Ce pericole ascunde sexul anal și cum să eviți consecințele de scurtă și lungă durată pentru sănătate

Sexul anal implică inserarea penisului, degetelor sau a obiectelor străine, precum vibratorul în anus pentru a primi plăcere sexuală. Pentru a-l practica în siguranță, este nevoie de respectat un șir de precauții. Află în continuare care sunt acestea și ce riscuri ascunde în sine sexul anal dacă îl practici fără să le respecți.

În continuare, îți vom prezenta riscurile desfășurate și precauțiile pe care trebuie să le urmezi pentru a evita fiecare risc menționat.

1. Risc sporit de infecții bacteriene

Anusul conține puține celule care i-ar asigura lubrifierea, contrar vaginului. De asemenea, el nu are salivă, ca în cazul cavității bucale. Mai mult de atât, rectul este mai îngust decât vaginul.

Insuficiența lubrifierii și spațiul mai îngust măresc riscul traumatismelor provocate de procesul de fricție în regiunea anusului și a rectului. Unele dintre acestea pot fi minuscule, dar ele te expun riscului infecțiilor bacteriene. Se întâmplă atunci când masele fecale trec prin rect și contactează cu micro-traumatismele create.

Acest fenomen mărește riscul abceselor anale și a infecțiilor profunde ale pielii care impun necesitatea tratamentului cu antibiotice.

Cum să reduci riscurile

Pentru a preveni traumatismele anale, este necesar să respecți un șir de precauții:

- Utilizează un lubrifiant pe bază de apă pentru a preveni traumatismele provocate de fricție;

Ce lubrifiant să alegi și cum să-l aplici pentru un sex mai confortabil. 

- Schimbă prezervativele dacă treceți de la sexul anal la cel vaginal pentru a evita introducerea diferitor tipuri de bacterii în interior;

Află um să-l convingi pe partenerul tău să poarte prezervativul. 

- Mișcă-te încet, până persoana obține lubrifierea necesară;

- Încetinește mișcările sau încetează sexul anal dacă persoana experimentează durere sau disconfort.

Spermicidele pot mări, de asemenea, riscul iritațiilor în timpul sexului anal. Evită să le utilizezi în acest caz.

2. Risc sporit al infecțiilor sexual transmisibile

Din aceleași motive, menționate anterior, sexul anal mărește probabilitatea nu doar a infecțiilor bacteriene, ci și a celor cu transmitere sexuală. Se întâmplă pentru că prin fisurile create microorganismele pătrund în sânge mai ușor și se răspândesc astfel în organism.

Află mai multe despre sângerările anale: de ce apar și cum să le tratezi corespunzător. 

Exemple de asemenea bacterii sunt chlamidiile, bacteriile care provoacă gonoreea, virusul hepatitei, HIV și herpesul.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, CDC din SUA, sexul anal este cel mai periculos comportament sexual pentru transmiterea virusului HIV, comparativ cu alte forme de sex, precum cel vaginal sau oral.

Potrivit autorității americane, în cazul sexului anal, virusul HIV infectează de 13 ori mai frecvent partenerul inferior (cel care își expune anusul) decât pe cel superior (cel care inserează penisul).

Cum să reduci riscurile

Pentru a minimiza riscul infecției, persoana care practică sexul anal trebuie să poarte prezervativ.

De asemenea, este foarte important să fii atent la lubrifiantul folosit: cel pe bază de ulei poate deteriora suprafața prezervativului. În acest caz, cel mai indicat este lubrifiantul pe bază de apă, deoarece se potrivește bine cu prezervativul.

Un articol publicat în Revista „Sexually Transmitted Infection (Infecții Sexual Transmisibile) a sugerat că utilizarea salivei în calitate de lubrifiant în cazul bărbaților care practică sexul cu bărbații îi expune unui risc pentru apariția gonoreei. Drept urmare, cea mai bună opțiune ar fi utilizarea unui lubrifiant din comerț.

