Efectul narcotic al lavandei. Indicații terapeutrice

Folosită de romani din cele mai vechi timpuri pentru aroma și calitățile sale terapeutice, lavanda este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale în fitoterapie, mai ales pentru acțiunile sale benefice în problemele sistemului  nervos, sistemului digestiv  și sistemului articular.

Denumirea științifică: Lavandula angustifolia;

Nume comune: lavanda, levănțică, aspic;

Nume englez: lavender;

Clasificarea botanică: familia mentei (Lamiaceae);

Forme și preparate: esențe, uleiuri esențiale,  infuzii, pulbere micronizate, capsule, tincturi;

Proprietăți medicinale ale lavandei

UTILIZAREA INTERNĂ

- efect ușor narcotic (cumarină): insomnie, isterie, tulburări nervoase;

- efect antispastic, datorită esterilor pe care le conțin plantele;

- tulburări gastro-intestinale: probleme digestive legate de stres sau nervozitate, ulcere;

- probleme respiratorii: răceli, astm. Calmează în caz de amețeli.;

- tulburări cardiovasculare: un început liniștit de angină pectorală;

- tratament de migrene și dureri de cap.

UTILIZAREA EXTERNĂ

- ameliorează unele afecțiuni ale pielii: eczeme, acnee, arsuri lejere, psoriazis, înțepături de insecte;

- vindecă și cicatrizează rănile și ulcerele;

- dureri articulare: entorse, contuzii si reumatism;

- acțiuni antiveninoase în cazul mușcăturii de viperă;

- acțiuni antiparazitare (păduchi) și deparazitant.

Indicații terapeutice frecvente

- probleme dermatologice (bactericid, antiseptic);

- dureri articulare și reumatice;

- iritație și/sau inflamație respiratorie;

- nervozitate, anxietate, neliniște;

- insomnie: te ajută să dormi mai bine.

ALTE INDICAȚII RECOMANDATE

- bactericide și antiseptice eficiente, tratează rănile și ulcere ale pielii;

- antiparazitare, elimină păduchii;

- neutralizează veninul în cazul  mușcăturii de viperă;

- ajută la ameliorarea distoniei vegetative;

- uleiul său esențial este utilizat în terapia de masaj.

Istoria utilizării lavandei în fitoterapie

Levănțica este originară din bazinul  vestic mediteranean. Romanii din antichitate foloseau planta pentru a  parfuma băile și lenjeria. Sfântul Hildegard de Bingen, din secolul al XII-lea, i-a făcut loc printre medicamentele sale naturale și, în același timp, a introdus planta în  cultura din mănăstiri pentru proprietățile sale terapeutice. Din Evul Mediu, lavanda a fost utilizată în provincii în fabricarea medicamentelor și parfumurilor. Începând diin secolul al XIX-lea, această plantă aromatică și-a văzut cultura sa de dezvoltare în mai multe țări europene și în America. Regiunea Grasse a Franței, este acum „Capitala” lavandei, datorită producției sale mari de uleiuri esențiale ale acestei plante, utilizat în fitoterapie, dar și în parfumerie. Producerea levănțicii este în creștere în următoarele țări: Portugalia, Spania, Insulele Baleare, Somalia, India, Sahara și Australia.

Descrierea botanică a lavandei

Lavanda este un  arbust mic cu frunze late din familia Labiatae (sau Lamiaceae), care are de la 30 până la 60 cm în înălțime; ramurile sale sunt subțiri și lemnoase, la bază se pot găsi frunze înguste. Florile de lavandă, de un albastru fin sau violet și în formă de petale mici, sunt grupate în spice terminale, degajând un miros foarte plăcut. Această plantă crește doar pe  teren stâncos, dar bine drenat, calcaros și cu mult soare. El se găsește  în întreaga Europă mediteraneană, uneori chiar și până la 1800 de metri, în special în localitățile din munții Alpi. O plantă excelentă pentru miere, lavanda mai este utilizată pentru apicultură.

Compoziția  lavandei

Părțile utilizate

Vârfurile înflorite sunt singura parte luată de pe această plantă.

