Chlamydia, cea mai răspândită infecție sexuală. Cum îți dai seama dacă o ai sau nu

Chlamydia este o bacterie, care provoacă infecții pelvine și se transmite prin contact sexual vaginal, anal sau oral neprotejat. Este una dintre cele mai răspândite maladii transmise pe cale sexuală de la un partener deja infectat. Chlamydia infectează uretra la bărbați și uretra, canalul cervical și organele reproductive superioare la femei. Bacteria poate infecta, de asemenea, rectul și suprafața oculară, inclusiv pleoapele.

O mamă infectată poate transmite maladia copilului ei în timpul nașterii. Între 50% si 70% dintre bebelușii născuți de mame infectate sunt infectați la naștere. Aceștia pot dobândi infecția la nivelul ochilor, rectului, vaginului și peretelui posterior al gâtului. Între 30% și 40% dintre acești nou-născuți infectați dezvolta complicații, cum ar fi conjunctivita sau pneumonia. De asemenea, infecția cu Chlamydia crește riscul de infecție cu virusul imunodeficienței umane (HIV), în cazul expunerii.

Specialiștii în Sănătate Publică din întreaga lume sunt îngrijorațiși bat alarma în legătură cu această bacterie care poate distruge trompele uterine,poate provoca infertilitate ori sarcină extrauterină.

Această bacterie trăiește în celulele colului uterin, uretră și rect. Aproximativ 70 la sută dintre femei și 50% la sută dintre bărbații infectați cu Chlamydia nu simt careva simptome ale bolii, până în momentul în care aceasta se agravează.

Simptomele Chlamydiei la femei

La femei infecția poate trece din colul uterin în uter, trompe și în abdomen. Acestea pot acuza dureri abdominale ușoare, contacte sexuale dureroase, schimbări în eliminările vaginale, precum și urinări chinuitoare. Din cauza acestei bacterii, femeile pot dezvolta sepsis pelvin, abcese tubare și adeziuni abdominale.

Simptomele Chlamydiei la bărbați

Bărbații infectați cu Chlamydia au urina tulbure. Ei, de asemenea, pot simți durere în timpul urinării, precum și la nivelul testiculelor, în timpul unui act sexual. Dacă bacteria ajunge în contact cu ochii, atunci există riscul dezvoltării conjunctivitei. În acest caz ochii pot fi endemați și roșii.Chlamydia mai poate afecta gâtul și rectul bărbaților.

Dacă suspectați că v-ați expus dvs. sau partenerul dvs. infecției cu Chlamydia, atunci trebuie obligatoriu să faceți investigații medicale de urgență.

Cum se fac analizele pentrudepistarea Chlamydia

Analizele pentru Chlamydia presupun extragerea unor mostre din colul uterin, uretră, gât sau rect.  Doctorul va colecta cu tampon special celulele necesare din aceste zone și, ulterior le va transmite la laborator. Rezultatele vor fi gata în șapte-zece zile. Există și teste mai rapide pentru care e nevoie doar de o probă de urină.

Un aspect foarte important este faptul că ambii parteneri ar trebui să facă aceste analize. În cazul în care se tratează doar un membru al cuplului, infecția ar putea apărea din nou.

Daca testul privind infecția cu Chlamydia este pozitiv, atunci trebuie să urmați obligatoriu tratament, pentru că bacteria nu dispare de la sine. Pentru tratamentul acestei bacterii se folosesc antibioticele. Cele mai utilizate medicamente sunt doxiciclina, eritromicina și azitromicina. În timpul tratamentului trebuie să evitați relațiile sexuale cel puțin o săptămână sau să folosiți prezervativul.

Femeile gravide, care au Chlamydia, de asemenea, trebuie să urmeze tratament, deoarece bacteria poate afecta bebelușul la naștere. Infecția poate provoca conjunctivită sau ochi lipicioși în primele zile de viață.

Chlamydia nu determină complicații, dacă este tratată la timp. Netratată, însă, clamidioza poate determina multiple complicații, mai ales în cazul femeilor. Dacă o femeie are infecția în momentul nașterii, atunci nou-născutul poate fi și el infectat.
O clamidioză tratată nu înseamnă protecție față de o nouă reinfectare, chiar dacă boala a fost tratată și vindecată.

Medicii care pot diagnostica clamidioza sunt:

- medicii de familie

- medicii interniști

- medicii ginecologi

- medicii dermatologi

De reținut!

Infecțiile clamidiene repetate cresc riscul pentru boala inflamatorie sexuală. Chiar și o singură infecție poate duce la boala inflamatorie sexuală, dacă nu este tratată corect. Trebuie respectate prescripțiile medicale ale antibioticelor, recomandate de medicul specialist. Tratamentul trebuie efectuat complet, chiar dacă simptomele se ameliorează după câteva zile. Se recomandă retestarea la 3-4 luni de la tratament pentru a reduce riscul complicațiilor re-infecției.

 

 

Sursa foto: 
http://favim.com/image/1193962/
La Inceput