Histerectomia: ce este, când e indicată, cum se efectuează, ce riscuri și alternative există

În terminologia medicală, sufixul „ectomie” semnifică înlăturarea chirurgicală completă a unui organ. Dat fiind faptul că „hister” se referă la uter, termenul histerectomie semnifică înlăturarea uterului din organismul feminin. Acesta este organul în care se dezvoltă copilul, iar în urma eliminării părții superficiale a  membranei interne a acestuia (endometrul) apare sângerarea menstruală în fiecare lună. Uneori, alături de uter, medicii vor decide și eliminarea ovarelor (organe care generează ovulul – celula sexuală feminină și produc hormonii sexuali) și a trompelor uterine (structuri care transportă ovulul de la ovare la uter). Odată ce uterul este înlăturat, vei înceta să ai ciclu menstrual și nu vei mai putea avea copii. Află în continuare de ce se apelează la o asemenea procedură radicală, cum se efectuează aceasta, ce riscuri și alternative există.

Află despre momentul conceperii sau ce se întâmplă după sex. 

De ce se indică histerectomia?

Medicul îți va sugera efectuarea histerectomiei dacă vei avea una dintre următoarele patologii:

- Durere cronică în zona pelvisului (partea inferioară a abdomenului);

- Sângerări vaginale incontrolabile;

- Cancer al uterului, cervixului (colului uterin) sau a ovarelor;

- Fibroame uterine (tumoare benignă care se dezvoltă în uter);

- Boala inflamatorie pelviană, infecție serioasă a organelor reproductive;

- Prolapsul uterin, care înseamnă „căderea” uterului prin colul uterin și ieșirea lui prin vagin;

- Endometrioza, care semnifică creșterea membranei interne a uterului (endometru) în afara cavității uterului, fenomen care provoacă durere și sângerări;

- Adenomioza, patologie în cadrul căreia membrana internă a uterului (endometru) crește în interiorul mușchilor uterini (miometru).

Histerectomia în patologii non-canceroase este indicată doar după ce alte metode de tratament au fost încercate.

Care sunt metodele alternative histerectomiei?

În cazul endometriozei, înainte de a indica histerectomia medicul va prescrie terapia hormonală. Fibroamele uterine pot fi tratate prin metode chirurgicale care nu înlătură uterul.

Cu toate acestea, cum am menționat anterior, histerectomia este cea mai bună opțiune pentru tratamentul cancerului uterului sau a colului uterin. Astfel, cea mai bună opțiune de tratament trebuie selectată împreună cu medicul tău.

Ce tipuri de histerectomie există?

Tipurile histerectomiei se clasifică în funcție de cât de masivă este intervenția (ce părți ale uterului și ce organe sexuale mai sunt înlăturate) și prin ce metodă este efectuată intervenția chirurgicală.

 În funcție de părțile uterine înlăturate, histerectomia poate fi:

- Parțială: în acest caz medicul elimină doar o parte din uter și poate lăsa, de exemplu, colul uterin intact;

- Totală: medicul elimină tot uterul, inclusiv colul uterin. În asemenea caz nu va mai fi nevoie să efectuezi anual testul Papanicolau (Pap-testul). Cu toate acestea, va fi nevoie să îți examinezi periodic zona pelviană;

- Histerectomia și salpingo-ovarectomia: în acest caz medicul va elimina, alături de uter, și unul sau ambele ovare alături de trompele uterine. În cazul în care ambele ovare vor fi eliminate, probabil vei avea nevoie de o terapie hormonală de substituție.

În funcție de metoda chirurgicală aplicată:

Indiferent de metodă, intervenția chirurgicală va necesita aplicarea anesteziei locale sau generale. În cazul anesteziei generale vei adormi și nu vei simți nimic pe parcursul intervenției. Anestezia locală îți va înlătura sensibilitatea în partea inferioară a corpului (de la brâu în jos), însă vei rămâne trează pe parcursul întregii proceduri. În ultimul caz vei primi și o doză de sedative, pentru a rămâne calmă și relaxată pe parcursul intervenției.

- Histerectomia abdominală: medicul va înlătura uterul printr-o incizie (tăietură) largă în abdomen. Aceasta poate fi atât verticală, cât și orizontală. Ambele tipuri de incizii se cicatrizează rapid și nu lasă semne mari pe corp.

- Histerectomia vaginală: uterul va fi eliminat printr-o incizie mică efectuată în interiorul vaginului. În acest caz nu vor fi realizate incizii externe, astfel încât nu vor rămâne nici semne vizibile pe corp.

- Histerectomia laparoscopică: în cadrul acestei intervenții medicul utilizează un instrument subțire și lung cu lumină intensă și o cameră de rezoluție înaltă, denumit laparoscop. Acesta este inserat în abdomen după efectuarea unei mici incizii. Astfel, în loc de o incizie mare, se efectuează 3-4 incizii mici. Odată ce medicul va vedea uterul în cavitatea abdominală, acesta îl va tăia în particule mici și le va elimina pe rând prin orificiile efectuate.

Care sunt riscurile histerectomiei?

Histerectomia este considerată o intervenție practic sigură, deși, la fel ca în cazul altor intervenții, aceasta poate aduce cu sine un șir de riscuri. Unele persoane pot manifesta reacții adverse față de anestetic. De asemenea, există riscul sângerării (hemoragiei) și a infecției în zona intervenției.

Există și riscul traumatizării organelor adiacente, precum a:

- Vezicii urinare;

- Intestinelor;

- Vaselor de sânge.

Aceste riscuri sunt rare. În cazul în care au loc, va fi nevoie de o intervenție secundară pentru a le corecta.

Cum să te reabilitezi după o histerectomie?

După histerectomie va fi nevoie să fii internat timp de 3-5 zile în spital. Medicii îți vor prescrie analgezice și vor monitoriza funcția organelor vitale, precum a plămânilor și a inimii. De asemenea, vei fi încurajat să mergi cât de curând posibil, pentru a preveni apariția cheagurilor de sânge în membrele inferioare.

În cazul histerectomiei vaginale, medicii îți vor băga tifoane sterile în vagin pentru a opri cât mai rapid sângerarea. Acestea vor rămâne acolo timp de câteva zile. Cu toate acestea, vei putea descoperi pete de sânge de la aprinse la brune pe lenjeria intimă. Asigură-te că porți un absorbant pentru a preveni consecințele neplăcute.

Odată ce ai fost externată din spital, este important să continui să te miști. Poți începe cu plimbări scurte în casă, apoi afară, la distanțe mici.

În perioada recuperării este indicat să te abții de la un șir de activități, precum:

- Împingerea și retragerea unor obiecte, precum mânuirea aspiratorului;

- Ridicarea greutăților;

- Aplecarea;

- Activitatea sexuală.

În cazul în care ai suportat histerectomia laparoscopică, vei putea reveni la activitățile de rutină după 3-4 săptămâni de la intervenție. În cazul histerectomiei abdominale te vei recupera complet în 4-6 săptămâni.

Sănătate Să Aveți!

Sursa foto: 
healthgrades.com
Sursa: 

webmd.com, healthline.com

La Inceput