentru a supraviețui are nevoie de o gazdă, fie umană, fie animalieră. De multe ori aceasta populează organismul uman fără să genereze simptome și fără ca persoana să știe de existența acesteia. Deși la prima vedere ar părea inofensivă, bacteria poate cauza un șir de consecințe neplăcute, afectând calitatea vieții atât a femeilor, cât și a bărbaților, fiind implicată și la unele complicații la naștere. Află în continuare mai multe despre această infecție, ce consecințe aduce cu sine, cum să îi previi apariția și să o tratezi corespunzător.

Ce este ureaplasma?

Ureaplasma reprezintă un grup de bacterii minuscule (unele dintre cele mai mici existente) care populează tractul urinar și cel genital, făcând parte din familia Mycoplasma. O trăsătură distinctivă a acestora este că ele nu au perete celular, ceea ce înseamnă că sunt rezistente la un șir de antibiotice, precum penicilina. Cu toate acestea, infecția poate fi tratată cu alte categorii de antibiotice.

În majoritatea cazurilor ureaplasma trăiește în armonie cu alte bacterii din tractul urinar și reproductiv fără a provoca simptome. Iată de ce ea este deosebit de periculoasă, fiind capabilă să fie transmisă copilului în timpul sarcinii, provocând naștere prematură sau infertilitate atât feminină, cât și masculină.

Află de ce apare infertilitatea feminină. 

De ce unii bărbați pot deveni infertili și cum poate fi prevenită afecțiunea. 

În acest moment sunt cunoscute două specii ale acestei bacterii: Ureaplasma urealyticum și Ureaplasma parvum. Deși cea de a doua este mai frecvent întâlnită, prima este mai patogenică, fiind implicată în afecțiuni masculine, precum uretritele.

Cum se transmite ureaplasma?

Ureaplasma poate fi transmisă în urma contactului sexual neprotejat. Un studiu a depistat că această infecție este mai frecventă în cazul femeilor care au avut multipli parteneri sexuali. Totodată, aceasta poate fi transmisă copilului dacă mama este infectată în timpul sarcinii. Cu toate acestea, un studiu a depistat că infecția poate fi prezentă și în organismul femeilor care nu au fost niciodată sexual active, deși în acest caz nu este cunoscut cum aceasta pătrunde în organism.

Care sunt simptomele infecției?

Ureaplasma nu provoacă niciun simptom dacă trăiește în echilibru cu celelalte bacterii din tractul genito-urinar. Un sistem imun puternic poate lupta eficient cu bacteria, prevenind manifestările clinice ale acesteia.

În cazul în care populația acesteia crește, ar putea apare un șir de probleme și simptomele corespunzătoare. Cel mai frecvent este vorba de inflamația uretrei sau uretrită. Atât femeile, cât și bărbații pot experimenta simptomele:

 • Durere în timpul urinării;
 • Senzația de arsură;
 • Eliminări vaginale.

De asemenea, poate fi vorba de o vaginoză bacteriană cu simptome:

Eliminări vaginale anormale - cauze și tratament.

Infecția cu ureaplasma a fost depistată în cazul femeilor și a bărbaților care suferă de infertilitate, adică încercarea, fără rezultat, de a concepe o sarcină timp de 12 luni. Se întâmplă pentru că bacteria împiedică spermatozoizii să se miște corespunzător, diminuând și numărul acestora. În cazul femeilor aceasta transformă concepția într-un proces mult mai dificil.

Un studiu medical a concluzionat că Ureaplasma urealyticum este depistată frecvent în cazul femeilor care suferă de o infertilitate inexplicabilă. Drept rezultat, autorii acestuia îndeamnă femeile care nu pot concepe un copil să fie testate la prezența acestei bacterii.

În general, infecțiile cu transmitere sexuală sunt responsabile pentru 15% din cazurile de infertilitate masculină. Cu toate acestea, nu doar Ureaplasma poate fi la mijloc, ci și alte infecții, precum cele cu chlamydia sau gonoreea.

Un alt studiu a concluzionat că în mecanismul infertilității masculine este implicată Ureaplasma urealyticum, iar Ureaplasma parvum – nu.

Totodată, infecția cu ureaplasma poate provoca dureri abdominale și pelviene, cauzele cărora pot fi:

 • Prostatita: inflamația prostatei, care provoacă dureri și dificultăți în timpul urinării, urină tulbure sau cu sânge în ea, dureri în zona genitală și o dorință urgentă de a se urina.
 • Endometrita: inflamația membranei interne a uterului care poate provoca dureri pelviene, eliminări vaginale anormale, sângerări uterine sau febră. Deși aceasta poate fi cauzată de un șir de bacterii, printre acestea se numără și ureaplasma.
 • Calculi renali (pietre la rinichi): în unele cazuri bacteria poate cauza formarea pietrelor la nivelul rinichilor, determinând apariția durerilor în regiunea pelvisului, abdomenul inferior, febră, probleme în timpul urinării și urină tulbure, cu sânge și un miros neplăcut.

Ureaplasma la femeile însărcinate și la nou-născuți

Copiii născuți prematur, în special cei care cântăresc 1000 de grame și mai puțin, pot fi cauza infecției cu ureaplasma. Nou-născuții pot avea simptome:

 • Pneumonie;
 • Meningită și afectarea creierului;
 • Afectarea plămânilor și dificultăți de respirație.

Totodată, fătul poate fi infectat de bacterie înainte de naștere, ceea ce poate cauza:

 • Ruperea prematură a membranelor;
 • Avort spontan;
 • Nașterea prematură;
 • Oprirea în dezvoltare a copilului.

Totodată, femeile însărcinate pot fi tratate de această infecție, ceea ce reduce considerabil aceste complicații.

Cum poate fi diagnosticată infecția?

Ureaplasma poate fi diagnosticată în urma prelevării secrețiilor vaginale sau/și a urinei de către un medic sau biologist, apoi analizată cu ajutorul tehnicii specializate. În unele cazuri poate fi indicată biopsia din endometru (membrana internă a uterului).

Tratamentul

Pentru a trata ureaplasma, este nevoie de o cură cu antibiotice. Cu toate acestea, doar unele din ele sunt eficiente în tratamentul acestei bacterii. Cel mai frecvent, infecțiile vaginale și urinare cu această bacterie pot fi tratate  cu Azytromicină sau Doxyciclină. Dacă bacteria nu răspunde la aceste antibiotice, poate fi utilizată eritromicina sau fluorochinolonele.

În cazul femeilor însărcinate infectate, este necesară consultația medicului, deoarece unele antibiotice nu sunt potrivite pentru aceasta. În cazul rupturii premature a membranelor fetale pot fi aplicate macrolidele, precum claritromicina, azitromicina sau eritromicina.

Nou-născuții care suferă de probleme pulmonare cauzate de bacterie pot fi tratați cu Eritromicină.

Cum poți preveni infecția cu ureaplasma?

Abținerea de la sexul neprotejat este cea mai bună metodă de prevenire. Cu toate acestea, în unele cazuri bacteria poate invada organismul și fără practicarea sexului. Efectuarea controalelor medicale periodice și verificarea prezenței infecțiilor cu transmitere sexuală este, de asemenea, o bună metodă de a preveni acumularea bacteriei în organism.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
news-medical.net
Sursa: 

medicalnewstoday.com, healthline.com, emedicine.medscape.com

La Inceput