Suplimentele de colagen – beneficii reale sau doar marketing? Ce spune știința

Iată de ce în ultimul an industria producătoare a suplimentelor de colagen a cunoscut un avânt foarte mare, în SUA pe parcursul anului 2020 consumatorii cheltuind în jur de 293 de milioane de dolari doar pe acest tip de preparate. Află în continuare care sunt beneficiile colagenului și dacă prețul și administrarea acestuia sunt argumentate sau sunt doar un alt truc de marketing.

Cum se formează colagenul în organism?

În corp găsim trei tipuri de colagen:

  • Colagen de tip I: cel mai frecvent tip, care poate fi găsit în oase, ligamente și tendoane. De asemenea, el poate fi găsit și în piele, unde contribuie considerabil la menținerea elasticității acesteia. Degradarea colagenului în piele determină apariția ridurilor și a aspectului bătrân al pielii;
  • Colagen de tip II: poate fi găsit cel mai frecvent în cartilajele osoase;
  • Colagen de tip III: este distribuit alături de colagenul de tip I, dar poate fi găsit și în piele, vasele de sânge și organele interne.

Toate tipurile de colagen conțin 19 aminoacizi (unități structurale ale proteinelor), în special hidroxiprolina care nu poate fi găsită în alte proteine din corp. Pentru ca colagenul să se formeze în organism, este nevoie ca în circulația de sânge să fie prezenți toți cei 19 aminoacizi necesari. Astfel, în forma sa integrală colagenul nu poate fi absorbit de organism.

În cazul în care acesta pătrunde în tractul digestiv prin alimentele sau suplimentele consumate, el va fi degradat în particule mici denumite aminoacizi, care apoi vor fi absorbite în circulația de sânge, după care organismul va forma, de sine stătător, proteina integrală a colagenului.

Astfel, suplimentele de colagen conțin această proteină în forma sa hidrolizată, adică dezintegrată în părți mai mici prin intermediul enzimelor. Acestea conțin câte 2-3 aminoacizi grupați care se absorb apoi ușor în corp pentru a sintetiza proteina integrală.

Pătrunzând în organism, aceste grupuri de aminoacizi pot fi utilizați fie pentru producerea colagenului, fie a altor proteine. Uneori aceștia acționează în calitate de antioxidanți, protejând colagenul existent în organism. Este important de menționat că nu putem ști niciodată unde vor fi orientate aceste particule de proteine. Dacă organismul are nevoie de proteine pentru a trata o cicatrice, atunci ele vor fi orientate în acea direcție, nu pentru menținerea frumuseții pielii sau a funcționării articulațiilor, precum ne așteptăm să fie.

Care sunt sursele alimentare de colagen?

Alături de suplimentele alimentare care conțin forma hidrolizată a proteinei, există și alimente integrale care pot servi drept o sursă a acesteia. În cazul animalelor și a oamenilor colagenul este concentrat în țesutul conjunctiv, de legătură, astfel încât aportul de carne poate ușor suplini toți aminoacizii necesari pentru sinteza acestei proteine în corp.

Peștele, albușul de ouă și spirulina sunt alte surse de aminoacizi care determină sinteza colagenului în corp. De fapt, în mod teoretic, există un șir de alte surse pentru a determina un aport al colagenului în corp, precum bulionul de oase, cașcavalul, leguminoasele sau quinoa.

Cel mai ușor mod de a lua toți aminoacizii necesari sintezei colagenului este prin consumul cărnii, deși veganii și vegetarienii o pot face la fel, prin consumul combinat al diferitor produse vegetale bogate în proteine pe parcursul zilei.

Pe lângă acești aminoacizi sunt foarte importanți și alți nutrienți, precum vitamina C, care este un cofactor foarte important în sinteza colagenului și funcționează drept un antioxidant care previne stresul oxidativ și degradarea colagenului existent în corp.

Zincul și sulful sunt, de asemenea, necesari pentru a asigura sinteza colagenului. Sulful poate fi găsit în alimente precum broccolli și usturoi, iar zincul în carnea roșie, carnea de pasăre, leguminoase, nuci, fructe de mare, cereale integrale și produsele lactate.

Sunt suplimentele alimentare eficiente?

În general, suplimentele alimentare variază în funcție de sursa din care au fost obținute. Suplimentele de origine bovină sunt foarte frecvente și conțin colagen de tipul I și III, fiind promovate pentru sănătatea părului, unghiilor și a pielii. Cele din pește conțin colagen de tip I și sunt tot mai populare. Atunci când sursa este puiul, este vorba de colagenul de tip II, fiind promovat pentru sănătatea oaselor și a articulațiilor. Cu toate acestea, există puține studii care ar confirma beneficiile unui anumit tip de colagen în detrimentul altuia.

