Cum împiedică masca răspândirea COVID19. Ce arată tehnologiile moderne

Fără mască, noul coronavirus prezent în particulele emise în timpul tusei sau a strănutului poate fi răspândit la o distanță de peste 3,5 metri. Odată pusă pe față, masca poate reduce această distanță până la un centimetru.

Tehnologiile moderne, care includ un nou tip de vizualizare, descrise recent în revista Physics of Fluids, demonstrează exact acest proces, dar și faptul că unele măști sunt mai eficiente în acest proces decât altele.

„Tehnologiile utilizate în studiul nostru demonstrează exact publicului raționamentul utilizării măștii de protecție individuală și a păstrării distanțării sociale”, a menționat autorul principal al lucrării, Siddhartha Verma, asistent universitar în cadrul Colegiului de Inginerie și Informatică al Universității din Florida.

Pentru a simula tusea, autorii au conectat capul manechinului la o mașină care produce aburi (constituiți din apă și glicerină) și au utilizat o pompă pentru a elimina vaporii din gura acestuia. Ulterior, acești vapori și picături au fost vizualizați cu ajutorul laserului, creat prin traversarea unui indicator laser verde printr-o tijă cilindrică. În cadrul acestei simulări , picăturile eliminate apar ca vapori verzi strălucitori care sunt eliminați din gura manechinului.

Apoi, cercetătorii au plasat câteva tipuri de măști nemedicale pe nasul și gura manechinului pentru a observa ce se întâmplă cu așa-zisele picături de tuse și strănut. Au fost testate măștile hand-made, fabricate cu două straturi de țesătură de bumbac (140 fire/centimetru), o bandană într-un singur strat, o batistă de bumbac pliată ușor și o mască conică nesterilă ce poate fi găsită în farmacii.

Rezultatele cercetării demonstrează că fără acoperirea gurii, picăturile simulate călătoresc la o distanță de peste 3,5 metri în doar 50 de secunde.

Masca hand-made, fabricată acasă, cu multiple straturi și cusături care se potrivește perfect pe față a fost cea mai eficientă în stoparea răspândirii picăturilor, însă a avut unele scurgeri în regiunea nasului, în spațiul acoperit de mască. Atunci când manechinul a purtat această mască, picăturile au parcurs doar o distanță de 1 centimetru. Masca în stil conic a funcționat, de asemenea, bine – particulele emise au călătorit la doar 20 de centimetri de la față.

Totuși, bandana într-un singur strat (fabricată dintr-un material elastic) și batista de bumbac pliată ușor au fost cele mai ineficiente. În cazul acestora, picăturile au traversat materialul și au ajuns la o distanță de peste 1 metru de la manechin în cazul bandanei și 0,3 metri a batistei pliate.

Cu toate acestea, „deși măștile nemedicale testate au manifestat un nivel diferit de eficiență, acestea pot stopa răspândirea picăturilor infectate în mediul ambiant”, au menționat autorii studiului.

Promovarea conștientizării eficienței măsurilor de profilaxie a răspândirii noului coronavirus este crucială pentru stoparea vârfului epidemiei în majoritatea statelor SUA”, a adăugat Verma.

La momentul actual, cu peste 2 milioane 700 de mii de infectări, Statele Unite ale Americii sunt cea mai afectată țară de noul coronavirus.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
livescience.com
Sursa: 

livescience.com

La Inceput