Ejacularea retrogradă, afecțiunea masculină care afectează fertilitatea

Aceasta nu afectează în niciun fel dorința sexuală și nu poate crea griji majore în cazul în care cuplul nu își dorește un copil. Află în continuare în detalii ce este ejacularea retrogradă, când apare, dar și cum poate fi tratată aceasta.

Ce este ejacularea retrogradă?

La bărbați atât urina, cât și lichidul ejaculat traversează uretra. Aceasta reprezintă un organ musculos, înzestrat cu un sfincter care se află la intrarea în vezica urinară, la contracția căruia urina rămâne înăuntru până nu este cazul să fie eliminată.

În timpul orgasmului același sfincter se contractă, determinând migrarea spermei spre exterior. Însă, în cazul ejaculării retrograde acest mușchi nu se contractă, fiind relaxat și determinând migrarea spermei nu spre exterior, ci spre interior, în vezica urinară. Drept urmare, orgasmul este uscat, fiind resimțit la fel ca și cel obișnuit și nu este o problemă serioasă pentru starea ta de sănătate.

Care sunt simptomele ejaculării retrograde?

Principalul simptom al ejaculării retrograde este eliminarea unei cantități mici sau lipsa eliminării spermei în timpul orgasmului. Se întâmplă pentru că sperma migrează nu spre exterior, ci spre interior, în vezica urinară. Totodată, din acest motiv ai putea observa că după sex urina ta este mai tulbure, din cauza mixării ei cu sperma ejaculată.

Un alt semn, de durată, este că ați încercat, împreună cu partenera, pe parcursul a mai mult timp să concepeți un copil, dar fără vreun rezultat pozitiv. Ejacularea retrogradă face parte din cauzele infertilității masculine.

Cum afectează ejacularea retrogradă fertilitatea?

Ejacularea retrogradă este o cauză a infertilității, însă nu una majoră, determinând doar 0,3-2% dintre cazurile de infertilitate. Prezența acestei afecțiuni nu înseamnă că sperma ta nu este viabilă, ci faptul că aceasta nu ajunge la partenera ta, împiedicând contopirea ovulului cu spermatozoidul.

De ce poate apare afecțiunea?

În timp ce unele cauze ale orgasmului uscat pot avea un substrat psihologic, ejacularea retrogradă este o problemă pur fizică. Aceasta este cauzată de orice factor care afectează reflexul de contractare a mușchiului de la intrarea în vezica urinară.

Ejacularea retrogradă poate fi un efect advers al administrării unor medicamente, precum a celor prescrise pentru tratamentul prostatei mărite în dimensiuni, a hipertensiunii arteriale sau a depresiei.

De asemenea, ar putea fi vorba de lezarea nervilor, provocată de:

  • Diabetul zaharat;
  • Scleroza multiplă;
  • Boala Parkinson;
  • Trauma măduvei spinării.

Tratamentul chirurgical al cancerului de prostată poate afecta nervii prostatei, a veziculelor seminale sau a vezicii urinare. Intervenția denumită rezecția transuretrală a prostatei poate determina, de asemenea, traumatizarea sfincterului uretrei și, ulterior, ejacularea retrogradă.

Conform estimărilor, cea mai frecventă cauză de apariție a ejaculării retrograde este intervenția asupra prostatei și a vezicii urinare.

Cum poate fi diagnosticată afecțiunea?

În timpul vizitei medicul te va întreba ce simptome experimentezi și de când acestea și-au făcut apariția. De asemenea, vei fi întrebat dacă ai suferit de cancer și dacă după depistarea acestuia au urmat intervenții chirurgicale. Totodată, va fi important să menționezi dacă administrezi anumite medicamente.

Ulterior, medicul va efectua examenul medical al penisului, testiculelor și a rectului. După aceasta va fi colectată urina pentru a depista prezența spermei în compoziția ei. Înainte de aceasta, medicul te va ruga să masturbezi până la apariția orgasmului. Pentru că orgasmul masculin implică și ejacularea, în cazul în care aceasta este retrogradă și lichidul migrează spre vezica urinară, sperma va fi depistată în cantități mari în urina colectată.

În cazul în care ai orgasm uscat, dar medicul nu poate depista sperma în urina colectată, s-ar putea să ai o problemă cu producerea acesteia. Problema ar putea apare în urma traumatismului prostatei sau a glandelor seminale în urma tratamentului chirurgical sau a radioterapiei cancerului în zona organelor pelviene (abdominale inferioare).

Dacă orgasmul uscat este provocat de alte afecțiuni decât ejacularea retrogradă, ar putea fi necesare și alte investigații prescrise de medic.

Cum este tratată ejacularea retrogradă?

Atât timp cât nu îți dorești să devii tată, ejacularea retrogradă nu îți afectează în niciun fel sănătatea sau plăcerea sexuală. În caz contrar tratamentul va depinde de cauza apariției acesteia.

Medicamentele

Preparatele medicamentoase pot funcționa în cazul în care ejacularea retrogradă este determinată de afecțiunea nervilor, provocată de diabetul zaharat, scleroza multiplă, administrarea unor tipuri de tratamente.

Cu toate acestea, medicamentele vor fi ineficiente dacă ejacularea retrogradă a fost provocată de intervențiile chirurgicale care au schimbat anatomia organelor genitale, precum cea asupra vezicii urinare sau rezecția (eliminarea) transuretrală a prostatei.

În cazul în care medicul va considera că ejacularea retrogradă este cauzată de administrarea unor tipuri de medicamente, acesta s-ar putea să îți indice să le oprești administrarea pentru o perioadă de timp.

Printre medicamentele care ar putea fi de ajutor în tratamentul ejaculării retrograde se numără imipramina, clorfeniramina, bromfeniramina, midodrina, efedrina, pseudoefedrina și fenilefrina. Acestea vor ajuta menținerea mușchilor contractați în timpul ejaculării. Cu toate acestea, medicamentele au un șir de reacții adverse, precum mărirea tensiunii arteriale și a bătăilor cardiace, ceea ce poate fi periculos dacă suferi de aceste afecțiuni.

Tratamentul infertilității

Pentru ca cuplul vostru să devină fertil, este necesar ca sperma să ajungă în vaginul partenerei, apoi spermatozoizii să fertilizeze ovulul eliminat de ea. În cazul în care acest proces nu este posibil pe cale naturală, se poate apela la prelucrarea urinei în laborator, extragerea spermei din ea și inseminarea intrauterină a partenerei cu aceasta. Totodată, ar putea fi efectuată și procedura de fertilizare in vitro.

Vestea bună este că majoritatea bărbaților care suferă de ejaculare retrogradă pot concepe un copi odată ce au administrat tratamentul necesar. În timpul tratamentului, oricare ar fi acesta, este important să discuți deschis atât cu partenera ta, cât și cu medicul care vă ajută să o faceți.

Poate ejacularea prematură provoca complicații?

Ejacularea retrogradă nu provoacă durere și nu cauzează complicații serioase pentru sănătatea ta. Totodată, aceasta nu te va împiedica să ai erecție sau orgasm. În cazul în care lipsa lichidului ejaculat în urma orgasmului te stresează, aceasta ar putea compromite plăcerea sexuală.

Complicația majoră este infertilitatea, care te va îngrijora doar atunci când îți vei dori să devii tată.

Așadar, dacă observi apariția semnelor ejaculării retrograde și îți dorești să concepi un copil, ai grijă să discuți cu partenera ta și cu medicul specialist.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
perfecte.ro
La Inceput