Motivele reale din cauza cărora nu puteți ține o dietă. Cum puteți să le depășiți

Chiar și regula de a mânca tot din farfurie, nu realizăm că e un reflex din copilărie și, de fapt, nimeni nu ne obligă că mâncăm mai mult decât putem.

Deci, alegerea noastră de a mânca este influențată puternic de nenumărați factori care se pot schimba de la o zi la alta. Iată câteva motive care ne încurcă să ținem o dietă și cum putem să le depășim:

Tentația și presiunea socială

Tentația este văzută ca ceva negativ și, în ceea ce privește alimentele, este adesea comparată cu călcâiul lui Ahile al celui care încearcă să piardă în greutate.   Oamenii spun adesea: „Nu am voință” atunci când vine vorba de mâncare, dar acest lucru este, mai degrabă, o minciună mascată pe care ne-o spunem noi înșine.

Există șase pași pentru a dezvolta abilitatea voinței care poate fi învățată, practicată și stăpânită în același mod ca și alte abilități de viață pe care le avem. Este necesar să conștientizăm că putem face orice ne dorim, dacă avem determinare. E mai simplu, decât vrem să credem.

În afară de tentație, există și presiunea socială. Am fost toți în situația când prietenii ne sfătuiau să comandăm un desert când mergem la cină sau să luăm un pahar cu vin când ajungem într-un bar.

Mâncarea poate fi o modalitate importantă de a comunica și a spune că suntem la fel ca și colegii noștri. Prietenii bine intenționați pot să ne saboteze subtil eforturile - de cele mai multe ori fără a realiza asta cu adevărat. Uneori schimbările drastice pe care le văd la tine ar putea fi perceput de ei ca o amenințare - dacă începeți să pierdeți în greutate e timpul să facă și ei o schimbare. Asta nu înseamnă că prietenii își doresc să eșuați în planurile de a da jos din greutate, pur și simplu au nevoie de timp să înțeleagă ce vor să învețe ei din experiența voastră.

Obișnuință, confort și disponibilitate

Mulți dintre noi rămân la același repertoriu când vine vorba de lista de cumpărături. Acest lucru este adesea legat de confort, mai ales dacă gătiți pentru membrii familiei care zi de zi sunt ocupați.

De exemplu, este ușor, ne place și sunt îndemâna noastră pastele preferate cu sos de tomate. O rețetă care se prepară ușor și o putem pregăti și în vacanță.

Valori și convingeri personale

Contează foarte mult importanța pe care o acordați sănătății, căci veți fi sănătoși în funcție de ce mâncați. O greutate peste normă nu înseamnă doar că o persoană este supraponderală, ci și bolnavă – există riscul mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, să aveți colesterolul ridicat sau chiar diabet.

Cei care consideră nutriția drept prioritate cheie sunt mai predispuși să aleagă alimente întregi, mai puțin procesate și într-un cadru familial, și văd acest lucru ca pe o valoare importantă pentru educarea copiilor lor. Deci, gândiți-vă și la sănătate, nu doar la frumusețe înainte de a mânca. Și, nu mai puțin important, gândiți-vă că le formați niște deprinderi și copiilor voștri.

Economie

De multe ori se întâmplă că alegerile alimentare sunt influențate de bugetul pe care îl avem la dispoziție. Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să mâncați nesănătos doar nesănătos și ce e mai ieftin. Dați prioritate legumelor și fructelor proaspete, de sezon. De multe ori se întâmplă că și cele mai nesănătoase produse, cum ar fi cele procesate, sunt destul de scumpe și cu siguranță nu-și merită banii. E mai ieftin să cumpărați brocolli decât șuncă afumată.

Sărăcia în copilărie

Creșterea într-o familie cu venituri mici și experiența unei înfometări fizice în copilărie poate genera nevoia de a avea întotdeauna mâncarea dorită în frigider - pentru a nu mai experimenta niciodată acel sentiment de foame. Este nevoie să treceți peste acea traumă emoțională și să vedeți mâncarea ca pe ceva necesar corpului, și nu ca pe o dovadă a avuției de acum.

Emoţiile

Emoțiile joacă un rol puternic în alegerile noastre alimentare și e foarte probabil nici să nu vă dați seama. Puteți alege ciocolata sau înghețata dintr-un instinct emoțional, atunci când sunteți stresată și vă este frică că nu faceți față cerințelor de la birou sau acasă. Unele tipuri de prăjituri vă vor trezi emoțiile din copilărie, datorită felului în care miros, dacă prăjituri cu miros similar pregătea mama sau bunica în timp ce erați copil. Veți dori să le mâncați nu pentru că vă este foame, ci pentru amintirea și emoțiile pe care vi le-au trezit atunci. În general, alimentele dulci ne fac să ne simțim bine și sunt puternic legate și de senzația de iubire, îngrijire și protecție. Pe măsură ce creștem, mâncarea poate deveni o scurtătură pentru a trata experiențele de viață - abuz, traume, durere, agresiune și multe altele. Trebuie să înțelegeți acest lucru și să vă stăpâniți, când e cazul.

Gustul preferat

În timp ce alegerile făcute pot avea un caracter temporar, în funcție de modul în care vă simțiți sau de timpul pe care îl aveți la dispoziție pentru a găti, preferința noastră pentru un anumit gust este în general mai consistentă și este tradusă în alegerile pe care le facem.

Gusturile pot fi împărțite în patru grupuri clasice - sărat, dulce, acru și amar, dar ar putea fi inclusă și preferința pentru gusturile picante. Preferința noastră pentru anumite gusturi poate avea ceva de spus despre ce fel de persoană suntem. Alan Hirsch, neurolog și psihiatru la Fundația Smell and Taste din Chicago, a efectuat o serie de cercetări, corelând gusturile cu caracteristicile personalității. Hirsch susține că mâncarea pe care o alegem poate dezvălui gândurile și sentimentele noastre interioare. Nimic nu e dăunător, atât timp cât nu este în exces, de aceea nu vă interziceți mici „bucurii gustative”, dar nu uiți că temerile interioare, dubiile sau stresul nu trebuie să vă dicteze ce și cât să mâncați.

Sursa foto: 
dailymail.co.uk
Sursa: 

dailymail.co.uk

La Inceput