Obezitatea și COVID-19: de ce persoanele cu un surplus de kilograme riscă forme grave ale bolii, chiar dacă sunt tinere

De la începutul pandemiei noului coronavirus a fost observată o tendință clară de îmbolnăviri severe în cazul pacienților obezi. Chiar și un surplus mic de kilograme a fost asociat cu forme mai grave ale bolii. În săptămânile recente această relație a devenit discutabilă din nou, deoarece au fost efectuate studii noi, pe grupuri populaționale largi, la acest capitol. Află în continuare despre ce studii este vorba și cum influențează mai exact surplusul de kilograme îmbolnăvirile severe cu noul coronavirus.

Studii populaționale largi noi

În prima meta-analiză la acest capitol (analiză statistică care combină rezultatele a mai multor studii științifice) publicată pe 26 august în revista Obesity Reviews, o echipă internațională de cercetători a reunit date din zeci de lucrări selectate conform unor criterii clare care au reunit în total 399 000 de pacienți.

Aceștia au descoperit că persoanele obeze care au contractat SARS-CoV-2 au avut, comparativ cu cele normoponderale, cu 113% mai multe șanse să ajungă la spital, cu 74% mai multe șanse să fie admise în secțiile de terapie intensivă și cu 48% mai multe șanse să decedeze.

Un spectru larg de cauze

Cauza acestor îmbolnăviri este reprezentată de un spectru de factori fiziologici și sociali ai obezității, precum imunitatea compromisă, inflamația cronică și hipercoagularea (îngroșarea) sângelui, fiecare dintre care poate înrăutăți evoluția COVID-19. De asemenea, deoarece persoanele obeze sunt extrem de stigmatizate acestea pot evita asistența medicală.

Potrivit cercetătoarei științifice a obezității și a patologiilor pulmonare din Universitatea Vermont, Anne Dixon, efectele devastatoare ale COVID-19 în SUA pot fi determinate de faptul că în această țară peste 40% din populația adultă este obeză.

Persoanele obeze, comparativ cu cele normoponderale, prezintă un risc cu mult mai mare de a dezvolta boli care sunt factori siguri pentru forme grave de COVID-19, inclusiv bolile de inimă, patologiile pulmonare și diabetul zaharat. De asemenea, acestea riscă să manifeste sindrom metabolic, în cadrul căruia glicemia (zahărul din sânge), lipidele din sânge și tensiunea arterială sunt foarte înalte.

Un studiu recent realizat în cadrul Universității Tulane, SUA pe seama a 287 de pacienți COVID-19 spitalizați a depistat că sindromul metabolic în sine mărește substanțial riscul admiterii în unitățile de terapie intensivă, ventilație artificială și deces.

Însă, Indicele Masei Corporale (IMC) în sine rămâne un factor de risc independent pentru formele grave ale bolii. La această concluzie au ajuns cercetătorii din cadrul Universității Glasgow, Scoția.

Patologiile fizice care fac persoanele cu obezitate mai vulnerabile în fața COVID-19 încep cu mecanica: grăsimea din abdomen presează diafragma, ceea ce determină mușchiul mare de sub cavitatea toracică să afecteze plămânii și să restricționeze fluxul de aer. Astfel, volumul pulmonar redus contribuie la un colaps al căilor aeriene în lobii pulmonari inferiori unde ajunge mai mult aer pentru oxigenare, comparativ cu lobii superiori.

În plus, potrivit cercetătorilor de la Spitalul St. Thomas din Londra sângele persoanelor obeze are o tendință sporită de a se coagula mai rapid. Acest fapt este agravat și de acțiunea virusului, care de sine stătător determină coagularea sângelui în vasele de sânge mici din plămâni. Astfel, combinarea obezității și a noului coronavirus determină îngroșarea considerabilă a sângelui în cazul acestor pacienți.

Și imunitatea este slăbită în cazul pacienților obezi, fapt cauzat de infiltrarea cu grăsime a organelor sistemului imun, precum splina, timusul și măduva osoasă, menționează Catherine Andersen, cercetătoare în științele nutriționale din cadrul Universității Fairfield din SUA. Potrivit acesteia, o asemenea înlocuire a țesuturilor determină organismul să lupte mai puțin eficient împotriva virusurilor și să răspundă mai puțin eficient la vaccin, inclusiv cel împotriva noului coronavirus, care este în proces de elaborare.

Pe lângă răspunsul compromis la agenții patogeni, persoanele obeze suferă de o inflamație cronică. Substanțele chimice secretate de celulele de grăsime, denumite citokine, pot contribui la așa-zisa „furtună de citokine” caracteristică infecției cu noul coronavirus. 

Plus la toate, anxietatea pe care o suportă pacienții obezi este o cauză a adaosului de kilograme pe parcursul pandemiei actuale și, respectiv, o cauză a înrăutățirii situației generale și a riscului pentru îmbolnăviri severe.

Tratamentul pacienților obezi

În cazul infectării cu noul coronavirus este mai puțin cunoscut cum trebuie tratați pacienții care suferă de obezitate. Potrivit cercetărilor recente, acestora le-ar trebui administrate doze mai mari de anticoagulante. Cu toate acestea, mai puține sunt cunoscute despre administrarea dexametazonei și a remdesivirului pacienților obezi, deoarece aceștia sunt, de cele mai multe ori, excluși din trialurile clinice. În această ordine de idei, cercetătorii menționează că pacienții obezi trebuie incluși de urgență în studiile medicale ce vizează studierea noului coronavirus.

De asemenea, cercetătorii vin cu un îndemn pentru persoanele obeze – să fie extrem de precaute și să evite infectarea prin purtarea obligatorie a măștii, spălarea mâinilor și evitarea grupurilor mari de persoane. Și reducerea masei corporale este o soluție – chiar și câteva kilograme date jos pot îmbunătăți sănătatea metabolică, dar și reduce riscul îmbolnăvirilor severe cu noul coronavirus.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
everydayhealth.com
Sursa: 

sciencemag.org

La Inceput