Principii active

-acizi fenolici; alcooli terpenici: linalool, geraniol; cumarină; umbeliferona; taninuri; esteri; oxizi; cetone; aldehide.

Utilizarea și dozarea  lavandei

DOZAREA

- în pulbere micronizate uscate (capsule): 1-2 g pe zi, în trei doze divizate;

- extract uscat (capsule): de la 200 până la 400 mg pe zi în trei doze divizate;

- infuzie: 2 lingurițe de ceai în 150 ml de apă fierbinte. Trebuie să consumi până la 3 căni pe zi, între mese, pentru a scăpa sau preveni problemele digestive și pentru a calma migrena, amețelile sau începutul unei angine;

- tinctură: pentru fricțiuni locale în cazul durerii articulare (dimineața și seara);

- pentru curățarea pielii scalpului: fricțiuni ușoare cu ajutorul  vârfurilor degetelor , de trei ori pe săptămână;

- ulei pentru masaj: 2-4 picături pentru 60 ml de bază neutră (de exemplu, ulei de migdale dulci) pentru a calma durerile membrelor, entorsele  și crampele musculare;

- prin inhalare: pentru a contracara insomnia și nervozitatea, 2-4 picături într-un  vas sau 1-2 picături pe o bucățică de vată introdusă într-o pernă.

Mod de utilizare a lavandei

Deși uleiul esențial de lavandă poate fi aplicat direct pe piele, se recomandă amestecarea lui cu un ulei de bază, cum ar fi uleiul de migdale dulci, atunci când persoana are o piele foarte sensibilă  sau reactivă (iritație, mâncărime).

Contraindicații

Levănțică nu este recomandată persoanelor care iau produse naturale sau cu efect de droguri anticoagulante. Lavanda nu este potrivită pentru femeile gravide în primele trei luni de sarcină.

REACȚII ADVERSE

Nu se cunoaște nicio reacție adversă a lavandei.

INTERACȚIUNI CU PLANTE MEDICINALE  SAU  CU SUPLIMENTE

Levănțica este incompatibilă cu sărurile de fier și iod.

INTERACȚIUNI CU ALTE MEDICAMENTE

Nu consumați lavanda, în infuzii sau în alte forme, împreună cu medicamente anticoagulante (din cauză că ea conține cumarină).

 Opinia medicului

Beneficiile cunoscute

Lavanda se recomandă, în special, pentru persoanele cu tulburări nervoase sau insomnie. Se dovedește a fi liniștitor pentru a trata probleme ale pielii, cum ar fi dermatita, eczeme, psoriazis și acnee. Uleiul esential de lavandă utilizat  în masaj calmează durerile articulare și reumatice. O infuzie din  lavandă uscată  într-un vas  cu apă caldă ajută la digestie, în special persoanelor nervoase.

ATENȚIE!

Combinate cu săruri de iod sau fier, lavanda prezintă ca poate avea reacții toxice.

Cercetarea levănțicii

În 1991, un studiu realizat la Viena a confirmat în mod clar efectul ușor narcotic al lavandei atunci când este folosită pentru a provoca somnul sau pentru a calma o stare de anxietate. Acționează nu doar olfactiv, ci și direct asupra sistemului nervos. Alte studii au ajuns la concluzia că uleiul esențial de lavandă reduce tensiunea arterială, precum și  a anumiți indicatori fiziologici de nervozitate și de stres (de exemplu, creșterea nivelului de cortizol). Studiile clinice au arătat că, datorită proprietăților anticoagulante ale cumarinei, lavanda acționează asupra sintezei protrombinei în ficat. Cercetătorii americani studiază în prezent efectul limonenului și alcool périllique conținut în lavandă pentru a combate anumite forme de cancer. Rezultatele  studiilor efectuate pe animale au arătat că lavanda alină durerile. Un studiu efectuat în fitoterapie arat că, în combinație cu alte uleiuri esențiale (cimbru, cedru, rozmarin) pentru efectuarea unui masaj al scalpului, poate ajuta la tratarea alopeciei.

Sursa foto: 
greenstyle.it
Sursa: 

doctissimo.fr

La Inceput