Iritațiile sub formă de fluture de pe obraji și nas, semne ale unei boli autoimune. Ce organe mai afectează și cum poate fi diagnosticată

Lupusul eritematos sistemic este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că apare din cauza faptului că sistemul imun atacă, în mod greșit, celulele corpului propriu, percepându-le ca fiind străine. Forma sistemică este cea mai frecventă formă de lupus și este o afecțiune cronică care evoluează în perioade de acutizare, cu simptome specifice, și în cele de atenuare, cu simptome mai șterse. Majoritatea persoanelor care suferă de lupus pot avea o viață normală, dacă administrează tratamentul corespunzător. Află în continuare ce este lupusul eritematos sistemic, de ce apare și cum urmează să fie tratat pentru ca cei afectați să aibă o viață normală.

Ce este lupusul?

Lupusul este o boală autoimună, în care sistemul imun atacă propriul organism. Inflamația produsă de afecțiune poate afecta mai multe organe și sisteme ale corpului, precum pielea, articulațiile, rinichii, celulele sângelui, creierul, inima și plămânii.

Această boală poate fi dificil de diagnosticat din cauza simptomelor foarte diverse, caracteristice mai multor afecțiuni. Unul dintre semnele caracteristice este apariția iritației în formă de fluture, pe obraji și nas. Cu toate acestea, semnul nu apare la toate persoanele afectate.

În Moldova, potrivit datelor Anuarului Statistic din 2015, raportul persoanelor afectate de lupus este de 21 la un milion populație. Totodată, în același an, au fost depistate 94 de cazuri noi de îmbolnăvire.

Lupusul poate fi de mai multe tipuri:

- Lupusul eritematos sistemic – se întâlnește în 70% dintre cazuri și poate varia de la forma ușoară la cea severă. În acest caz, cel mai frecvent, sunt afectate organe precum rinichii, creierul și inima, care pot genera multiple complicații, inclusiv nefrita care poate evolua până la necesitatea efectuării dializei, inflamația creierului și întărirea pereților vaselor de sânge, fenomen care poate provoca ulterior infarct miocardic acut.

Află despre infarctul miocardic acut - simptome, diagnostic, tratament și profilaxie. 

- Lupusul cutanat – se întâlnește în 10% dintre cazuri și afectează doar pielea. Erupțiile provocate sunt cel mai frecvent de formă discoidală, cu solzi, de culoare roșie care pot să nu provoace mâncărimi. Tot aici se încadrează și manifestarea clinică a erupțiilor pe față în formă de fluture. De asemenea, erupțiile pot apare și pe gât, scalp, în gură, nas sau vagin. Pierderea părului și schimbarea culorii pielii pot fi, de asemenea, semne ale lupusului.

- Lupusul medicamentos – constituie, de asemenea, 10% dintre toate cazurile de lupus. Simptomele acestuia sunt asemănătoare cu cele ale lupusului sistemic, dar rareori afectează organele principale din corp. Acestea dispar, de obicei, timp de 6 luni după ce se stopează administrarea medicamentelor care l-au provocat.

- Lupusul neonatal – este o formă rară de lupus, care afectează copiii femeilor ce suferă de lupus eritematos. La naștere, copilul poate avea erupții pe piele, probleme cu ficatul și un număr mic al celulelor roșii în sânge. Aceste simptome dispar, de obicei, timp de 6 luni după naștere, fără consecințe pentru bebeluș. Cu toate acestea, unii copii au riscul să dezvolte un defect sever al inimii. Astăzi medicii pot prognoza acest lucru, tratând copilul chiar în perioada intrauterină sau imediat după naștere.

În continuare îți vom povesti despre lupusul eritematos sistemic (LES), cea mai frecventă formă a lupusului.

Care sunt simptomele lupusului eritematos sistemic (LES)?

Simptomele acestuia pot fi diferite, existând probabilitatea să se schimbe pe parcursul timpului. Cel mai frecvent, este vorba de:

- Oboseala severă;

- Dureri articulare;

Care este diferența dintre durerile articulare provocate de artrita reumatoidă și de osteoartrită. 

- Inflamația articulațiilor;

- Dureri de cap;

- Erupții pe obraji și nas, în formă „de fluture”;

- Pierderea părului;

- Anemia;

- Probleme de coagulare a sângelui;

- Schimbarea culorii degetelor în alb sau albastru, cu furnicături la nivelul acestora, fenomen cunoscut drept Raynaud.

