Gripa spaniolă versus COVID-19: de ce pandemiile sunt total diferite

La un secol după pandemia gripei spaniole, care a bântuit omenirea în anul 1918, un nou virus, SARS-CoV-2, s-a răspândit rapid pe întreg Globul. Deoarece de atunci și până acum populația lumii nu a cunoscut alte scenarii asemănătoare, există tendința ca pandemiile să fie comparate. Urmărește în continuare părerile și rezultatele cercetărilor savanților, care explică de ce aceste două scenarii și îmbolnăviri sunt total diferite.

Agenți patogeni total diferiți

Rezultatele cercetărilor curente demonstrează că în cazul în care tulpina virusului gripal, care a cauzat gripa spaniolă din 1918, ar fi introdusă în lumea contemporană, nu am observa același scenariu ca atunci.

O serie de autopsii (disecția cadavrului și examinarea organelor interne pentru a stabili cauza morții) a dezvăluit că în timpul pandemiei de gripă spaniolă majoritatea  deceselor persoanelor de toate vârstele au fost provocate de infecțiile bacteriene asociate, cu specii care frecvent afectează tractul respirator superior, asemeni pneumococului (Streptococcus pneumoniae).

Iată de ce tratamentele cu antibiotice și vaccinul pneumococic  au diminuat în mod substanțial îmbolnăvirea și decesele cauzate de gripă. Probabil astfel se explică și micșorarea numărului de morți în cazul altor epidemii gripale din secolul trecut.

Coronavirusurile care provoacă sindromul respirator acut sever (SARS-CoV) au un model al bolii care diferă în totalitate de gripa spaniolă. Autopsiile efectuate în perioada epidemiei SARS-CoV din anii 2002-2003 au arătat afectarea bronhiolelor și a alveolelor (structuri respiratorii terminale ale tractului respirator) de către virus, a vaselor se sânge mici (capilare) din plămâni, dar și a vaselor de sânge a mai multor organe, fenomene urmate de formarea cheagurilor de sânge (trombilor) în capilare.

La pacienții care au decedat în urma infecției SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID-19), autopsiile au demonstrat prezența leziunilor învelișului intern al arterelor mici și medii și prezența cheagurilor de sânge în ele.

Astfel, se pare că spre deosebire de gripă, infecțiile severe și fatale provocate de coronavirusuri nu rezultă din combinarea pneumoniei bacteriene și virale, ci mai degrabă din cauza unei boli inflamatorii și vasculare secundare. În cazul acestei afecțiuni dereglarea răspunsului imun și factorii gazdei (persoanei infectate) au un rol foarte important.

Urmărește review-ul ultimilor studii medicale despre COVID-19.

Alte grupe de vârstă afectate

De asemenea, au fost lansate ipoteze că grupurile de vârstă afectate în timpul epidemiilor gripale au fost influențate de istoricul imun al acestora. Astfel, savanții presupun că ar fi existat o amprentă imună lăsată de virusurile gripale pe parcursul vieții, ceea ce a și determinat îmbolnăvirile.

Acest fapt ar putea răspunde la întrebarea de ce adulții tineri au decedat cel mai frecvent în timpul pandemiei din 1918, iar cei trecuți de 40 de ani au fost afectați mai puțin. Persoanele mai în vârstă căpătase-ră către începutul pandemiei de gripă spaniolă o pre-imunitate la tulpinile virusurilor gripale care au circulat înainte de anul 1878.

Între anii 1977 și 1978 numărul mic al deceselor gripale în grupul de vârstă de 20-65 de ani a fost legată de dobândirea anterioară a imunității împotriva virusurilor gripale H1N1, care circulau înainte de anul 1957. În mod similar, acest fapt ar fi atenuat atacul gripei virale H1N1 asupra vârstnicilor în anul 2009.

Până în prezent nu se știe dacă o pre-imunitate împotriva  coronavirusurilor există. SARS-CoV-2 afectează primordial persoanele în vârstă, iar accesul la serviciile medicale de calitate înaltă explică parțial numărul mic de decese al tinerilor și a persoanelor trecute de 65 de ani. Urmărește distribuția îmbolnăvirilor SARS-CoV-2 după sex și grupe de vârstă.

Expunerile anterioare la coronavirusurile înrudite ar putea oferi o protecție parțială sau, dimpotrivă, o înrăutățire a suportării bolii. Totuși, imunitatea specifică împotriva coronavirusurilor nu este dobândită în mod constant și are o perioadă de acțiune de scurtă durată.

Există loc de cunoaștere

Deci, infecțiile provocate de coronavirusuri demonstrează un șir de particularități care încă trebuie studiate. Disponibilitatea  instrumentelor terapeutice și de prevenire a infecțiilor virale, dar și a complicațiilor legate de acestea reprezintă un avantaj în procesul de estimare a riscurilor apariției acestei îmbolnăviri.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
marketwatch.com
Sursa: 

thelancet.com

La Inceput