COVID-19 versus alergii: diferențe și similarități în simptomele experimentate

Unele simptome ale infectării cu noul coronavirus pot fi similare cu cele ale alergiilor. Însă, există un șir de simptome specifice care fac diferența. Dacă ești alergic, în special dacă este cazul unor alergii sezoniere, la polenul ambroziei, lobodei, cânepei sau a pelinului, urme ale cărora pot fi întâlnite și acum în aer, este bine să știi cum să deosebești simptomele caracteristice ale noului coronavirus cu cele ale alergiilor sezoniere. Află în continuare despre asemănările și deosebirile acestora.

Simptomele caracteristice

Reacția alergică reprezintă răspunsul organismului la o anumită substanță atunci când sistemul imun este sensibil la anumite substanțe, denumite alergeni. De obicei, aceștia pătrund în organism fie pe cale aeriană, precum polenul, fie pe cea alimentară, asemenea nucilor sau a altor alergeni alimentari majori.

Reacțiile alergice sunt absolut individuale și nu pot fi atribuite tuturor persoanelor. Deși în unele cazuri acestea pot pune viața în pericol, în altele acestea pot doar irita căile aeriene fără consecințe nefaste majore.

Atunci când alergiile își fac apariția, acestea pot manifesta similarități cu infectarea de noul coronavirus, SARS-CoV-2.

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt:

- Tusea;

- Febra;

- Dificultățile de respirație;

- Pierderea gustului și a mirosului;

- Greața și voma;

- Durerile de cap și oboseala.

Cu toate acestea, este posibilă infectarea cu noul coronavirus fără a experimenta vreun simptom.

Un șir de substanțe pot cauza apariția reacțiilor alergice, iar în unele cazuri acestea sunt asemănătoare cu cele ale noului coronavirus:

- Rinoreea și congestia nazală;

- Dificultăți de respirație;

- Tusea;

- Roșeața pielii;

- Durerile de cap și oboseala.

Un simptom distinctiv în acest caz este febra. Dacă aceasta își face apariția, este puțin probabil să fie vorba doar despre o reacție alergică. În schimb, aceasta poate suferi de o altă maladie, precum gripa, răceala sezonieră sau COVID-19.

 Diferențele

Diferența principală dintre COVID-19 și alergii este faptul că infectarea cu noul coronavirus se soldează cu o boală respiratorie contagioasă, în timp ce alergiile nu sunt contagioase și afectează doar sinusurile nazale.

Diferențele în simptome ale acestor afecțiuni încep cu cele de la nivelul nasului. COVID-19 poate cauza în unele cazuri congestia nazală, însă acest simptom nu este prezent mereu. Doar 5% din cei afectați dezvoltă simptome la nivelul nasului. Contrar acestora, alergiile cauzează mai întotdeauna nas înfundat și rinoree.

Un alt simptom este strănutul. Persoanele infectate cu noul coronavirus manifestă foarte rar acest simptom, în timp ce în cazul alergiilor acest simptom este prezent mai totdeauna.

Mâncărimile pielii reprezintă unul dintre simptomele caracteristice afecțiunilor alergice, în timp ce COVID-19 nu provoacă un asemenea simptom.

Contrar acestora, noul coronavirus provoacă frecvent pierderea gustului și a mirosului, în timp ce în cazul afecțiunilor alergice nu este observat un asemenea simptom.

Un alt indicator al noului coronavirus este combinarea simptomelor de tuse și febră, combinație imposibilă în cazul afecțiunilor alergice.

Similaritățile

Simptomele alergiilor diferă în funcție de alergenul care le-a declanșat, însă unele asemănări dintre alergii și infectarea cu noul coronavirus sunt următoarele:

- Dificultățile de respirație;

- Oboseala;

- Durerile de cap;

- Durerile în gât;

- Slăbiciunile;

- Tusea uscată persistentă.

Dacă o persoană experimentează doar simptomele din această listă, este dificil de stabilit cauza apariției acestora. În acest caz este necesară stabilirea evenimentelor anterioare apariției acestora, precum contactul cu alte persoane infectate sau inhalarea alergenilor la care persoana este sensibilă.

În cazul suspectării alergiilor, persoana poate încerca administrarea preparatelor specifice, precum antihistaminicele pentru a monitoriza dispariția simptomelor.

Atunci când simptomele nu sunt clare sau persoana a fost expusă noului coronavirus, aceasta poate face testul pentru depistarea noului coronavirus, SARS-CoV-2 și a-și verifica presupunerea.

Concluzie

În cazul în care persoana nu știe din ce motive și-au făcut apariția simptomele enumerate, primul lucru care trebuie efectuat este excluderea unei eventuale alergii. De exemplu, aceasta poate lua în considerare anotimpul și prezența în aer a unor posibili alergeni. Și persoanele care experimentează o alergie alimentară trebuie să se asigure inițial că în mesele consumate recent nu au fost prezenți alergenii la care sunt sensibili aceștia.

Important! În unele cazuri simptomele alergiilor și a noului coronavirus pot debuta în același timp. Din cauza acestei coincidențe simptomele pot fi destul de confuze, în special dacă persoana experimentează din fiecare cauză câte puțin.

În cazul în care persoana suspectează infectarea cu noul coronavirus, aceasta trebuie să efectueze neapărat un test pentru a depista virusul activ (RT-PCR).

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
intermountainhealthcare.org
Sursa: 

medicalnewstoday.com, ansp.md

La Inceput