COVID-19: ce știm în acest moment despre tulpina indiană a virusului

Recent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat noua tulpină COVID-19, B.1.617, cunoscută și drept „indiană”, drept „o variantă de îngrijorare”. Studiile existente sugerează că această tulpină a noului coronavirus care a suportat mutații triple poate fi transmisă mult mai ușor de la o persoană la alta, dar și că poate fi cu mult mai dificil neutralizată. Din cauza evenimentelor religioase și a mitingurilor în masă care au implicat milioane de oameni, aceasta este blamată pentru cel de al doilea val, extrem de masiv, de infecții în India. Află în continuare ce cunoaștem despre noua tulpină indiană și cât de periculoasă este ea pentru întreaga populație de pe Glob.

Situație alarmantă în India

Actualmente India luptă cu cel de al doilea val de infecție cu noul coronavirus care este, pe departe, mult mai fatal decât primul, iar savanții atenționează că situația ar fi provocată de noile mutații ale virusului.

Săptămâna trecută OMS a declarat că tulpina B.1.617, identificată pentru prima dată în India, este „o variantă de îngrijorare”, indicând astfel că aceasta are implicații majore asupra sănătății publice.

Autoritatea internațională a declarat că decizia de numire a fost luată din cauza că varianta pare să aibă o rată mai înaltă de transmisie, iar rezultatele studiilor preliminare sugerează „o eficacitate potențial redusă” a anticorpilor utilizați în tratamentul COVID-19.

În acest moment, India este a doua în TOP-ul țărilor cel mai grav afectate de COVID-19, înregistrând peste 25,2 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Cu toate acestea, experții menționează că aceste date sunt mult sub-raportate din cauză că mulți nu mai ajung la spitalele care au rămas fără paturi și surse de oxigen.

Tulpina „indiană” – ce cunoaștem despre ea în acest moment

Primele probe ale noii tulpini, B.1.617 au fost depistate în India în octombrie, iar în luna martie această variantă a devenit extrem de răspândită în statul Maharashtra de pe continentul indian.

Lunea trecută OMS a schimbat statutul acesteia din „una cu interes sporit” în o „variantă de îngrijorare”, care înseamnă un nivel mai înalt de alertă.

Dr. Maria Van Kerkhove, conducătoare tehnică a COVID-19 în cadrul OMS, a declarat că există informații care sugerează că tulpina indiană are o „transmisibilitate sporită” și o „neutralizare redusă”.

Potrivit OMS, variantele de îngrijorare sunt mult mai contagioase, provoacă îmbolnăviri severe și reduc eficacitatea măsurilor de sănătate publică impuse, a vaccinării și a tratamentului aplicat.

În cadrul unui briefing de presă de lunea trecută, Kerkhove a declarat că deocamdată „nu avem nicio dovadă că metodele de diagnosticare, tratament și vaccinare nu funcționează”.

Alte două variante de îngrijorare sunt cele identificate inițial în Regatul Unit - B.1.1.7 și în Africa de Sud - B.1.351.

Totodată, OMS accentuează că pragul pentru determinarea unei „variante de interes” este mult mai mic comparativ cu cel pentru stabilirea uneia „de îngrijorare”.

Un studiu recent efectuat de cercetătorii de la Imperial College din Londra, Regatul Unit, a avut drept scop cercetarea a 127 de mii de probe nazale prelevate în perioada 15 aprilie – 3 mai în Anglia și a depistat că deși cazurile de infectare s-au înjumătățit comparativ cu luna martie, variația B.1.617.2 a tulpinii indiene se poate răspândi mult mai ușor decât cea britanică, cel puțin în Londra.

A determinat această variantă nouă cel de al doilea val de infectări din India?

Există câțiva factori care au determinat vârful masiv de infecții în India, iar mutația virusului este doar unul dintre aceștia. OMS a declarat că numărul mare de variante ale virusului SARS-CoV-2 care circulă actualmente în India indică la o transmitere comunitară masivă. Dintre acestea, tulpina B.1.617 are cea mai înaltă rată de răspândire.

Președintele Fundației de Sănătate Publică din India, K Srinath Reddy a declarat că „Am întors spatele virusului, însă virusul nu și-a întors spatele la noi. Acum, cu toții, achităm nota de plată.”

Potrivit OMS, tulpina B.1.617 are trei sub-variante cu mutații ușor diferite. Pe măsură ce cazurile din India au înregistrat „o creștere majoră”, variațiile B.1.617.1 și B.1.617.2 au devenit cele mai răspândite, accentuează agenția indiană de sănătate.

