Mituri: Ne poate încălzi sau răcori alcoolul?

Adevăr&Fals

Fie că vorbim despre o zi de iarnă friguroasă, fie despre una de vară caniculară – avem nevoie de o temperatură confortabilă a corpului. Prin urmare, atunci când vrem să ne încălzim sau să ne răcorim, de cele mai multe ori alegem pentru aceste scopuri ... alcoolul.

Însă poate să ne încălzească „cincizeci de grame” de tărie într-o zi de ger cumplit? Sau, viceversa, ne poate răcori un litru de bere rece?

Urmărind mecanismele fiziologice din organismul nostru, unul dintre efectele pe care îl are alcoolul asupra organismului este dilatarea vaselor sangvine sau vasodilatația. În cea mai mare parte, vasele sangvine care se dilată sunt capilarele de la suprafața pielii.

Astfel, după ce servim un pahar de tărie sau unul de vin roșu, sângele de la nivelul organelor interne este „alungat” spre suprafața pielii. În consecință, pielea roșește și avem senzația că „ne-am încălzit”. Aceste senzații pornesc un alt mecanism fiziologic – transpirația.

Transpirația, la rândul său, este un proces care are drept consecință micșorarea temperaturii corpului. Este un mecanism de apărare ce apare în zilele caniculare de vară, dar și în stările febrile ale organismului.

În urma acestui lanț de evenimente, în loc să ne încălzim corpul și să îi creștem temperatura, obținem o micșorare a acesteia. În plus, consumul de alcool blochează mecanismul fiziologic al organismului de a se încălzi – îngustarea vaselor sangvine și „conservarea” energiei.

Aparent „încălziți”, cu obrajii îmbujorați, considerăm că ne ajutăm organismul și continuăm să servim tărie. Ceea ce se întâmplă, însă, este o răcire a organismului, care poate deveni fatală.

Anual sunt raportate o mulțime de cazuri de hipotermii și decese în rândul persoanelor care au consumat alcool, cu și fără abuz, în speranța că se vor încălzi. Cel mai bun ajutor, pe care îl putem oferi corpului nostru într-o zi friguroasă este lipsa alcoolului „în meniu”.

Pierderea energiei și răcirea corpului nu este un motiv să apelăm la berea rece sau caldă, într-o zi caniculară.

Temperaturile caniculare au capacitatea de a crește și temperatura corpului nostru. Revenind la cele menționate anterior, drept consecință, pornește răcorirea organismului, manifestată prin dilatarea vaselor sangvine, roșeața pielii și transpirație.

Transpirația este un proces fiziologic ce implică pierderea lichidelor din organism. Dacă lichidele nu sunt recuperate, poate apărea deshidratarea organismului.

De cealaltă parte, și alcoolul are asemenea efecte asupra organismului. Un pahar de bere rece accelerează și mai mult fluxul de sânge spre piele, stimulează transpirația și deshidratează.

Consumul de alcool într-o zi de caniculă este o dublă deshidratare pentru organism. În consecință, corpul nu își poate gestiona eficient temperatura proprie. În plus, este deshidratat, duce lipsă de sodiu și dacă nu este ajutat, poate ajunge până la accident vascular cerebral cauzat de caniculă.

Într-o zi de caniculă, nu berea rece ne este scăparea, ci lichidele ne hidratează. Apa neîndulcită,  ceaiul verde sau din plante, cocktailurile de casă cu adaos de fructe sunt o soluție pentru noi. Chiar și o porție de fructe sau legume, ce sunt bogate în apă, poate să ne hidrateze corpul.

Cea mai mare cantitate de apă o găsiți în căpșune, castraveți, pepene verde, piersici, portocale, frunze de salată, dovlecei, roșii, ardei și țelină.

Țineți cont de mecanismele prin care corpul nostru își mărește sau își micșorează temperatura atunci când mergeți la ski sau la mare. Alcoolul nu se regăsește printre băuturile ce ar putea să vă ușureze odihna. Ba din contra, poate să vă dezorienteze și să contribuie la pierderea vigilenței.

Nu un pahar de tărie încălzește, ci o masă potrivită.

Nu un litru de bere răcorește, ci un pahar cu apă. Cu sau fără fructe, rămâne la discreția voastră.

Fii atent la alegerea ta!

Autor: Maria-Victoria Racu

Sursa foto: 
Accent Montreal
La Inceput