Sexualitatea – ce este, ce tipuri și variații ale acesteia există

Sexualitatea, denumită și orientare sexuală, este definită drept atracția sexuală și/sau romantică pe care o persoană o manifestă față de alte persoane. Plus la aceasta, oamenii pot manifesta o sexualitate diferită pe parcursul vieții, în funcție de momentele prin care trec. Află în continuare ce presupune mai exact sexualitatea și care sunt definițiile diferitor orientări sexuale.

Ce este sexualitatea?

Sexualitatea sau orientarea sexuală a unei persoane determină de cine poate fi atrasă sau nu aceasta. În mod tipic, această atracție este fie romantică, fie sexuală.

Atracția sexuală semnifică dorința unei persoane de a face sex cu alta sau de a avea relații sexuale cu ea. De asemenea, aceasta descrie atracția fizică sau lipsa acesteia față de ceilalți.

Atracția romantică descrie expresia iubirii unei persoane în cadrul unei relații. Această relație nu trebuie neapărat să fie sexuală, iar persoana nu trebuie în mod obligatoriu să resimtă atât relația romantică, cât și cea sexuală pentru a manifesta sexualitate.

La momentul actual există un șir mare de orientări sexuale, iar persoanele care se identifică cu una sau mai multe dintre acestea pot observa  că aceasta se schimbă pe parcursul vieții. Acest fenomen este absolut normal – orientarea sexuală poate fi schimbătoare.

Tipurile sexualității

Iată câteva tipuri ale sexualității:

Aloromantic – persoană care experimentează atracție romantică față de alții.

Alosexual – include un șir de fenomene. Persoanele alosexuale experimentează atracție sexuală față de alții și pot avea dorința de a face sex cu aceștia. De asemenea, alosexualii se pot identifica și cu alte orientări sexuale, precum gay, lesbiană sau bisexual/ă.

Androsexual – persoană care este atrasă de bărbați sau de cei care se percep masculi, indiferent dacă sunt de sex masculin sau nu.

Aromantic – persoană care nu are atracție romantică față de nimeni. Asemenea persoane de obicei nu își doresc o relație amoroasă dincolo de una de prietenie. Cu toate acestea, ei se pot identifica cu alte orientări sexuale. Atracția romantică este diferită de cea sexuală. De exemplu, o persoană poate avea atracție sexuală, dar îi lipsește romantismul.

Asexual – acest termen include un spectru larg de orientări sexuale. În timp ce unele persoane nu au niciun fel de atracție sexuală sau romantică față de cei din jur, alții experimentează diferite nivele de atracție sexuală sau romantică. Cei care se identifică în această categorie nu trebuie neapărat să se abțină de la sex pentru a fi asexuali.

Printre orientările sexuale care se includ în acest spectru se numără:

Sex-potrivnic: persoană care se împotrivește sau este total dezinteresată de sex sau comportamentul sexual.

Sex-favorabil: persoană care manifestă o atitudine pozitivă față de sex în unele situații.

Sex-indiferent: persoană care manifestă o atitudine indiferentă față de sex și comportamentul sexual.

Sex-respins: persoană care simte o repulsie față de sex și comportamentul sexual.

Cupiosexual: persoană care nu simte vreo atracție sexuală, dar își dorește să se implice într-o relație sexuală.

Asexual libidoist: persoană asexuală care experimentează dorință sexuală ce poate fi satisfăcută prin masturbare și auto-stimulare.

Graysexual: persoană care experimentează atracție sexuală fie foarte rar, fie puțin accentuat.

Grayromantic: persoană care experimentează atracție romantică fie foarte rar, fie puțin accentuat.

Autoromantic – termenul reprezintă persoanele care au sentimente romantice față de sine. Cu toate acestea, acest fapt nu semnifică un dezinteres romantic față de alte persoane.

Autosexual – reprezintă persoanele care manifestă atracție sexuală față de propria persoană. Însă, la fel ca și în cazul autoromanticilor, nu înseamnă că nu pot avea o atracție sexuală față de alte persoane din jur.

Bicurios – persoane care sunt interesate de experiențe sexuale sau romantice cu persoane de același gen. Acest termen indică nesiguranță în identificarea romantică sau sexuală.

Biromantic – Persoane care manifestă atracție romantică, dar nu neapărat și sexuală față de mai mult de un gender.

Bisexual – Această persoană poate fi de orice gender și manifestă atracție față de propriul gender și altul opus sau față de oricine, indiferent de gender.

