COVID-19: Ce este oxigenoterapia, când să o faci și de ce măsuri de siguranță să ții cont

Precum se știe, oxigenul – gazul care se găsește în aerul pe care îl respirăm - este indispensabil pentru viața omului. În unele afecțiuni ale sistemului respirator însă, o categorie de persoane nu poate primi oxigenul necesar în mod natural. În aceste cazuri, ei au nevoie de oxigen suplimentar sau de oxigenoterapie. Se întâmplă și în condițiile actuale, în tratamentul pacienților grav bolnavi cu noul coronavirus, COVID-19. Oxigenoterapia este indicată pacienților infectați, care necesită un suport de oxigen imediat pentru susținerea funcțiilor vitale. Această terapie nu mărește riscul transmiterii COVID-19 prin intermediul picăturilor sau prin contact direct.

 Persoanele care primesc un asemenea tratament îi simt efectele printr-un nivel sporit de energie, o mai bună calitate a somnului și a vieții în general. Aflați în continuare în ce cazuri este necesară terapia cu oxigen, care sunt beneficiile exacte ale acesteia și ce măsuri de precauție trebuie să întreprindă bolnavii.

Cine are nevoie de oxigenoterapie?

Oxigenoterapia este indicată persoanelor care nu își pot lua suficient oxigen din mediul înconjurător de sine stătător. Această dificultate este provocată de anumite boli pulmonare, care împiedică plămânii să preia cantitatea necesară de oxigen, precum:

  • Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC)
  • Pneumonia
  • Astmul Bronșic
  • Displazia bronhopulmonară
  • Insuficiența cardiacă
  • Fibroza chistică
  • Sindromul de apnee în somn
  • Traumatisme ale sistemului respirator

Pentru a determina dacă pacientul trebuie sau nu să beneficieze de tratament prin oxigenoterapie, medicii testează inițial cantitatea de oxigen din sângele arterial. O altă cale de verificare este prin intermediul pulsoximetrului, care măsoară indirect saturația sângelui cu oxigen, fără a fi necesară colectarea probelor de sânge. Dispozitivul se amplasează, de obicei, pe degetul persoanei. Un nivel scăzut al oxigenului indicat de aparat poate însemna că persoana este un candidat sigur pentru oxigenoterapie.

Nivelul normal de oxigen în sânge este cuprins între 75 și 100 mm a coloanei de mercur. Un nivel de 60 mm sau mai puțin indică o necesitate a suplimentării cu oxigen. Și prea mult oxigen poate fi dăunător, fiind în stare să dăuneze celulelor din plămâni. Astfel, nivelul oxigenului din sânge nu trebuie să fie peste 100 mm Hg.

Unele persoane au o nevoie permanentă de oxigenoterapie, pe când altele doar în anumite cazuri. Terapia de acest gen poate fi realizată atât în cabinetul medicului, cât și la domiciliu, prin intermediul sistemelor portabile.

Tipurile de oxigenoterapie

Există diferite metode de aprovizionare cu oxigen a unei persoane, printre care:

  • Oxigenul gazos
  • Oxigenul lichid
  • Oxigenul din concentratoare
  • Oxigenoterapia hiperbarică

Oxigenul gazos

Oxigenul gazos poate fi depozitat într-un tank portabil, care este denumit sistem de caz compresat. Un asemenea sistem masiv poate fi amplasat în casă, pe când un tank mai mic poate fi utilizat la o plimbare sau alte ieșiri afară. Dispozitivul portabil poate fi utilizat împreună cu dispozitivele de conservare a oxigenului, astfel încât suplinirea cu oxigen va fi de o durată mai mare. Oxigenul este livrat în impulsuri, nu în mod constant.

Oxigenul lichid

Oxigenul lichid poate fi depozitat, de asemenea, într-un tank portabil. Oxigenul lichid este cu mult mai concentrat, astfel încât o cantitate mai mare de oxigen poate încape într-un singur tank portabil. Acest tip de oxigen este foarte util pentru persoanele active, însă se poate evapora dacă nu este utilizat în timp util. Aceste rezervoare sunt reutilizabile.

