Cancerul la sân: care sunt factorii de risc

Motivele apariţiei cancerului la sân sunt diverse. Maladia este uneori determinată de mutațiile genetice moștenite. Genele sunt purtătoarele informației moștenite de la ambii părinți, iar cancerul de sân transmis ereditar reprezintă aproximativ 5-10% dintre toate tipurile de cancer. Anumite tipuri de gene modificate răspunzătoare de cancerul la sân sunt mult mai frecvente la unele grupuri etnice.

Femeile care au prezente gene modificate ce determină apariția cancerului de sân și care au avut în trecut cancer la unul dintre sâni, au un risc crescut de a dezvolta cancer și la celălalt sân. De asemenea, la aceste femei există un risc sporit de apariție a cancerului ovarian, precum și un risc sporit de a dezvolta alte tipuri de cancer cu altă localizare. Și bărbații care au prezente gene modificate răspunzătoare de cancerul de sân, prezintă un risc sporit de a dezvolta această afecțiune.

Printre factorii de risc al cancerului de sân sunt:

  • Vârsta înaintată. Cancerul de sân afectează rareori femeile sub 30 de ani. Dar, pe măsură ce îmbătrânesc, crește și riscul, mai ales în menopauză. În trei pătrimi dintre cazuri, cancerul la sân se dezvoltă la femeile peste 50 de ani.
  • Menarha (prima menstruație). Riscul crește dacă aceasta a început mai devreme de vârsta de 12 ani.
  • Primul copil la o vârstă târzie sau nu ați avut copii deloc. Faptul că nu ați născut un copil reprezintă un factor de risc. Așa cum reprezintă un risc de a avea cancer de sân faptul că ați născut un primul copil după vârsta de 35 de ani
  • Menopauza tardivă. Riscul de cancer mamar crește și în cazul debutului tardive al menopauzei, după vârsta de 55 de ani.
  • Prezența cancerului de sân sau a tumorilor benigne (necanceroase) în familie.
  • Prezența cancerului de sân la mamă sau la soră
  • Radioterapia realizată la nivelul toracelui/sânului
  • Descoperirea în urma efectuării a mamografiei a unui țesut mai dens la nivelul sânului
  • Administrarea preparatelor hormonale (de exemplu, estrogenii și progesteronul)
  • Consumul băuturilor alcoolice. Consumul unui pahar pe zi, crește cu 30% riscul de cancer mamar.
  • Excesul de greutate. Țesutul adipos în exces crește riscul de cancer la sân la femeile obeze, trecute de 50 de ani. Ele sunt mai expuse acestui risc decât femeile de aceeași vârstă cu o greutate normală. Mentineți o greutate normală, chiar și după menopauză.
  • Consumul de produse industriale care conțin acizi grași (bucate prăjire sau produsele de patiserie, etc.).
  • Consum insuficient de fructe și legume. Fructele și legumele au un efect protector împotriva multor tipuri de cancer. Riscul de apariție a cancerului de sân scade cu 23 la sută în cazul femeilor care consumă zilnic cel puțin cinci porții de fructe și legume, în comparație cu cele care consumă mai puţin de două porții. Acest efect crește de zece ori în rândul femeilor care au o predispoziție genetică de cancer la sân.
  • Sedentarismul. Practicarea activităților fizice sunt un factor major de protecţie împotriva cancerului de sân. În perioada menopauzei acest risc crește cu 30-40 de procente.

 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
dcnews.ro
La Inceput