Varianta indiană a fost denumită adesea „mutant dublu”, deoarece are două mutații, E484Q și L452R pe suprafața sa, care o fac mult mai contagioasă și mai agresivă în procesul de invazie a organismului uman. Cea de a treia mutație a tulpinii, denumită P681R poate determina o transmisie sporită a acesteia, potrivit experților de la OMS.

Cu toate acestea, mai mulți virusologi au menționat, pentru postul de televiziune american CNBC, că utilizarea sintagmei „variantă cu două sau trei mutații” este una incorectă, deoarece aceasta are deja mai mult de 12 mutații diferite.

În cadrul briefingului, OMS a indicat la câteva „evenimente religioase și politice în masă care au favorizat mixajul social” în India, indicând și la respectarea redusă a  măsurilor sociale și de sănătate publică impuse de autorități.

„Contribuția exactă a fiecăruia dintre acești factori asupra transmisiei majorate în India nu este încă pe deplin înțeleasă”, a mai adăugat autoritatea internațională.

K Srinath Reddy a declarat că în India a existat o credință extrem de răspândită că pandemia COVID-19 s-a oprit pentru totdeauna în ianuarie 2021.

"Se pare că factorii de decizie politică, industria, precum și publicul erau nerăbdători să revină la viața normală, să pună economia pe roate, ignorând amenințarea care era încă acolo", a declarat el pentru „Capital Connection” al CNBC săptămâna trecută.

Funcționează vaccinurile împotriva tulpinii indiene?

CEO al companiei BioNTech, Ugur Sahin a declarat pentru CNBC luna trecută că este „încrezător” că vaccinul împotriva COVID-19, elaborat în parteneriat cu corporația farmaceutică americană Pfizer, este eficient împotriva tulpinii indiene a noului coronavirus.

„În trialurile clinice precedente am avut „mutanți dubli” similari și suntem siguri, pe baza datelor obținute în trecut, că am putea vedea mecanisme similare de neutralizare a tulpinii noi”, a accentuat acesta, deși NioNTech nu are, deocamdată,suficiente date despre tulpina indiană.

Potrivit OMS, datele preliminare de laborator indică la faptul că 28 dintre participanții vaccinați cu preparatul Covaxin au fost capabili să neutralizeze noua variantă B.1.617. Covaxin este un vaccin elaborat de India Bharat Biotech și Consiliul indian de cercetare medicală, administrat de stat.

De asemenea, au fost realizate mai multe studii folosind anticorpii generați de alte vaccinuri, iar rezultatele unora dintre acestea sugerează o limitare redusă a neutralizării tulpinii indiene, ceea ce indică la  faptul că vaccinurile ar putea fi mai puțin eficiente împotriva acesteia. OMS declară că impactul vaccinurilor ar putea fi „unul limitat”.

„Impactul potențial al tulpinii  B.1.617 asupra eficacității vaccinurilor, tratamentului și a riscului de reinfectare rămâne necunoscut”, a declarat autoritatea internațională.

Dr. Kavita Patel, fostul director al politicilor de sănătate de la Casa Albă, Washington, SUA a declarat că vaccinurile au „o anumită eficiență”, dar și că au existat manifestări clinice ale infecției care au fost descoperite odată cu apariția tulpinii indiene a noului coronavirus.

„Suntem foarte îngrijorați. Este exact situația pe care o denumim „imunitate scăpată de sub control”, în care este vorba de o variantă de îngrijorare, iar organismul uman nu știe cum să lupte cu ea”, a declarat Dr. Kavita Patel într-un interviu pentru CNBC.

Potrivit platformei Gisaid, unde toate țările se pot împărtăși cu date despre diferite virusuri, tulpina indiană a SARS-CoV-2 a fost deja depistată în 40 de țări, printre care SUA, Regatul Unit, Franța, Italia și Germania.

În țara vecină, Ucraina, noua tulpină indiană a COVID-19 nu a fost, deocamdată, depistată, deși autoritățile își exprimă îngrijorarea că aceasta ar putea ajunge în curând.

În România, însă,  noua tulpină a fost deja depistată. Institutul Național de Sănătate Publică din România declara vineri,14 mai, că până pe 9 mai au fost confirmate 10 cazuri de infectare cu linia genetică B.1.617.2 a tulpinii indiene a virusului în rândul cetățenilor indieni de la două firme din Popești Leordeni și din Colonia Bod, județul Brașov.

Sursa foto: 
diabetesvoice.org
Sursa: 

cnbc.com, who.int, theguardian.com

La Inceput