Epidemia de coronavirus a stârnit apariția în mediul online a unui șir întreg al dezinformărilor cu privire la relația dintre COVID-19 și unele alimente. Pentru a face lumină în acest domeniu și a pune capăt informațiilor populiste și false, The European Food Information Council a venit cu o listă de recomandări științifice pentru a calma populația și a o informa corect. Urmărește în continuare ce zic specialiștii.
Există alimente care ne pot apăra de noul coronavirus?
La ora actuală nu există nici o evidență științifică în care s-ar afirma că unele alimente sau deprinderi alimentare ne pot întări imunitatea și apăra sau trata de noul coronavirus.
Există câțiva nutrienți care joacă un rol important în menținerea unei imunități puternice: cuprul, acidul folic, fierul, seleniul, zincul și vitaminele A, B6, B12, C și D.
Iată alimentele cu cel mai mare conținut de vitamina C.
Autoritățile ne recomandă să abordăm un regim alimentar echilibrat, bogat în fructe și legume, care ne-ar ajuta să obținem acești nutrienți din alimente. În plus, este recomandată activitatea fizică, reducerea stresului și luarea orelor necesare de somn pentru a întări sistemul imun.
Ce suplimente alimentare ne pot întări imunitatea și apăra de noul coronavirus?
În prezent nu există nici un studiu științific sau recomandări ale autorităților cu privire la suplimentele alimentare ce pot întări imunitatea și apăra împotriva infecțiilor virale, asemeni COVID-19. E bine să reținem această informație în cazul în care auzim viceversa de la reprezentanți medicali sau comercianții de suplimente alimentare.
Este foarte important să abordăm un regim alimentar variat și echilibrat pentru a obține toți nutrienții de care avem nevoie. În cazul în care avem nevoie de suplimente alimentare, e bine să cunoaștem cum să le alegem pe cele de calitate.
Te poți îmbolnăvi de coronavirus pe cale alimentară?
Autoritatea Europeană de Siguranță a Alimentelor (European Food Safety Authority) a anunțat că nu există nici o evidență că noul coronavirus ar putea fi transmis prin intermediul alimentelor consumate.
Deși e puțin probabil ca virusul să fie transmis prin intermediul alimentelor contaminate, bunele practici de igienă sunt recomandate pentru a minimiza riscurile infecțiilor transmise alimentar:
- Spală-te pe mâni timp de 20 de secunde înainte și după prepararea și servirea hranei;
- Tușește sau strănută într-un șervețel de unică folosință sau în cotul îndoit și nu uita să îți speli mânile după aceasta;
- Spală fructele și legumele înainte să le consumi;
- Dezinfectează suprafețele și obiectele înainte și după utilizarea lor;
- Păstrează alimentele preparate separat de cele crude pentru a evita contaminarea cu microbi a alimentelor gata pentru servire;
- Utilizează ustensile diferite pentru mânuirea alimentelor crude și a celor preparate
- Asigură-te că reîncălzești alimentele la o temperatură corespunzătoare, de 72 grade Celsius timp de 2 minute.
Te poți infecta de noul coronavirus atingând ambalajele alimentelor?
Calea principală de transmitere a noului coronavirus este prin contactul direct cu secrețiile eliminate în timpul tusei sau a strănutului persoanei infectate. Pentru că evidențele ne zic că noul coronavirus poate supraviețui pe ambalajele alimentare din carton timp de o zi, iar pe cele de plastic – câteva zile, există riscul contaminării cu noul virus după atingerea ambalajelor contaminate, iar apoi a nasului, gurii sau a ochilor. Totuși, șansa infectării cu noul coronavirus în urma atingerii produselor alimentare este destul de mică, iar această formă de infectare încă nu a fost raportată.
Evidențele existente ale persoanelor infectate enunță că cel mai mare risc de infectare la cumpărături îl poartă mânerele coșurilor, cântarele și butoanele lifturilor. Cu toate acestea, multe magazine dezinfectează în permanență aceste obiecte pentru a opri răspândirea virusului.
Totuși, e foarte important să ne spălăm pe mâini după ce revenim de la cumpărături, dar și după ce am aranjat produsele cumpărate. Dacă respectăm aceste măsuri de igienă, nu mai este nevoie de dezinfectat suprafețele ambalajelor alimentare.
În general, pentru a minimiza riscul infectării, e bine să întreprindem următoarele măsuri atunci când cumpărăm și preparăm alimentele:
- Spală-te pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde înainte și după ce mergi să cumperi alimente, ambalezi produse alimentare, aranjezi masa sau recepționezi o livrare de produse la domiciliu
- Păstrează distanța socială de 1-2 metri în timpul cumpărăturilor;
- Nu merge la cumpărături dacă ai simptome ale bolii. Comandă produsele on-line sau roagă pe cineva din membrii familiei să meargă la cumpărături;
- Evită să atingi produsele alimentare dacă nu intenționezi să le cumperi;
- Limitează ieșirile la magazin, planifică-ți eficient cumpărăturile și utilizează cardul pentru a le achita;
- În timpul cumpărăturilor, nu îți atinge fața, gura sau nasul înainte să îți dezinfectezi sau speli mâinile
Se poate transmite noul coronavirus prin apa potabilă?
Virusul COVID-19 nu a fost depistat în apa potabilă. Deși virusul poate rămâne activ în apă pentru câteva ore, atât apa îmbuteliată, cât și cea din sursele centralizate se dezinfectează și filtrează, astfel încât virusul se inactivează.
Poți continua să alăptezi dacă ai fost confirmată cu noul coronavirus?
Da. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că mamele infectate cu noul coronavirus pot continua să alăpteze, dar trebuie să respecte următoarele precauții:
- Să practice igiena tusei și a strănutului și să poarte obligatoriu o mască în timp ce alăptează;
- Să spele mâinile înainte și după ce ating bebelușul;
- Să curețe și să dezinfecteze în mod regulat toate suprafețele;
- Dacă utilizează pompa manuală sau pe cea electrică să se asigure că și-au spălat mâinile înainte de a o utiliza sau a atinge sticluța cu lapte, dar și să respecte toate cerințele de sterilizare a pompei după fiecare utilizare.
Sănătate să aveți!
eufic.org