Alimentele pentru creier: Produsele ce stimulează memoria și concentrarea

Zilnic vedem informații despre efectele alimentelor consumate asupra capacității de concentrare, memorie sau atenție de lungă durată. Dar oare ceea ce mâncăm într-adevăr acționează asupra creierului?

Ceea ce nu putem nega este faptul că pe măsură ce corpul îmbătrânește, scade și buna funcționare a acestuia. Totuși, vestea bună este că, în funcție de alimentele pe care le alegem, ne putem menține un creier sănătos.

Cofeina - un component ce ne face mai alerți

Nu există un ingredient magic care să mărească IQ-ul sau să ne facă mai inteligenți. Dar anumite componente, cum ar fi cofeina, ne pot energizat și pot stimula capacitatea de concentrare. Cofeina se găsește în cafea, ciocolată, băuturi energizante și unele medicamente. Ceea oferă este efectul inconfundabil de trezire și energie.

Atenționăm totuși că, efectul este de scurtă durată. Mai mult de atât, consumul exagerat de cofeină are antiefect - agitație și disconfort.

Zahărul crește nivelul de energie

Zahărul este sursa de combustibil perfectă pentru creier. Aici nu vorbim despre zahărul de masă, ci despre glucoza pe care organismul o obține din zaharurile și carbohidrații pe care-i consumăm. Astfel, un pahar de suc de fructe poate oferi un impuls pe termen scurt pentru capacitatea de memorie și gândire.

Nici aici nu trebuie să exagerăm cu volumul consumat. Mai cu seamă când vorbim de zahărul adăugat, așa cum medicii atenționează că excesul poate afecta sănătatea inimii și poate provoca alte afecțiuni.

Micul dejun - esențial pentru creier

Aveți obișnuința să omiteți micul dejun? Studiile au demonstrat că prima masă a zilei poate îmbunătăți pe termen scurt memoria și atenția. Spre exemplu, studenții care mănâncă regulat dimineața tind să fie mai productivi în timpul zilei decât cei care nu o fac. Cele mai „hrănitoare” alimente pentru creier se consideră cerealele integrale bogate în fibre, lactatele și fructele.

Totuși, este important să nu exagerăm. Cercetătorii au demonstrat, de asemenea, că micul dejun bogat în calorii poate să împiedice concentrarea.

Peștele - un alt aliment benefic pentru creier

Peștele este bogat în acizi grași omega-3, care sunt esențiali pentru sănătatea creierului, respectiv, se regăsește în lista alimentelor benefice pentru centrul de comandă a organismului nostru. Aceste grăsimi sănătoase au o putere uimitoare pentru creier. O dietă ce include un nivel mai ridicat de acizi grași omega-3 contribuie la prevenirea demenței și accidentelor vasculare cerebrale. La fel, încetinește îmbătrânirea proceselor de gândire. În plus, acizii grași din pește au un rol vital în îmbunătățirea memoriei. Specialiștii recomandă pentru sănătatea creierului și a inimii două porții de pește săptămânal.

Nucile și ciocolata, pentru alimentația zilnică

Nucile și semințele sunt surse bune de vitamina E cu efect antioxidant, despre care unii cercetătorii afirmă că ar încetini declinul cognitiv (n.r. modificări ale capacității cognitive, inclusiv ale capacității de memorare și raționament) pe măsură ce organismul îmbătrânește.

Ciocolata neagră are și alte proprietăți antioxidante puternice și conține stimulanți naturali precum cofeina, care poate spori concentrarea.

Zilnic putem consuma circa 30 de grame de nuci și ciocolată neagră, dar la fel este important echilibru, cu un exces minim de calorii, grăsimi sau zahăr.

Adausul de avocado și cereale integrale

Fiecare organ din corpul uman depinde de fluxul sanguin prin care obține substanțele vitale. Acest lucru este important mai cu seamă pentru inimă și creierul. O dietă bogată în cereale integrale și fructe, așa ca avocado, poate reduce riscul bolilor de inimă și poate scădea nivelul de colesterol. Așa se previne acumularea colesterolului în plăci care blochează fluxul sangvin. Respectiv, cerealele devin o metodă gustoasă pentru buna funcționare a creierului. Floricele de porumb și grâul integral, contribuie, de asemenea, cu fibre dietetice și vitamina E.

Iar avocado, deși conține grăsimi, aceasta sunt mononesaturate, considerate cel mai sănătos tip de grăsimi alimentare pentru organism, care la fel, îmbunătățesc fluxul sangvin.

Afinele - aliment super nutritiv

Cercetările desfășurate pe animale au demonstrat că afinele ajută la protejarea creierului de daunele provocate de radicalii liberi. La fel, acestea pot reduce efectele afecțiunilor legate de vârstă, cum ar fi boala Alzheimer sau demența. Studiile arată, de asemenea, că dietele bogate în afine au îmbunătățit atât capacitatea de învățarea, cât și funcția musculară a șobolanilor în vârstă, făcându-i la fel de capabili intelectual cu șobolanii mai tineri.

Beneficiile unei diete sănătoase

Poate părea banal, dar este un adevăr: dacă dieta de zi cu zi nu conține substanțe nutritive esențiale, acest lucru diminuează din capacitatea de concentrare.

Și cantitatea de mâncare contează. Prea puține sau prea multe alimente, la fel pot reduce din concentrare. În plus, o masă grea pentru digestie poate cauza stări de oboseală, în timp ce prea puține calorii pot duce la dureri de cap sau migrenă.

Recomandarea ar fi să optăm pentru o dietă bine echilibrată și variată în alimente sănătoase.

Vitamine, minerale și suplimente?

În comerț se găsesc o sumedenie de suplimente alimentare care pretind că îmbunătățesc sănătatea. Totuși, specialiștii susțin că, deși multe dintre rapoartele privind beneficiul suplimentelor precum vitaminele B, C, E, beta-caroten și magneziu sunt promițătoare, un supliment rămâne să fie util doar persoanelor ale căror diete sunt lipsite de acești nutrienți specifice.

La fel, unii cercetători rămân rezervați cu privire la efectele asupra creierului prin administrarea combinațiilor de ginseng, ginkgo și vitamine, minerale și plante medicinale. Oamenii de știință susțin că este nevoie de mai multe cercetări în acest domeniu. Deci, cel mai corect în acest sens este să consultăm și să urmăm recomandările medicului specialist.

Concluzie: Ziua bună se pregătește de dimineață

Intenționăm să stimulăm capacitatea de concentrare pentru ziua ce urmează? Atunci includem în masă un pahar de suc de fructe, un covrig din cereale integrale, niște somon și o ceașcă de cafea. Pe lângă alimentația bine echilibrată, experții oferă încă câteva sfaturi. Somnul sănătos, hidratarea și exerciții de „ascuțire a minții” cum ar fii meditațiile stimulează gândirea și și buna funcționare a creierului.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
www.webmd.com
Sursa: 
La Inceput