Sănătatea articulară și reducerea simptomelor artritei

Multe studii mici au fost centrate pe studierea efectelor colagenului asupra sănătății articulare și anume pe reducerea durerii articulare din timpul antrenamentelor sportive în rândul voluntarilor sănătoși. În cazul acestora, la fel ca și în cazul atleților, colagenul a părut să fie eficient în reducerea durerilor și a disconfortului articular. Cu toate acestea, astăzi nu se știe sigur dacă acest supliment ar putea determina o recuperare de succes după o traumă articulară sportivă.

În unele studii, atât colagenul hidrolizat, cât și cel integral de tip II a demonstrat rezultate promițătoare, atât în tratamentul osteoartritei, cât și a artritei reumatoide. Cu toate acestea, pentru a concluziona cu siguranță acest fapt, sunt necesare mai multe studii largi.

Sănătatea pielii

Un studiu clinic a demonstrat că suplimentele de colagen extras din pește au îmbunătățit semnificativ elasticitatea pielii. Alt studiu a demonstrat că suplimentarea cu peptide de colagen timp de opt săptămâni a hidratat pielea și a mărit densitatea colagenului în ea, reducând fragmentarea acestuia. Alte studii au concluzionat că suplimentele de colagen ar putea reduce vizibil ridurile și efectele de îmbătrânire ale pielii.

Reglarea masei corpului și creșterea masei musculare

Ideea că colagenul ar putea regla masa corpului se bazează pe faptul că proteinele, în general, determină senzația de sațietate. Cu toate acestea, studiile de acest gen pe seama colagenului sunt inconsistente, realizate pe un lot mic de persoane.

Se consideră că colagenul ar putea determina creșterea masei musculare, deși aceste rezultate au fost obținute pe seama adulților în vârstă, care au o deficiență de proteine în meniu. Acestea au concluzionat că administrarea suplimentelor de colagen, alături de efectuarea antrenamentelor de rezistență ar putea diminua considerabil simptomele sarcopeniei vârstnicilor. Cu toate acestea, nu sunt cunoscute efectele administrării colagenului în cazul tinerilor și a atleților.

Alte posibile beneficii

Unele studii au sugerat că administrarea colagenului ar putea accelera tratarea cicatricilor. Astfel, ar putea fi vorba de o recuperare mai rapidă în cazul tratării ulcerului.

Totodată, peptidele colagenului ar putea menține sănătatea osoasă prin prevenirea osteoporozei, stimulare și proliferarea osteoblaștilor, a celulelor care sintetizează masa osoasă. Unele studii au demonstrat o capacitate a suplimentelor de colagen să îmbunătățească masa osoasă și să prevină pierderea acesteia. Cu toate acestea, evidențele la acest capitol sunt minime.

Alte studii mici au presupus un șir de beneficii ale colagenului pentru susținerea sănătății părului, a unghiilor și a intestinelor. Cu toate acestea, ele au implicat un număr mic de persoane și nu au făcut o comparație clară cu persoanele care nu au administrat acest supliment.

Cu toate acestea, ar trebui să menționăm că majoritatea acestor studii au inclus un număr mic de persoane, iar unele dintre ele au fost finanțate de companiile producătoare a suplimentelor de colagen. Moyard, autorul cărții „Suplimentele alimentare: ghidul veridic de expertiză a ceea ce lucrează și ce este ineficient în cazul a mai mult de 100 de patologii”, declară că în cazul colagenului știința este, deocamdată, la începuturi, existând un șir de conflicte de interes și o insuficiență a datelor veridice, de calitate.

Urmează să consumi colagen sau nu?

  • Cea mai bună recomandare ar fi să rămânem sceptici și să nu cădem ușor în plasa comercianților și a campaniilor intensive de marketing. Chiar dacă studiile demonstrează un șir de beneficii, nu este neapărat că acestea vor fi vizibile după administrarea suplimentelor alimentare. O soluție mult mai bună ar fi consumul unei cantități adecvate de proteină.
  • Fii atent și la alți factori care determină sinteza colagenului în corp. Ar fi bine să ai în vedere practicarea exercițiilor fizice și să reduci influența altor factori care pot dezintegra colagenul existent. Printre factorii nocivi se numără consumul exagerat de zahăr, fumatul și expunerea la substanțele poluante din mediul înconjurător.
  • Suplimentele alimentare pot să nu îți dăuneze, însă este cazul să te orientezi și la alte surse de proteină, consumând o dietă cât mai echilibrată și variată.
  • De asemenea, suplimentele de colagen ar putea aduce cu sine un șir de riscuri, precum contaminarea cu metalele grele sau antibiotice. Atunci când alegi suplimentele, ar fi bine să te orientezi spre cele organice, care provin de la vacile alimentate cu iarbă, nu alte substanțe artificiale.

În calitate de ultim sfat, pentru organismul nostru sunt mai binevenite alimentele naturale, minimal procesate. Astfel, cu cât mai naturală va fi mâncarea, cu atât mai binevenită va fi ea pentru organismul nostru.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
www.webmd.com
Sursa: 
La Inceput