Oxigenul din concentratoare

Concentratoarele de oxigen sunt mai puțin portabile decât dispozitivele menționate anterior. Acest dispozitiv funcționează prin captarea aerului din încăpere, transformarea acestuia în oxigen ce poate fi utilizat în terapie și elimină celelalte gaze ce se formeaă în urma procesului. Beneficiul concentratoarelor este că sunt mai puțin costisitoare și nu necesită tankuri adiționale pentru suplinire. Modelele portabile sunt accesibile, însă în unele cazuri sunt prea masive pentru a fi cu adevărat „portabile”.

Oxigenoterapia hiperbarică

Acest tip de oxigenoterapie este un alt mod de a livra oxigenul unui bolnav. Persoanele sunt lăsate într-o cameră, în care respiră oxigen curat o anumită perioadă de timp. În camerele hiperbarice presiunea aerului este mai mare de 3-4 ori față de cea normală. Acest fapt mărește nivelul de oxigen ce ajunge la țesuturi. Acest tip de oxigenoterapie ajută la tratarea rănilor, a infecțiilor serioase sau a emboliei aeriene (prezența bulelor de aer în sânge). Procedura trebuie realizată cu precauție, astfel încât nivelul de oxigen din sânge să nu devină prea înalt.

Metodele de livrare a oxigenului

Cea mai răspândită metodă de livrare a oxigenului este prin intermediul canulei nazale, care este alcătuită dintr-un tub, care trece prin ambele nări. Alte metode pot fi:

  • Mască de unică folosință
  • Incubatorul (pentru copiii născuți prematur)
  • Presiune continuă pozitivă a căilor respiratorii (CPAP)

Care sunt beneficiile oxigenoterapiei?

Oxigenoterapia poate fi extrem de benefică pentru persoanele care experimentează frecvent o insuficiență de oxigen, indiferent de motive. În unele cazuri, utilizarea cu regularitate a oxigenului poate permite persoanelor să fie mai active, evitând scurtări ale respirației. Aceasta, de asemenea, poate crește considerabil calitatea vieții, iar în multe cazuri și speranța la viață.

Oxigenoterapia poate reduce și unele simptome, precum:

  • Durerile de cap
  • Iritabilitatea
  • Oboseala
  • Gleznele umflate

Acest tip de tratament poate ajuta copiii cu boli pumonare cronice să crească și să se dezvolte armonios. De asemenea, acesta poate diminua migrenele cauzate de insuficiența de oxigen și schimbările de comportament.

Care sunt precauțiile pentru oxigenoterapie?

Oxigenoterapia este prescrisă și monitorizată de un medic. Nu este cazul să apelezi la autotratament. Deși oxigenul nu este un gaz inflamabil, nici un proces de ardere nu se petrece fără acesta. Incendiile ce se petrec în zonele bogate în oxigen au un risc mai mare de extindere. Fii prudent cu rezervoarele de oxigen în apropierea flăcărilor deschise și a dispozitivelor de încălzire. Asigură-te că depozitezi rezervoarele în siguranță. Iată și alte măsuri de precauție, la care să ai aminte:

  • Nu fuma și nu amplasa o sursă deschisă de flăcări în camera în care cineva utilizează apartul pentru oxigenoterapie.
  • Situează mai multe alarme anti-incendiare în casă pentru a preveni complicațiile serioase
  • Păstrează aparatele departe de aragaz sau cuptor atunci când gătești în bucătărie
  • Pentru a evita împiedicarea de tubul aparatului, situează-l la spate, fixându-l cu un plasture
  • Depozitați rezervorul cu oxigen într-o zonă cu o circulație liberă a aerului, în niciun caz într-un portbagaj sau dulap mic.

Oxigenoterapia nu semnifică o restricție a activităților, ci o șansă pentru o viață activă în majoritatea cazurilor. Consultă-te cu medicul de specialitate pentru a alege cea mai potrivită metodă de oxigenoterapie.

Sănătate să aveți!

 

Sursa foto: 
westmedgroup.ru
Sursa: 

healthline.com

La Inceput