Cum să vorbești cu partenerul tău despre sex și de ce este foarte important să o faci

Să vorbești despre sex cu partenerul tău, mai cu seamă despre ce îți dorești în urma actului sexual, este o adevărată artă. Aceste discuții sunt foarte importante, deoarece sexul influențează foarte mult calitatea vieții. În urma lor veți putea să construiți cu partenerul o relație emoțională și psihologică puternică. Cum să o faci și ce alte beneficii îți pot aduce asemenea discuții, află de la specialiștii în educația sexuală, în cele ce urmează.

Despre ce vorbim atunci când vorbim despre sex?

Discuțiile intime nu sunt centrate doar pe plăcere. Alte subiecte importante abordate pot fi:

- Sănătatea sexuală;

- Cât de frecvent ne dorim să facem sex;

Află ce se întâmplă dacă nu faci sex un timp îndelungat.

- Cum să explorăm necunoscutul;

- Cum să trecem peste diferențele a ceea ce ne place.

Asemenea subiecte de discuție vă pot face mai apropiați și vă pot ajuta să vă cunoașteți mai bine, alături de trăirea unor noi experiențe, împreună, în același timp.

De asemenea, este foarte important să înlăturați toate barierele și să discutați despre infecțiile cu transmitere sexuală și contracepție. Evitarea acestor subiecte vă poate afecta starea de sănătate și crea neînțelegeri în planurile voastre pentru viitor.

Discuțiile despre infecțiile sexual transmisibile fac parte din sănătatea ta sexuală

Să discuți despre sănătatea ta cu persoanele cu care faci sex poate fi incomod, în special dacă ați făcut-o înainte de a vă cunoaște mai bine. Mai mult de atât, și discuțiile despre testarea infecțiilor sexual transmisibile pot fi deosebit de neplăcute și invazive.

Însă, ia în considerare că evitarea acestor discuții poate avea consecințe proaste. Ia aminte:

- 1 din 7 persoane nu cunoaște că este HIV-pozitivă;

- Aproape fiecare persoană sexual activă va fi infectată cu papilomavirusul uman (HPV) la un anumit moment al vieții;

- Chlamidya poate cauza infertilitate în cazul femeilor și infecția prostatei în cazul bărbaților;

- Sifilisul a înregistrat un salt brusc în anul 2000, iar de atunci numărul cazurilor noi este în creștere pe an ce trece.

Cunoașterea sănătății sexuale a tale și a partenerului tău te poate izbăvi de anxietate și de consecințe neplăcute pentru ambii.

Argumentele care îl vor face pe partenerul tău să folosească prezervativul. 

Un sex mai sigur și planificarea sarcinii

În mod istoric controlul sarcinii a fost pus pe umerii femeii, ceea ce reprezintă un fenomen absolut eronat. Ambii parteneri trebuie să fie responsabili pentru utilizarea metodelor eficiente de control al sarcinii.

Prezervativele și alte contraceptive de barieră sunt o metodă bună de protecție împotriva unei sarcini nedorite și a infecțiilor sexual transmisibile.

În cazul în care ați decis împreună să nu utilizați metodele de barieră pentru protecție, este cazul să discutați și să alegeți o altă metodă de contracepție, deoarece o eventuală sarcină sau o complicație a acesteia este experiența voastră comună.

Cum să vorbești despre cât de frecvent ai dori să faceți sex?

Orice relație sănătoasă semnifică, în primul rând, multă comunicare. În cadrul acestor discuții este important să te centrezi pe necesitățile tale și ale partenerului tău.

Este o idee bună să îți vociferezi necesitățile și să păstrezi discuția deschisă. Specialiștii în sexualitatea umană și sexologii sugerează să accentuezi mereu partea pozitivă.

Dacă dorești să-i spui că ai nevoie de mai puțin sex, ai putea să îi sugerezi să încercați ceva nou. Apelează la alte activități sau la o întâlnire romantică pe care să o savurați împreună.

