Disfuncția sexuală: De ce apare și ce întreprindem când dispare atracția și excitarea

Problemele sexuale, numite în termeni medicali „disfuncții sexuale”, se întâmplă atât la bărbați, cât și la femei. Acestea devin mai frecvente în timpul, treptat ce corpul îmbătrânește. Se întâmplă, însă, ca disfuncția sexuală să apară și la persoanele tinere. Cauzele pot fi diverse - de la stres, anumite afecțiuni, unele medicamente sau probleme emoționale.

În cazul în care acestea durează mai mult de o lună, medicii recomandă consultația specialiștilor. Și fiți siguri că, orice discuție cu medicul rămâne confidențială. Doar așa specialistul poate diagnostica problema și ulterior, poate indica un tratament.

Semne și tipuri de probleme sexuale

Este normal ca la un moment dat un cuplu să se confrunte cu probleme legate de sex. În cazul femeilor se cunosc cinci tipuri de disfuncții:

Tulburări de dorințăSe întâmplă atunci când femeia fie nu mai prezintă interes pentru sex, fie atracția este mai scăzută decât anterior.

Tulburări de excitare. În astfel de caz e caracteristic lipsa unui răspuns al corpului la factori excitanți. Sau, în anumite cazuri, excitarea nu durează mult timp.

Tulburări orgasmice se întâmplă atunci când orgasmul lipsește sau se întâmplă cu durere.

Durerea care poate să apară în timpul actului sexual sau după contactul sexual.

Iar deficiența de hormoni se caracterizează prin cantitatea redusă de estrogen (n.r. hormon feminin), fapt ce poate afecta dorința sexuală.

În cazul bărbaților există patru tipuri de probleme sexuale:

Disfuncția erectilă caracterizată prin dificultatea de a obține sau de a menține erecția.

Tulburări de dorință care la fel ca și la femei se caracterizează prin lipsa interesului pentru sex sau diminuarea acestuia.

Probleme de ejaculare, care se manifestă fie prin ejaculare prematură sau întârzâiată.

Iar deficiența de hormoni în cazul bărbaților se caracterizează prin nivel scăzut de testosteron (n.r. hormonul masculin).

Cauzele disfuncției sexuale la bărbați și femei

Există mai mulți factori care pot determina apariția problemelor în viața sexuală. Aici se numără și efectul anumitor medicamente care, spre exemplu, se administrează în controlul nașterii sau în chinetoterapie. La fel, printre cauze se numără anumite boli, așa ca diabetul sau hipertensiunea arterială, dar și infecții vaginale și urinare. Totodată, asupra bunei funcționări sexuale poate acționa consumul excesiv de alcool. Cauze suplimentare pot fi depresiea sau problemele de relație.

Și hormonii influențează apariția anumitor disfuncții sexuale atât la bărbați, cât și femei. Nivelul scăzut de hormoni la ambele genuri reduce din dorința sexuală. Acest lucru este determinat direct de vârstă așa cum, cantitatea de hormoni secretați descrește pe măsură ce organismul îmbătrânește.

Nivelul de hormoni se modifică în sarcină și după naștere când femeia alăptează. La fel, după menopauză multe femei simt mai puțină dorință sexuală. În plus, în menopauză vaginul este mai puțin lubrifiat, prin urmare sexul poate fi dureros.

Indiferent de vârstă, constată specialiștii, stresul de fiecare zi poate afecta viața sexuală. După o zi încărcată la serviciu cu stări de oboseală, grija pentru copii, sau alte probleme pot diminua din dorința sexuală. La fel, apare așa numită „rutina sexuală de lungă durată” care poate plictisi într-o oarecare măsură.

Indiferent de cauze, o discuție sinceră cu medicul specialist poate fi soluție pentru probla legată de sex. Astfel, nu ezitați să descrieți toate aspectele problemei ce țin de vârstă, stresul zilnic și alte simptome. În baza unei consultații, cu examinare fizică și teste de laborator medicul poate indica un tratament eficient.

Ce poate preveni disfuncția sexuală?

Îmbătrânirea nu poate fi prevenită. Cu toate acestea, există mai multe lucruri pe care bărbații și femeile le pot face pentru a reduce impactul disfuncției sexuale. E bine să învățăm mai multe despre felul în care funcționează corpul nostru. De asemenea se recomandă discuțiile cu medicul despre starea de sănătate și înlăturarea problemelor ce provoacă disfuncții sexuale. La fel, se recomandă consultarea unui specialist din domeniul sănătății mintale dacă există stări de deprimare, stres, sau probleme de relație în cuplu.

În același timp nu este recomandat consumul de alcool. Din contra, este indicată alimentația sănătoasă și modul activ de viață, cu exerciții fizice.

Sunt binevenite și indicate discuțiile cu partenerul despre preferințe în relația sexuală. Mai mult, se recomandă experimentarea exercițiilor de „concentrare senzorială”. La modul practic aceasta presupune masajul concentrat pe ceea ce simțiți. Așa cuplul se poate cunoaște mai bine.

Pentru femei sunt indicate exercițiile Kegel cu încordarea și relaxarea mușchilor vaginului, ceea ce poate crește excitarea.

Măsuri pentru înlăturarea disfuncției sexuale

Dacă problema constă în lipsa dorinței, se recomandă schimbarea rutinei obișnuite. Spre exemplu, poate fi schimbată perioada zilei pentru actul sexual. Sau poat fi schimbate pozițiile. Aici sunt importante discuțiile cu partenerul despre preferințe și inver - antipatii. 

La fel, pornind de la cauzele enumerate mai sus, o soluție ar putea fi discuțiile cu medicul despre efectele secundare ale medicamentelor utilizate și despre aplicarea terapiei de substituție hormonal.

Tulburările legate de excitare pot fi rezolvate în cazul femeilor prin utilizarea unei creme vaginale sau a un lubrifiant pentru zona intimă. În caz de menopauză, este necesară consultația medicul privind administrarea estrogenului sau utilizarea unei creme de estrogen. 

Bărbații care se confruntă cu tulburări de excitare pot rezolva problema discutând cu partenera. Soluția se poate regăsi în preludiu, de exemplu. La fel, medicul poate rezolva problema cu indicații medicamentoase (un exemplu: Viagra). Astfel de terapii, însă, trebuie aplicate  de substituție hormonală au efecte secundare imediate și pe termen lung.

Concluzie: Majoritatea disfuncțiilor sexuale pot fi soluționate. Discuția cu medicul despre posibile cauze și tratamente este cea mai indicată. La fel ca și discuția cu partenerul de viață. Problemele sexuale rezultate din stres sau probleme psihologice pot fi rezolvate cu un specialist în domeniu.

Sursa foto: 
www.safeforyou.ro
La Inceput