Reține! Prezervativele nu sunt 100% eficiente în prevenirea infecțiilor sexual transmisibile, în special când vine vorba de HIV. Din această cauză CDC recomandă celor care practică sexul cu multipli parteneri, lucrătorilor sexului comercial sau persoanelor care fac sex cu un partener infectat de HIV, să administreze tratament de profilaxie, pre-expunere. Acesta este o serie de medicamente care pot reduce riscul infectării unei persoane.

3. Înrăutățirea hemoroizilor

Hemoroizii sunt arii ale vaselor de sânge înăuntru și în afara rectului care cauzează mâncărimi, durere sau sângerări. Cu toate acestea, ei pot fi ușor preveniți și tratați.

Sexul anal poate irita hemoroizii existenți, însă este puțin probabil să îi cauzeze dacă persoana nu suferă deja de ei.

Cum să reduci riscurile

Nu este mereu posibil să previi iritarea hemoroizilor în timpul sexului anal, însă o poți diminua prin aplicarea unei cantități suficiente de lubrifiant.

4. Sarcina

Un mit răspândit zice că sarcina nu este posibilă în timpul sexului anal. Cu toate acestea, este posibil ca sperma să pătrundă în vagin după ejaculare în anus. Deși nu este frecvent, se poate, totuși, întâmpla.

Cum să reduci riscurile

În timpul sexului anal este importantă utilizarea prezervativului. Dacă partenerii decid să schimbe sexul anal pe cel vaginal, este important să schimbe prezervativul înainte de a o face.

5. Risc sporit de apariție a fistulei, o complicație rară a sexului anal

În cazuri mai rare, traumatismul membranei interne a anusului poate crește în dimensiuni, transformându-se în fisură sau un traumatism mult mai larg.

Uneori, aceasta poate crește, extinzându-se mai departe de intestin, spre alte organe ale corpului. Medicii denumesc această afecțiune fistulă.

O fistulă este o situație medicală mult mai periculoasă, deoarece îi permite maselor fecale și bacteriilor din intestin să migreze spre alte părți ale corpului, provocând infecții serioase. De obicei, medicii sugerează repararea chirurgicală a fistulei.

Cum să reduci riscurile

Pentru a evita această complicație, deși foarte rară, este important să utilizezi lubrifiantul corespunzător și să te oprești odată ce a apărut durerea.

Există consecințe de lungă durată a sexului anal?

Unii consideră că sexul anal poate determina lărgirea rectului, iar drept urmare poate apare incontinența maselor fecale. În mare parte experții în sănătate nu sunt de acord cu această afirmație.

Un studiu publicat în revista „American Journal of Gastroenterology” (Revista americană a gastroenterologilor) a analizat comportamentul sexual a 4170 de adulți. Cercetătorii au întrebat persoanele dacă au practicat cândva sex anal și dacă au suferit după aceasta de incontinența maselor fecale.

Ei au descoperit că 37,3% de femei și 4,5% de bărbați au practicat sex anal. De asemenea, ei au depistat că incontinența maselor fecale a fost un pic mai frecventă în cazul femeilor și a bărbaților care au practicat sexul anal comparativ cu cei care nu au făcut-o. Mai mult de atât, bărbații care au practicat sex anal au avut un risc mai mare comparativ cu femeile care au făcut-o.

Studiul a concluzionat că ar putea fi o legătură între incontinența maselor fecale și sexul anal, deși studiul a fost criticat din cauza lipsei analizei și a altor factori cauzali ai acestei afecțiuni.

În mod general, dacă este aplicată o cantitate suficientă de lubrifiant, iar sexul este oprit odată cu apariția durerii, sexul anal nu ar trebui să provoace incontinență fecală în timp.

Ai grijă de precauțiile menționate anterior, iar dacă suspectezi o problemă, adresează-te imediat medicului.

Sănătate Să Aveți!

Sursa foto: 
independent.co.uk
Sursa: 

medicalnewstoday.com

La Inceput