Deși discuția despre cât de frecvent ai dori să faci sex îți va aduce mai multă plăcere, aceasta este mereu un subiect vulnerabil, deoarece fiecare dintre noi se teme să fie judecat. Unii nu zic că și-ar dori mai mult sex de frica să nu fie percepuți drept prea sexuali. Și viceversa – alții nu cer mai puțin sex pentru a nu-i da partenerului un motiv să creadă că nu face ceva corect.

Totuși, ar fi bine să vorbești despre necesitățile tale – totul funcționează mai bine atunci când există o conexiune între parteneri.

Cea mai bună metodă este să discutați ce vă place fiecăruia și ce nu în activitatea sexuală pe care o aveți. O asemenea discuție este mai plăcută și mai relaxantă decât cea despre infecțiile sexual transmisibile și va contribui la deschiderea reciprocă.

Cum să începi discuția?

Uneori, începutul este cel mai greu și se poate întâmpla să simți că nu ai suficiente cuvinte pentru a da start discuției care te frământă cel mai mult.

În acest caz, potrivit sexologilor, cea mai bună idee este să începi cu satisfacția și plăcerea. Două persoane care sunt implicate într-o relație sexuală deja doresc să se satisfacă unul pe celălalt.

Utilizează filmele pentru a începe

Totuși, dacă nu găseșticuvintele potrivite, poți apela la filmele cu un conținut erotic pentru a exemplifica ceea ce îți dorești cu adevărat. Dacă îți dorești să aduci acțiuni neobișnuite în dormitorul vostru, îi poți propune partenerului să priviți împreună un film, apoi să îl întrebi: „Crezi că aceste acțiuni au fost seducătoare/fierbinți?” și „Ți-ai dori să le încercăm împreună?”

Dacă partenerul consideră o acțiune sexy, în timp ce ție nu îți place categoric, nu te grăbi să strigi: „E dezgustător!”. S-ar putea să îl ofensezi în așa fel. În schimb, povestește-i ce ar funcționa mai bine în cazul vostru.

Nu este cazul să îți faci griji, deoarece, potrivit sexologilor, probabilitatea că fanteziile voastre se vor suprapune este minimă. Pentru a ajunge la armonie, este bine să experimentați, să oferiți și să încercați ceva nou încontinuu.

Când e bine să discutați?

Pe lângă importanța începutului discuției și a găsirii cuvintelor potrivite, sexologii menționează că este esențial să găsiți momentul potrivit.

Nu vorbi despre sex când:

  • Partenerul numai ce a intrat în casă;
  • Partenerul este flămând și obosit;
  • În pat sau înainte de culcare;
  • Înainte sau după sex.

Să vorbești despre sex după ce numai ce l-ai avut, ar putea să fie perceput drept o critică, iar să atingi subiectul înainte de acesta ar putea să îți facă dificilă exprimarea exactă a necesităților.

Bazele comunicării

Respectul și atitudinea respectuoasă sunt cheia oricărei discuții intime. Vorbește despre necesitățile tale fără a învinui, rușina sau a compara partenerul cu altcineva.

Cât durează actul sexual: ce spune știința.

Iată cum ți-ai putea formula gândul:

  • „Am observat că preludiul nostru este cam scurt. Putem discuta un pic și găsi calea pentru a-l prelungi?”
  • „Îmi place foarte mult atunci când ești deasupra mea. Ce pot face pentru ca acest lucru să se întâmple mai des?”

Cum să treceți peste diferențe

Atunci când în relația voastră există respect, veți putea trece peste orice diferențe și neclarități. Cu toate acestea, este foarte dificil să știi dacă există respect, în special la începutul relației.

Atunci când proaspătul partener refuză să se testeze la prezența infecțiilor sexual transmisibile și să îți prezinte rezultatele, acest fapt ar putea însemna o lipsă de respect. De asemenea, este dificil să afli dacă situația se va schimba în timp.

Însă, atunci când este vorba de o relație de lungă durată, nu este cazul setării unor ultimatumuri. În schimb, sexologii recomandă găsirea unor compromisuri și a căii spre fericire. În așa fel îți vei cunoaște mai bine partenerul, la fel ca și pe tine însuți/însăți.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
thehealthinsider.org
Sursa: 

healthline.com

La Inceput