Demiromantic – Persoanele din această categorie nu resimt atracție romantică față de cei cu care nu au o legătură emoțională puternică.

Demisexual – persoană care simte atracție sexuală față de persoana cu care a stabilit deja o legătură emoțională puternică. Asemenea persoane pot fi dezinteresate sau puțin interesate de activitatea sexuală în general.

Gay – persoană care simte atracție sexuală față de cineva de același sex. La nivel de societate acest termen este mai frecvent atribuit bărbaților, deși cei care fac parte din această comunitate consideră acest termen drept unul umbrelă.

Gynesexual/gynosexual - persoană care este atrasă de femei sau de cele care se percep femei, indiferent dacă sunt de sex feminin sau nu.

Heteroromantic – persoană care este atrasă romantic, dar nu neapărat și sexual, de o altă persoană de sex opus.

Heterosexual, denumit și „tradițional” – persoană care este atrasă romantic și sexual de o persoană de sex opus.

Homoromantic – persoană care este atrasă romantic, dar nu neapărat și sexual, de o persoană de același gen cu al său.

Homosexual – reprezintă termenul ce descrie persoanele care sunt emoțional și fizic atrase de persoane de același gen cu al său. Cu toate acestea, comunitățile LGBT menționează că acest termen este învechit și poate avea conotații negative din cauza percepțiilor din trecut.

Lesbiană – termenul se utilizează de obicei pentru a descrie femei care sunt atrase romantic și sexual de alte femei. Unele persoane nonbinare – cele care nu se identifică în nici unul din cele două sexe tradiționale (feminin și masculin), se pot considera lesbiene. Probabil, se întâmplă pentru că acestea resimt o legătură puternică cu feminitatea și sunt atrase de femei.

Monosexual – reprezintă un termen umbrelă care include toate persoanele care simt o atracție romantică și sexuală față de un singur gen. Aici pot fi incluși heterosexualii, gay și lesbienele.

Multisexual – este termenul umbrelă ce include persoanele care sunt atrase de mai mult de un gen – bisexualii și omnisexualii.

Pansexual sau omnisexual – persoană care simte atracție romantică și sexuală față de toate sexele existente. Caracteristic pentru aceste persoane este faptul că genderul nu are nici o importanță pentru ca acestea să înceapă relațiile romantice sau pe cele sexuale.

Panromantic – persoană care experimentează atracție romantică, dar nu sexuală, față de toate sexele existente.

Polisexual – persoană care simte atracție sexuală și romantică față de mai mult de un gender.

Scoliosexual – persoană care este atrasă de persoanele nonbinare.

Spectrosexual – persoană care se simte atrasă de multiple genuri, sexe, orientări sexuale, dar nu de toate dintre acestea.

Sexualitatea drept spectru

Unii specialiști sugerează că sexualitatea este asemeni unei scări glisante, în care există un spectru mai larg de definiții.

Scara Kinsley, care a fost publicată în anul 1948, sugerează că persoanele nu se încadrează în homosexuali sau heterosexuali, ci există șapte variații ale orientării sexuale:

0: exclusiv heterosexual;

1: predominant heterosexual, dar incidental homosexual;

2: predominant heterosexual, dar mai mult decât incidental homosexual;

3: egal homosexual și heterosexual;

4: predominant homosexual, dar mai mult decât incidental heterosexual;

5: predominant homosexual, dar incidental heterosexual;

6: exclusiv homosexual;

x: nici un contact sau o reacție socio-sexuală.

Deși veridică în momentul lansării, astăzi această scară nu este corectă în totalitate, deoarece nu include în sine toate tipurile de orientare sexuală.

Este important de menționat că există un șir de variații ale atracției experimentate. De exemplu, este posibilă atracția sexuală față de un gen, iar cea romantică față de altul sau față de mai multe genuri. De asemenea, bisexualii pot prefera, de exemplu, femeile din punct de vedere sexual, iar bărbații din punct de vedere romantic.

Etichetarea și atitudinea discriminatorie poate îngreuna înțelegerea exactă a orientării sexuale de către o persoană. Cunoașterea termenilor descriși anterior va fi de ajutor pentru înțelegerea sentimentelor altor persoane și de a le fi de ajutor. Cu toate acestea, nu este neapărată cunoașterea exactă a termenului orientării sexuale, întrucât acesta se modifică în timp, iar multe persoane se pot afla în categoria unui termen-umbrelă pe parcursul întregii vieți.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
defendernetwork.com
Sursa: 

medicalnewstoday.com

La Inceput