Sfaturi utile pentru cei care se pregătesc să meargă la solar: ce să faci și ce să nu faci, atunci când decizi să-l frecventezi

Solarul sau camera special amenajată, verticală sau orizontală, care emite raze ultraviolete pentru a bronza pielea, este astăzi un subiect destul de controversat. În timp ce oamenii de știință avertizează că razele ultraviolete pot pătrunde mai adânc în piele decât cele solare și pot spori riscul apariției cancerului, precum și îmbătrâni pielea, unii preferă totuși să îl frecventeze, atunci când nu există posibilitatea obținerii unui bronz natural, pe malul litoralului. În cazul în care faci parte din cea de a doua categorie, ți-am pregătit în continuare un șir de sfaturi care te vor ajuta să faci aceste vizite mai inofensive.

Când este indicat și contraindicat să mergi la solar?

Poți merge la solar nu doar pentru a obține un bronz uniform, ci și pentru a beneficia de vitamina D. Aceasta se sintetizează la nivelul pielii, atunci când este expusă razelor ultraviolete, care sunt emanate atât natural, cât și în solar.

Nu merge la solar, dacă ai fost recent la proceduri cosmetologice, piling sau epilare. Evită să o faci dacă suferi și de boli cronice, precum:

  • Diabet zaharat (de orice tip);
  • Disfuncții ale glandei tiroide;
  • Maladii cardiovasculare, hipertensiune arterială;
  • Maladii ale glandelor mamare, mastopatii;
  • Cancer (sau dacă în familie au existat cazuri de cancer);
  • Boli ale pielii.

Chiar dacă nu suferi de maladiile enumerate mai sus, medicii recomandă să fii deosebit de prudent chiar și în cazul bolilor respiratorii, alergii, administrării de antibiotice, diuretice, anti-depresive, contraceptive, medicamente care scad tensiunea arterială, analgezice și medicamente pentru tratamentul artritei reumatoide sau a psoriazisului.

Nu merge la solar dacă ai menstruație, ești însărcinată sau alăptezi.

Mituri: bronzatul în solar preîntâmpină arsurile solare.

Cum să te bronzezi corect în solar?

  • Este important să reții că chiar înainte de a merge în solar nu este bine să faci duș sau baie, deoarece săpunurile și gelurile utilizate pot usca pielea, ceea ce o face și mai sensibilă, iar drept urmare pot apare arsuri la suprafața ei.
  • În timp ce te afli în solar trebuie să îți acoperi locurile intime cu lenjeria, să aplici stickere pe mameloane, alunele, tatoo și să îmbraci o căciuliță pentru a proteja părul de razele ultraviolete.
  • În cabina solarului este obligatorie și purtarea ochelarilor speciali, întrucât pleoapele închise nu te vor proteja complet de acțiunea razelor ultraviolete, care îți pot dăuna retinei și corneei (două învelișuri ale ochiului). Este recomandată și înlăturarea lentilelor de contact, întrucât acestea se pot usca în timpul procedurii și pot provoca iritația ochilor.
  • Nu utiliza niciun fel de produse cosmetice, cu excepția celor speciale pentru bronz, înainte de a merge la solar. Parfumurile, make-up-ul, deodorantul și alte cosmetice pot influența negativ interacțiunea pielii cu razele ultraviolete ale solarului. Cosmeticele provoacă sensibilitatea pielii și măresc probabilitatea arsurilor la nivelul ei.
  • Înainte de a intra în solar, elimină toate bijuteriile pentru a preveni arsurile provocate de supraîncălzirea lor și pentru a obține un bronz uniform.
  • Oprește imediat solarul, dacă pielea ta reacționează într-un mod ciudat, de exemplu, prin senzația de arsuri, mâncărimi sau dureri. Iată de ce este bine să știi unde se află butonul stop al dispozitivului de bronzat.
  • Nu sta prea mult în solar, astfel încât să nu apară arsuri, care pot accelera procesul de îmbătrânire al pielii.

Câte minute te poți afla în solar și cât de frecvent poți merge?

Înainte de a începe frecventarea solarului, este bine să te sfătuiești cu un consultant și să îți iei câteva sesiuni de probă pentru a înțelege, dacă acesta ți se potrivește. Intervalul de timp în care te poți afla în solar depinde de tipul tău de piele.

Dacă ai o piele deschisă, cu pistrui, ochi albaștri, iar vara te arzi rapid, începe cu 3 minute și mărește treptat timpul până la 7, dar nu mai mult de o dată sau două ori pe săptămână.

Dacă ai o piele care se bronzează rapid, poți ajunge treptat, de la 3 la 10 minute, pe care să le petreci de două ori pe săptămână în solar. Dacă dorești să obții o nuanță de ciocolată, poți mări timpul până la 12 minute.

Primele 3-4 ședințe nu trebuie să depășească durata de 3-5 minute, în funcție de tipul pielii. Vizita solarului nu trebuie să fie mai frecventă de o dată la două zile, dar doar cu condiția că ești deja un client experimentat. Dacă ești începător, nu o face mai des de o dată pe săptămână.

Ce creme să alegi pentru solar?

Înainte de a merge la solar, este bine să te gândești la cremele cu protecție SPF (Sun Protective Factor). Numărul care urmează (10-50) semnifică câte raze ultraviolete va primi pielea până a arde. Aceste creme sunt necesare pentru un bronz inofensiv, deoarece vor proteja pielea împotriva daunei razelor ultraviolete.

Pentru solar, alege o cremă cu un nivel mai mic SPF(10-15) pentru corp și mai mare pentru față (30-50), cu adaos de vitamina A și E. De asemenea, în compoziția acestor creme ar fi bine să fie uleiuri de măsline și de susan, care accelerează procesul de bronzare.

Crema trebuie aplicată într-un strat subțire, dar fără a o lăsa să se îmbibe prea mult în piele, întrucât trebuie să rămână la suprafață. Ezită un pic după ce aplici crema, pentru a-i permite pielii să se usuce și să se formeze o peliculă la suprafață. Fii deosebit de atent în zona coatelor și a genunchilor, deoarece aici pielea este neuniformă. Nu uita să protejezi în special fața, buzele și alunițele.

După solar este la fel de important să ai grijă de piele. Poți utiliza o loțiune cu ulei de avocado, sâmburi de struguri, glicerină sau acid hialuronic.

Cremele cu efect „tingle”, care oferă un rezultat mult mai rapid și mai vizibil, produc după aplicare senzații de pișcături care sunt provocate de dilatarea capilarelor sanguine. Drept rezultat, pielea devine roșie și apare o senzație de căldură. Cu toate acestea, specialiștii recomandă utilizarea acestora doar pentru persoanele cu o piele mai întunecată, care frecventează de mult timp solarul.

Cât timp durează bronzul după frecventarea solarului?

În medie, după frecventarea solarului bronzul durează aproximativ două săptămâni. Cu toate acestea, durata poate fi mai îndelungată, dacă ai grijă de piele înainte și după frecventarea solarului. Dacă îți dorești un efect de durată, poți utiliza o cremă specială „de prelungire a efectului”, care poate fixa bronzul obținut.

Indiferent de nuanța pe care vrei să o obții și durata acesteia, ia aminte că pe primul loc este sănătatea, iată de ce este bine să urmezi recomandările descrise mai sus.

Sănătate să aveți!

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
healthline.com
Sursa: 

wfc.tv, ultrasuninternational.com, betterhealth.vic.gov.au, leaf.tv, blog.bestsunbeds.co.uk

La Inceput