Ce este terapia cu plasmă convalescentă și cât de eficientă este aceasta pentru tratamentul pacienților cu COVID-19

În acest moment nu există vreun tratament specific pentru coronavirusul de tip nou, iar omenirea este în căutarea unei soluții de a stopa cât mai rapid pandemia cu un preț al vieților omenești cât mai mic. Iată de ce FDA (Food and Drug Administration) din SUA a autorizat, pe timp de pandemie, terapia cu plasmă convalescentă pentru pacienții care suferă de COVID-19.  Află în continuare ce reprezintă acest tip de terapie, cum și când se aplică și cât de eficientă este.

Ce este terapia cu plasmă convalescentă?

Terapia cu plasmă convalescentă reprezintă administrarea de plasmă a unei persoane care a suportat infecția cu noul coronavirus către alta care este bolnavă în acest moment de COVID-19.

Sângele donat de o persoană care a suportat infecția COVID-19 are în compoziție anticorpi față de virusul care a provocat îmbolnăvirea – SARS-CoV-2. Sângele este prelucrat pentru a înlătura celulele roșii – eritrocitele și a lăsa în compoziție doar plasma și anticorpii față de noul coronavirus. Ulterior, acesta este administrat persoanelor care suferă la moment de COVID-19 pentru a-i ajuta să lupte mai eficient cu acest virus.

Plasma reconvalescentă (adică plasma unei persoane care a suportat deja infecția, reconvalescent) poate fi administrată persoanelor internate în spital cu COVID-19. Aceasta poate ajuta bolnavii să se trateze mai rapid de acest virus, poate scurta durata bolii și gravitatea simptomelor.

Plasma administrată este sigură, fiind verificată la prezența infecțiilor precum Hepatita B și C și altele. Cu toate acestea, unele persoane pot avea reacții alergice severe la ea, iar plămânii pot fi afectați.

În mod obligatoriu plasma va fi administrată în așa fel încât să fie compatibilă cu grupa de sânge a pacientului care o recepționează.

Cum se realizează procedura?

Mai întâi de toate va fi aleasă plasma potrivită, iar pacientul va fi stabilit în poziție comodă și va fi pregătit pentru procedură. Ulterior, în venele unuia dintre brațe va fi inserat un ac steril conectat la un tub și la rezervorul cu plasmă.

Întreaga procedură va dura între 1 și 2 ore. După procedură pacientul este monitorizat foarte atent, iar medicul va înregistra răspunsul la tratament și va decide dacă mai are nevoie de alte terapii sau cea curentă este suficientă.

Cât de eficientă este terapia cu plasmă convalescentă?

La începutul pandemiei terapia cu plasmă convalescentă a generat un val de entuziasm, deoarece la momentul actual există date a eficacității acestui tip de tratament în soluționarea a peste 100 de maladii infecțioase de-a lungul istoriei, iar obținerea acesteia de la voluntari poate fi destul de rapidă.

Cu toate că un șir de studii observaționale a presupus că acest tip de tratament poate fi eficient în tratarea pacienților care suferă de COVID-19 și a demonstrat un șir de rezultate promițătoare, acum sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste rezultate.

În plus, este necesară depistarea grupului populațional și de vârstă, care va fi donator de plasmă, întrucât numărul anticorpilor formați în urma infecției COVID-19 pot varia de la o persoană la alta.

În general, cercetătorii asociază numărul anticorpilor formați cu severitatea bolii suportate. Astfel, cu cât mai severă a fost forma bolii, cu atât mai mulți anticorpi va avea persoana în sânge, și, respectiv, cu atât mai bine va fi apărată de infecție.

Află cât timp durează imunitatea după suportarea infecției COVID-19. 

Astfel, un studiu recent a analizat sângele a 126 adulți care au suportat COVID-19 și s-a depistat că cel mai mare număr de anticorpi și capacitate de neutralizare a noului coronavirus îl are plasma bărbaților în etate care au trecut printr-o formă severă a bolii și au fost spitalizați pentru tratament. Drept rezultat, cercetătorii recomandă acest grup de vârstă cu un asemenea istoric al bolii pentru a servi drept donatori de plasmă pentru pacienții care sunt acum bolnavi de COVID-19.

În contrast, un studiu publicat recent în The British Medical Journal, intitulat „Plasma convalescentă este ineficientă pentru COVID-19 pune la dubii utilitatea acestei metode de tratament a pacienților infectați cu noul coronavirus.

Trialul PLACID – studiu clinic național din multiple site-uri din India, fondat de Consiliul Indian al Cercetărilor Medicale a concluzionat că utilizarea plasmei convalescente nu este utilă în reducerea mortalității sau chiar oprirea progresiei formelor severe de COVID-19. Acesta a fost realizat în 39 de centre care organizează trialuri medicale (spitale și centre de sănătate)  din India în perioada 22 aprilie – 14 iulie și a studiat eficacitatea administrării plasmei convalescente pentru tratamentul COVID-19.

În studiu au fost incluși 464 de pacienți cu forma medie de COVID-19, care au recepționat plasmă de la alți pacienți recuperați după infecția cu noul coronavirus. Dintre aceștia, 235 de pacienți au recepționat câte două doze de plasmă transfuzate la 24 de ore diferență alături de pachetul standard de îngrijiri, iar 229 au primit doar pachetul de îngrijiri.

Drept urmare, timp de 28 de zile nu a fost observată nicio diferență în severitatea bolii și mortalitate între cele două grupuri de pacienți incluse în cercetare.

Plus la toate, cercetătorii au menționat că asigurarea cu plasmă convalescentă a tuturor participanților în studiu a fost destul de dificilă, ceea ce induce la gândul că la nivel național (în India) o asemenea terapie ar fi extrem de dificil de realizat.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
europeanbloodalliance.eu
Sursa: 

medicalnewstoday.com, mayoclinic.org, bmj.com, trialsitenews.com

La Inceput