Celelalte simptome depind de partea corpului care a fost afectată, cu simptome la nivelul tractului digestiv, inimii sau a pielii. În general, lupusul poate avea numeroase simptome care pot fi extrem de diferite. În orice caz, cea mai bună  soluție ar fi să te adresezi medicului pentru stabilirea diagnosticului definitiv.

De ce apare LES?

Cauza exactă a apariției bolii nu este cunoscută, însă sunt câțiva factori care o pot provoca. Printre aceștia se numără:

Genetica

Boala nu este asociată cu defectul unei anumite gene, însă persoanele cu lupus au frecvent o rudă care suferă de o boală autoimună.

Mediul ambiant

Printre factorii de mediu care pot determina apariția LES se numără:

- Razele ultraviolete;

- Unele medicamente;

- Virusurile;

- Stresul fizic sau emoțional;

- Traumatismele.

Sexul și hormonii

LES afectează mai frecvent femeile decât bărbații. De asemenea, acestea pot experimenta simptome mai severe decât bărbații, în special în timpul sarcinii sau a ciclului menstrual. Aceste observații au determinat medicii să considere că hormonul estrogen poate juca un rol important în apariția LES. Cu toate acestea, mai multe studii sunt necesare pentru a confirma această ipoteză.

Cum poate fi diagnosticat LES?

Pentru a stabili diagnosticul, medicul va realiza examenul fizic care este alcătuit din:

- Examinarea pielii la prezența erupțiilor specifice lupusului;

- Prezența ulcerațiilor specifice în gură sau nas;

- Artrita care se manifestă prin inflamația articulațiilor mici ale mâinilor sau ale picioarelor;

- Pierderea și subțierea părului;

- Ascultarea inimii și a plămânilor și depistarea semnelor de afecțiune, precum murmur, sunete de fricție și bătăi neregulate ale inimii.

Nu există un test specific pentru diagnosticarea lupusului, însă medicul poate indica efectuarea de:

- Analize de sânge pentru depistarea anticorpilor și a numărului celulelor de sânge;

- Analize de urină;

- Radiografia toracelui (pieptului).

De asemenea, s-ar putea să fii îndreptat către un medic reumatolog, care tratează bolile articulare și pe cele autoimune.

Cum poate fi tratat LES?

În acest moment nu există niciun tratament specific pentru LES. Astfel, scopul tratamentului este diminuarea simptomelor și poate varia în funcție de severitatea acestora și de partea corpului care a fost afectată. Tratamentul poate include:

- Medicamente anti-inflamatoare pentru ușurarea durerii și a inflamației articulare;

- Creme cu medicamente steroidiene pentru tratamentul erupțiilor de pe piele;

- Corticosteroizi pentru a minimiza răspunsul sistemului imun;

- Medicamente care tratează malaria pentru a diminua din simptomele afectării articulațiilor și ale pielii;

- Medicamente care pot influența sistemul imun și, astfel, parcursul bolii.

Vorbește cu medicul tău despre modul tău de alimentație și schimbarea stilului de viață. Cel mai probabil, îți va fi recomandat să eviți un șir de alimente și să reduci nivelul stresului, întrucât acestea ar putea determina apariția și înrăutățirea simptomelor.

De asemenea, s-ar putea să îți fie indicate teste pentru a depista prezența osteoporozei, deoarece medicamentele steroidiene ar putea să rarefieze oasele.

Complicațiile de lungă durată ale LES

În timp, LES poate cauza un șir de complicații în corp, printre care se numără:

- Trombi în vasele de sânge sau vasculita (inflamația vaselor de sânge);

- Inflamația inimii sau a pericardului (sac fibro-seros care învelește inima);

- Infarctul miocardic;

- Schimbări ale memoriei și a comportamentului;

- Convulsii;

- Inflamația plămânilor sau a membranei care îi acoperă (a pleurei);

- Inflamația rinichilor și diminuarea funcției lor până la insuficiență renală.

Ai grijă: LES îți poate provoca un șir de probleme în timpul sarcinii, chiar și un posibil avort spontan. Astfel, cel mai bine ar fi să discuți toate simptomele și consecințele cu medicul tău.

Care este prognoza bolii?

LES afectează fiecare persoană în mod diferit. Tratamentul funcționează cel mai bine atunci când este început la scurt timp după debutul simptomelor și atunci când indicațiile medicului sunt urmate cu strictețe.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
gralmedical.ro
Sursa: 

mayoclinic.org, usinlupus.com, healthline.com

La Inceput